Кам’янщина: П’ятирічка перетворення

По закінченні року традиційно підбивають його підсумки. Нині ж на Кам’янщині проаналізували, що вдалося зробити за п’ятирічку.

Володимир Бичков, який очолює місцеву держадміністрацію впродовж цього періоду, зазначив: «У розвиток Кам’янського району з 2017-го вкладено понад 253 млн рублів. Це більше, ніж за попередні 10 років. Завдяки коштам Фонду капітальних вкладень, державних і муніципальних програм, інвестиціям землекористувачів і матеріальній допомозі спонсорів удалося розв’язати найбільш злободенні проблеми, що накопичилися за декілька десятиліть».

Одне з найважливіших завдань, визначених Стратегією розвитку ПМР, є благоустрій населених пунктів. Це багатопланова робота, що включає розвиток інфраструктури, створення соціокультурних умов і комфортного для мешкання середовища. За минулу 5-річку на Кам’янщині відремонтували близько 50 км шляхів – і це лише 20 % проблем, що накопичилися за попередні десятиліття. Паралельно облаштували всю дорожньо-вуличну інфраструктуру: зливові каналізації, тротуари, місця для паркування автотранспорту. Упорядковані проїзди та двори багатоповерхових будинків. Бетонне або плиткове покриття з’явилося на територіях восьми освітніх і медичних установ. Рівень освітленості населених пунктів виріс із 25 % (у 2017 році) до 43 %. 2 000 ліхтарів освітлюють нині вулиці та шляхи сполучення між містом і селами.

Довгий час однією з життєвоважливих проблем для селян було забезпечення питною водою. Особливо гостро стояла вона в Катеринівці, Костянтинівці, Слобода-Рашкові, Хрустовій і Грушці, розташованих на вершинах пагорбів. «Кам’янщина через рельєф є одним із найскладніших у плані водопостачання районів. Щоб вирішити проблему, необхідно будувати додаткові насосні станції, тягнути трубопровід на великі відстані, пробиваючи кам’янисту породу. Проте і в таких непростих умовах за 5 років побудували та відремонтували близько 28 км мереж, – підкреслив В. Бичков. – Зараз водопровід є в 15 селах району. Ще в трьох –з’явиться в найближчому майбутньому».

Природним газом забезпечені всі населені пункти. Фінальною точкою в ланцюжку газифікації, що тривала понад півтора десятиліття, стала Олександрівка. 80 жителів цього маленького села дістали можливість користуватися «блакитним паливом» у 2021-му.

Фонд капвкладень (ФКВ) дав імпульс для відродження низки соціальних об’єктів. Оновлені сільська лікарняна амбулаторія та фельдшерсько-акушерські пункти в селах Рашків, Кузьмин, Слобода-Рашків і Янтарне. У районній лікарні полагодили крівлю над декількома відділеннями. У поліклініці упорядкували вхідну групу, замінили вікна.

Позитивні перетворення відбулися в освітніх закладах. За Програмою виконання наказів виборців для них були придбані меблі, комп’ютери, оргтехніка, інвентар тощо. Коштом республіканського та місцевого бюджетів проведений ремонт в усіх міських школах, а також в освітніх комплексах сіл Рашків, Красний Октябр, Северинівка й Окниця. Найбільш масштабний стався в найбільшій школі району – Кам’янській СШ № 2, де навчаються понад 650 дітей із міста та навколишніх сіл. Тепер для них створені гарні умови. Над усіма корпусами – новий дах. У навчальному закладі повністю замінені тепло-, водопровідні та електромережі. Відремонтовані спортзал, їдальня та харчоблок. Упорядковане шкільне подвір’я – тепер тут і на спортмайданчиках приємно позайматися, і лінійки проводити зручно.

Удалося розв’язати найгостріші проблеми в 3 дошкільних установах Кам’янки. У дитячому садку № 5 і центрі розвитку дитини відновили дах, а в дитсадку № 7 замінили вікна, відремонтували систему водопостачання та водовідведення.

Перетворилися завдяки ФКВ і заклади додаткової освіти: Кам’янська художня школа та міський Будинок дитячо-юнацької творчості. Реконструйовані міні-футбольне поле та волейбольний майданчик спеціалізованої школи олімпійського резерву. А ще при СДЮШОР відкрили готель для спортсменів, які приїжджають на тренувальні збори чи змагання.

Один із пунктів Стратегії розвитку ПМР передбачає розширення можливостей дозвілля для жителів республіки. На Кам’янщині за минулі п’ять років відремонтовані будинки культури в селах Катеринівка та Подойма, завершується оновлення районного БК. Оновлений будинок-музей Героя Радянського Союзу Івана Коваля, поетапно здійснюються роботи в інших музеях району. Побудовано та реконструйовано близько 30 дитячих спортивно-ігрових майданчиків – тепер вони є не тільки в місті, а й у кожному селі. У Кам’янці третій рік триває відродження однієї з головних пам’яток – старовинного парку П. Вітгенштейна. Побудований сквер Героїв Великої Вітчизняної війни і завершується облаштування двох зелених куточків відпочинку.

«Факти та цифри красномовно свідчать: за 5 років удалося зробити чимало. А ще більше роботи попереду, – повідомив Володимир Бичков. – Необхідно упорядковувати села, продовжувати ремонт у будинках культури, дитсадках і школах, розвивати спортивну інфраструктуру, обладнувати пляжі – словом, робити життя комфортним для городян і селян та для наших гостей. Адже одним із першочергових завдань залишається розвиток Кам’янщини як туристичного центру та курортної зони»

Тетяна ГРИЦЮК.

Фото прес-служби Президента.