Наші борці здобули медалі в Україні

Придністровські спортсмени успішно виступили на престижному міжнародному турнірі з вільної боротьби серед кадетів пам’яті заслуженого тренера УРСР Леоніда Дуная. Змагання відбулися в харківському Палаці спорту «Локомотив» і зібрали юнаків до 18 років з України, Франції, Греції, Білорусії, Грузії та Молдови. Особливого успіху досяг вихованець Тираспольської СДЮШОР боротьби та боксу Микита Барбус, він завоював бронзову медаль у ваговій категорії до 92 кг.


У Харкові з 19 по 22 січня відбувся дванадцятий Всеукраїнський турнір з вільної боротьби імені Леоніда Дуная. За медалі в командному та індивідуальному заліку боролися близько 300 спортсменів з України, Грузії, Молдови, Білорусії, Франції. Змагання відбувалися серед юнаків 15–17 років у десяти вагових категоріях.

Леонід Дунай – заслужений тренер УРСР з вільної боротьби, майстер спорту України. З 1992 року до останніх днів життя він працював учителем відділення вільної боротьби Харківського професійного коледжу спорту. За життя тренера пройшло 20 міжнародних турнірів на його кубок, після смерті – 12 турнірів його пам’яті. «Цей турнір традиційно проводився на найвищому рівні. Змагання завжди відрізняються шаленою конкуренцією. Наприклад, збірна Грузії та Білорусі привезли три склади своєї збірної, вони входять до ТОП-5 найкращих країн із вільної боротьби, збірна Франції привезла своїх перших номерів, ця збірна останнім часом значно прогресує в боротьбі, оскільки емігранти з Чечні сильно піднесли цей вид спорту», – розповів заслужений тренер Придністров’я з вільної боротьби Андрій Подсєвальников.

Збірну Молдавії представляли 10 спортсменів, двоє – вихованці тираспольської СДЮШОР боротьби та боксу. «Цього року в складі збірної дозволили приїхати 10 особам різної вагової категорії. У нас відбувся додатковий відбір у Кишиневі: за тиждень до цього турніру хлопці завойовували путівки, з Тирасполя відібралися 2 особи – виграли у своїй ваговій категорії та поїхали на турнір», – зазначив Андрій Подсєвальников.

Заслужений тренер також додав, що для наших спортсменів турнір послужив досить добрим досвідом перед великими стартами – чемпіонатами Європи та світу. «Юнаки там виходять – велика арена, поміст, і вони через це починають губитися. На таких змаганнях спортсмени теж усе це проходять і психологічно їм легше боротися потім на великих стартах. Цей турнір у Харкові відбувався на такому рівні, що не кожен чемпіонат Європи так відбувається», – поділився заслужений тренер Придністров’я Андрій Подсєвальников.

За підсумками турніру бронзову медаль у своїй ваговій категорії – 92 кг, здобув Микита Барбус. Усі три виграні сутички він завершив достроково, у своїй категорії тираспольчанин був єдиним, кому вдалося здобути три чисті перемоги. Спортсмен поступився лише срібному призеру Мусейфу Алієву з Харкова. «Я скажу, що Микита поїхав на цей турнір, не маючи чітких перспектив, не чекали від нього такого результату. Він призер чемпіонату Молдавії минулого року, не новачок, проте все одно несподівано. У першій сутичці він зустрівся зі спортсменами з України, досить впевнено виграв. У другій зустрічі Микита також боровся з українцем. Якось пішло в нього на цьому турнірі, увійшов до куражу. У півфіналі поступився господареві змагань, досить сильному спортсмену з Харкова, програв за балами. За третє місце боровся зі спортсменом також із Харкова, взяв бронзу», – зазначив Андрій Подсєвальников.

Що стосується другого борця з Тирасполя, то Владислав Бразда в боротьбі за бронзу поступився грузину і посів 5-е місце. «Він у першій сутичці програв українцеві, трохи не пощастило – не правильно збудував сутичку. Його партнер потрапив у фінал, за правилами це дає змогу поборотися за бронзу. Владислав із рахунком 10:0 виграв у спортсмена з України, достойного борця. У боротьбі за третє місце зустрівся з представником із Грузії, програв йому, в основному також через проблеми з тактикою. Загалом, це був для Владислава хороший досвід, він посів 5 місце на такому турнірі, що непогано. Я думаю, далі на чемпіонаті Молдавії він покаже всі свої найкращі якості», – наголосив заслужений тренер Придністров’я Андрій Подсєвальников. Наставник також додав, що цей рік для багатьох наших спортсменів буде вирішальним. Борці готуються до чемпіонату Молдавії, щоб там відібратися на першість Європи, яка пройде в Румунії.

Зазначимо, що тираспольських борців тренують Костянтин Богатий, Микола Воронченко та Андрій Подсєвальников

Оксана КРУК.

Фото: IA «Новости Приднестровья».