Соціальна підтримка – пріоритет у роботі депутатів

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 2 лютого парламентарії розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер держави.

За повідомленнями парламентської прес-служби, вищий законодавчий орган у другому остаточному читанні ухвалив законопроект «Про внесення змін до Закону ПМР «Про додаткові гарантії щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків». Документом передбачено, що деякі види пільг будуть збережені для осіб (зокрема дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків) які навчалися на стаціонарі та перебували на повному державному забезпеченні, але пішли у відпустку для догляду за дитиною до 3 років.

Згідно з прийнятими нормами, таким студентам продовжать надавати 50 % пільгу на комунальні послуги та виплачуватимуть щомісячну допомогу на харчування, щорічну допомогу на придбання одягу, взуття та м’якого інвентаря, щомісячну допомогу, стипендію. Пільги надаватимуться до досягнення особою 25 років. Законопроект набуде чинності з 1 березня.

У двох читаннях народні обранці розглянули проект закону «Про внесення змін до деяких законів ПМР», який регламентує порядок виплати пенсії через втрату годувальника дітям, які перебувають на повному державному забезпеченні.

За словами міністра з соціального захисту та праці ПМР Олени Куліченко, документ стосується вихованців Суворовського училища, Кадетського корпусу та Училища Олімпійського резерву. «У республіці маємо 74 дитини такої категорії. Досі пенсію з нагоди втрати годувальника вони отримували в обсязі 50 % від призначеної. Законопроект виник після численних звернень громадян. Діти, які навчаються в цих організаціях, у вихідні та святкові дні, а також у період дистанційного навчання, перебувають за місцем свого постійного проживання на забезпеченні своїх батьків або осіб, які їх замінюють. Виникла необхідність переглянути порядок виплати пенсії із втрати годувальника для учнів цих організацій», – розповіла член Уряду.

Прийнятий законопроект закріплює норму про виплату вихованцям зазначених вище училищ, що перебувають на повному державному забезпеченні, пенсії з нагоди втрати годувальника
або соціальної пенсії в повному розмірі (100 % призначеної пенсії).

У першому читанні були розглянуті поправки в законопроект «Про державне пенсійне забезпечення громадян у ПМР». Авторами документа є депутати Григорій Дяченко та Сергій Чебан. Законодавча ініціатива передбачає, що звернутися з заявою про призначення пенсії та подати необхідні документи незабаром можна буде заздалегідь – за 3 місяці до досягнення віку, що дає право на пенсію. Проблема, з якою стикалися люди передпенсійного віку, полягала в тому, що за законом органи соціального захисту розглядають заяву про призначення пенсії та необхідні документи протягом 10 робочих днів. Насправді термін надання документів затягується.

Запропонований депутатами законопроект передбачає, що на момент виникнення права на пенсію людина матиме пенсійне посвідчення та своєчасно отримає щомісячну виплату та пільги. Для цього, згідно зі змінами до чинного закону, люди передпенсійного віку зможуть звертатися до органів соцзабезпечення за 3 місяці. Якщо документи, що впливають на розмір пенсії, надані в повному обсязі, то пенсія призначається, виходячи з поданих документів, і видається пенсійне посвідчення, яке дає право на одержання пільг.

Якщо людина встигла принести додаткові документи протягом 3 місяців після досягнення пенсійного віку, буде здійснено перерахунок. При цьому є обмеження – перерахунок пенсії здійснюється не більше, ніж за 3 місяці до того, як були представлені документи, яких не вистачало.

На наступних пленарних засіданнях депутати продовжать роботу над цим документом. До другого читання необхідно визначитися з терміном набуття чинності ухвалених змін

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.