Наркоманія – хвороба ХХІ століття

Наркоманія – одна з найстрашніших бід сучасності. Вона несе в собі безліч соціальних, економічних та особистих проблем.

Нещодавно Міжнародна антинаркотична асоціація опублікувала 10 країн-лідерів Землі за кількістю спожитих наркотиків та чисельністю наркозалежних людей пропорційно до кількості їх населення. На 10 місці опинилася Канада. Далі (з 9 до 2-го) – Мексика, Бразилія, США, Афганістан, Росія, Словаччина, Франція, Великобританія. Лідером виявився Іран. Ненабагато краща ситуація в Україні, де кількість осіб, що вживають наркотики, за підрахунками різних служб становить від 1,5 до 2 млн. Хоча, на думку більшості жителів країни, навіть ці цифри можна вважати явно заниженими.

У Молдові з початку пандемії близько 70 % продажів наркотиків припадає на онлайн-формат. На нелегальному ринку зростає поширеність і доступність більшості видів наркотичних та психотропних засобів, особливо марихуани, нових психоактивних речовин, МДМА (або екстазі, який за своєю структурою нагадує амфетамін і метамфетамін). Якщо у 2018 році правоохоронними органами було виявлено та вилучено в населення 91 кг наркотиків, то у 2020-му – 153 кг, а 2021 року правоохоронні органи виявили понад 351 кг наркотиків.

Усього ж, згідно зі статистикою, понад чверть 1 млрд жителів нашої планети використовувала чи використовує заборонені препарати. Близько 6 млн населення має різні психологічні розлади на тлі зловживання психоактивними речовинами. Однак лише одна з восьми осіб, які потребують реабілітації від цієї хвороби, дістає допомогу. У середньому поміж трьох споживачів є одна жінка, причому лікується всього одна з п’яти наркоманок. Наркоманія щороку прямо або побічно стає причиною 12 млн летальних випадків. 11,5 млн людей щороку помирають передчасно. Більшість із тих, хто вмирає від передозування, не доживає до 45 років.

За наявними прогнозами, до 2030 року кількість людей, що вживають наркотики, в усьому світі зросте на 11 % тільки внаслідок демографічних змін. Левова частка цього приросту припаде на країни з низьким рівнем доходу. Тільки в Африці в найближчі 10 років кількість споживачів наркотиків збільшиться на 40 %, оскільки населення там молодше, а споживання наркотиків більш поширене серед молоді, ніж серед людей старшого віку. Крім того, в Африці прогнозується вищий приріст населення, ніж на будь-якому іншому континенті планети.

Навіть на цьому тлі ситуація в Придністров’ї не налаштовує наркологів і психіатрів республіки на заспокійливий лад. Підтвердження цьому – «Звіт про захворюваність контингенту з наркологічними розладами в ПМР за підсумками 2021 року». Всього на кінець минулого року в республіці на диспансерному обліку перебувають 722 людини з наркотичною залежністю. На профілактичному – 1 237 споживачів наркотиків, які не досягли рівня наркотичної залежності (ця група ризику називається консультативною групою).

Якщо говорити про юних наркоманів, то тут статистика така: серед дітей (до 14 років включно) наркозалежних немає. На профілактичному обліку – 1 дитина (споживач без наркотичної залежності). Серед підлітків (15–17 років) на диспансерному обліку перебуває 1 людина (має наркотичну залежність), на профілактичному – 8 осіб. Це інформація до роздумів.

Як розповів нам завідувач Республіканського наркологічного диспансеру Андрій Ротар, основними осередками поширення наркотичної залежності в нас є великі (для нашого регіону) міста – Рибниця, Тирасполь, Бендери. А головна виявлена в республіці протягом останніх років тенденція – поступове, дуже повільне, практично непомітне, без різких стрибків зниження кількості людей у всіх вікових групах, які вживають наркотики. З традиційних (природних) наркотиків у наших краях найбільш «ходовими» є препарати конопляної групи (марихуана, план, гашиш, анаша). З синтетичних наркотиків найпоширеніший нині препарат – альфа-ПВП, у народі більше відомий як «сіль» або «мука».

На сьогодні в Придністров’ї відповідні органи роблять усе можливе, щоб викорінити це зло, не дати йому поширитися. Тільки з початку 2016 року співробітниками МВС було порушено близько 500 кримінальних справ за фактами незаконного обігу наркотиків. Понад 90 % злочинів розкрито. Протидія цій згубній залежності ведеться на всіх фронтах, і успіхи очевидні. Однак і наркологи, й правоохоронці не послаблюють позиції: у боротьбі з наркоманією набагато важливіше спрацювати на попередження, ніж потім лікувати наркомана чи розкривати вже вчинені злочини.

Не секрет, що підлітки найбільше піддаються спокусам спробувати наркотик. Тому нині лікарі-наркологи та міліціонери в школах Придністров’я найчастіші гості. Вони не тільки розповідають, а й підтверджують прикладами, показують учням, до чого призводить згубна пристрасть. Профілактична робота дозволяє досягти головної мети – виявити вже наявні проблеми, знайти найслабші ланки на цьому фронті й запобігти їхньому подальшому розвитку, не дати підступному ворогові міцно вкорінитися в придністровське суспільство

Iгор ШЕВЧЕНКО.