Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президенті з профілактики та запобігання розповсюдженню коронавірусу було зазначено, що станом на 31 січня носіями COVID-19 є 6 048 придністровців. З них у стаціонарах лікуються 1 627 пацієнтів.

Кількість захворювань щодоби зростає стрімкими темпами. Це вимагає розширення госпітальної мережі. Тому додатково було розгорнуто ще 90 ліжко-місць в інфекційних стаціонарах на базі Республіканської клінічної лікарні (РКЛ), на 50 – у столичному госпіталі ветеранів. У Бендерській дитячій лікарні ліжко-фонд збільшений на 157 місць, у стаціонарі Дубоссарського госпіталю – на 30 місць, на 50 місць – у Рибницькому та вдвічі – з 50 до 100 місць – збільшено стаціонар на базі лікарні у Вихватинцях.

На поточний момент у Слободзейському госпіталі лікується 251 пацієнт, у Рибницькому – 176, у Дубоссарському – 120, у Бендерській міській лікарні – 248, на базі Бендерської дитячої лікарні – 214, у коронавірусному блоці РКЛ – 117. Тяжко хворіють 210 осіб, або 13 % від загальної кількості госпіталізованих, 29 стали пацієнтами реанімаційних відділень, четверо підключені до апаратів штучної вентиляції легень. У домашніх умовах лікується 4 421 придністровець, проте з 24 по 30 січня госпіталізація знадобилася 94 таким пацієнтам. Кількість інфікованих коронавірусом дітей – 144 особи.

Учасники наради прийняли рішення залишити фізіотерапевтичні процедури доступними громадянам навіть у період жорсткого карантину. Вадим Красносельський наголосив, що така форма підтримки здоров’я є вкрай важливою для пацієнтів, які перенесли COVID-19.

Окремим рішенням було дано дозвіл на продовження тренувального процесу професійним спортсменам, які готуються до змагань. Однак, для мінімізації контактів громадян накладено заборону на проведення будь-яких планових перевірок. Крім того, Президент акцентував увагу на необхідності активізувати електронний документообіг, наголосивши на неприпустимість ходіння громадян по кабінетах у такій складній санітарно-епідеміологічній обстановці.

Співрозмовники обговорили й роботу кризових центрів, відзначивши при цьому, що навантаження на них значно зросло. Міністерствам, відомствам, державним адміністраціям доручено надавати необхідне сприяння: виділяти транспортні засоби для виїзних бригад, які надають медичну допомогу інфікованим громадянам на дому, а також для доставки амбулаторних хворих до місця проведення комп’ютерної томографії. Зазначено, що КТ-обстеження пройшли з листопада 935 носіїв вірусу, з тих, що перебувають на домашньому лікуванні.

Члени Оперштабу задовольнили прохання керівництва ПДУ щодо звільнення від роботи в кризових центрах студентів шостого курсу медичного факультету. Необхідність пов’язана з підготовкою до випускних іспитів. Їх замінять студенти-медики інших курсів. До цієї роботи залучено також 70 студентів медичних коледжів.

Статистика свідчить: з 24 до 30 січня досліджено 14 679 проб біоматеріалу громадян із підозрою на наявність інфекції. Факт захворювання підтвердився у 4 637 випадках. Середньодобова захворюваність становить 662 особи. Загалом у Придністров’ї за час пандемії зафіксовано 95 966 фактів інфікування. Не впоралися з хворобою 2 026 носіїв вірусу, або 2,2 % хворих, одужали 85 583 особи, або 91,3 % інфікованих. На обов’язковій самоізоляції перебувають 4 538 придністровців.

Щеплено від ковіду 138 122 особи, або 29,7 % дорослого населення. З 24 по 30 січня бустерну дозу препарату отримали 5 518 осіб, загалом курс ревакцинації пройшли 55 870 придністровців.

Рішення Оперштабу: через погіршення епідеміологічної ситуації в республіці, з метою посилення заходів профілактики з 31 січня до 1 березня 2022 року: припинити діяльність нічних розважальних центрів, клубів та дискотек; заборонити надання в розважальних закладах послуг караоке; заборонити проведення розважально-дозвільних та інших масових заходів у закладах громадського харчування та культурно-дозвільних установах; заборонити надання послуг у дитячих розважальних центрах, дитячих ігрових кімнатах та ігрових зонах.

Обмежити роботу закладів громадського харчування, у тому числі ресторанів, кафе, барів, до 23 год. 00 хв., без дозволу функціонування в нічний час

Аліса КОХАНОВА.