Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президентові з профілактики та запобігання розповсюдженню коронавірусу констатували, що станом на 7 лютого носіями COVID-19 були 7 899 придністровців. У стаціонарах лікувалися 1 685 пацієнтів.


У 10 діючих госпіталях розгорнуто 2 107 ліжко-місць: в інфекційному стаціонарі на базі Дубоссарської лікарні додали 55 місць, у Рибницькому госпіталі – 120. У столичному інфекційному стаціонарі на базі профілакторію «Тиротекс» – 120 місць, у Кам’янській лікарні – 75 місць.

Нині у Слободзейському госпіталі лікуються 228 пацієнтів, у Рибницькому – 232, у Дубоссарському госпіталі – 164, у Бендерській міськлікарні – 248, на базі Бендерської дитячої лікарні – 193, у коронавірусному блоці РКЛ ветеранів – 99, на базі профілакторію «Тиротекс» –
51. Крім того, лікувальний ізолятор функціонує у Вихватинській психіатричній лікарні, де лікуються 55 пацієнтів. Є хворі в Будинку ветеранів Первомайська: 8 підопічних та одного співробітника цієї установи направили на лікування до стаціонару.

Завантаженість госпітальної мережі досягає 80 %. Важко хворіють 253 особи, або 15 % від загальної кількості госпіталізованих, 36 є пацієнтами реанімаційних відділень, троє підключені до апаратів ШВЛ. У домашніх умовах лікуються 6 214 придністровців, хоча в період із 31 січня до
6 лютого 128 таких хворих направили до інфекційних стаціонарів. Також серед інфікованих є 126 дітей.

Відзначалося, що загальний показник летальності серед носіїв COVID-19 по республіці за весь час пандемії становить 2,1 %, а у січні нинішнього року він був найнижчим – 0,9 %.

У ході робочої дискусії зазначалося, що в умовах домашньої ізоляції перебувають 5 457 контактних громадян, у яких не виявлено вірусу. Тому учасники наради порушили питання щодо скорочення періоду самоізоляції до 10 днів. Фахівці СЕС мають сформулювати свої рекомендації з цього приводу.

Обговорили ще одне важливе питання, що стосується проведення спортивних тренувань на свіжому повітрі: отримання дозволу залежатиме від погодних умов та специфіки виду спорту. Що стосується масових заходів, то, за нагальної потреби, їх дозволять проводити на відкритих майданчиках.

Учасники наради зійшлися на тому, що, у разі суттєвого покращення епідобстановки, цілком можливе пом’якшення діючих обмежень, введених до кінця поточного місяця, або їх скасування раніше зазначеного терміну. Посадовці уважно контролюють ситуацію і негайно реагуватимуть на її зміни.

Не залишилося поза увагою питання підтримки підприємців, діяльність яких була припинена на час чергової хвилі поширення коронавірусу. Їм буде надана державна допомога. Президент доручив Уряду та Верховній Раді сформувати пакет заходів підтримки з чітким зазначенням адресатів. Робота над документом триває.

Статистика свідчить: за час пандемії коронавірусу в республіці зафіксовано 100 828 фактів інфікування COVID-19. Не впоралися з хворобою 2 046 носіїв вірусу, або 2,1 % хворих, одужали 90 689 осіб, тобто
90 % інфікованих.

Вакцинація: за звітний період 1 100 придністровців пройшли повний курс вакцинації. Усього в республіці від COVID-19 щеплено 139 223 особи, або 29,9 % населення.
З 31 січня по 6 лютого бустерну дозу препарату отримали 5 002 особи, всього ревакцинувалися 62 596 осіб.

Рішення Оперштабу: головному державному санітарному лікарю подати думку про можливість переведення виключно одного шкільного класу або групи дошкільної освітньої установи на певний термін перебування в карантині у разі виявлення носія вірусу в одному колективі (без закриття шкіл та дитячих садків загалом)

Аліса КОХАНОВА.
Фото: novostipmr.com