День в історії заводу

У далекому 1959 році на основі невеликого ремонтного виробництва в Тирасполі була створена міжрайонна майстерня з капітального ремонту, підприємство, яке можна вважати попередником «Електромашу».


У майстерні відновлювали автотракторні двигуни, виготовляли запасні частини для тракторів та сільськогосподарських машин колгоспів і машинно-тракторних станцій республіки. Вона і стала основою заводу «Мікродвигун», який 9 січня 1961 року дістав нову, більш відповідну, назву – «Електродвигун». Завод здебільшого випускав асинхронні вибухобезпечні електродвигуни двох груп, перша з яких використовувалася для робіт у вугільних та сланцевих шахтах, а друга – у нафтовій, газовій та хімічній промисловостях, а також на інших вибухонебезпечних виробництвах.

Відтак у вересні 1961 року на заводі було організоване спеціальне конструкторське бюро (СКБ), а через два роки «Електродвигун» і Тираспольський трансформаторний завод об’єднали у виробничо-технічне об’єднання «Електромаш», що сприяло розширенню номенклатури виробництва. Підприємство причетне до появи в СРСР перших вибухозахищених електродвигунів, до народження комплексів, які працюють на всіх магістральних газо- і нафтопроводах.

За високі виробничі досягнення в 1971 році «Електромаш» був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора. 1975-го за створення та впровадження у виробництво вибухобезпечних асинхронних електродвигунів групі вчених і фахівців заводу була присуджена Державна премія СРСР.

Розвитку і підвищенню технічного рівня, а також соціальної та культурної сфери заводу сприяло активне співробітництво з науково-дослідними та проектно-конструкторськими організаціями Москви, Ленінграда, Харкова, Донецька.

Минули роки, десятиліття. Результатом самовідданої праці всього колективу, всіх поколінь електромашівців стали нові успіхи та досягнення, змінився зовнішній вигляд підприємства.

Свідченням успіхів у розвитку та виробництві в різні часи стало світове визнання високого рівня продукції: в березні 1994 року в Мехіко підприємству була вручена Міжнародна Діамантова зірка. У квітні того ж року в Мадриді завод був нагороджений Золотою Зіркою Арки Європи. У 1999-му, на честь 40-річчя підприємства «Електромаш», трудовий колектив був відзначений орденом Пошани. У 2000 році акціонерне товариство набуло статусу науково-виробничого ЗАТ «Електромаш» (НВ ЗАТ) і стало у Придністров’ї центром не тільки вирішення науково-технічних програм розвитку електромашинобудування, а й з розробки та впровадження методів ефективного управління промисловими підприємствами в ринкових умовах.

Завод підписав кілька рамкових угод з Інженерно-технічним інститутом ПДУ імені Т. Г. Шевченка, таким чином на практиці тут удається реалізувати ідею ВТУЗів (Вищих технічних навчальних закладів), яка діяла за радянських часів. Тісна співпраця з вишем дає свої плоди. Підприємство поповнюється новими молодими кадрами, розвивається і продовжує поступальний рух уперед

Iрина МАСЛОВА.
Фото: novostipmr.com