Ефективна робота законодавців

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради 9 лютого парламентарії розглянули низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних сфер життєдіяльності держави.


За повідомленнями парламентської прес-служби, онлайн-засідання у Верховній Раді розпочалося з хвилини мовчання. Народні обранці вшанували пам’ять видатного політичного та громадського діяча МРСР та ПМР Віталія Івановича Глєбова. Він пішов із життя 6 лютого після тривалої важкої хвороби.

За словами спікера вищого законодавчого органу республіки Олександра Коршунова, Віталій Глєбов усе своє життя присвятив діяльності на благо людей, брав участь у становленні нашої республіки й до останніх днів працював на розквіт Придністров’я.

Згідно з порядком денним пленарного засідання, депутати затвердили календарний план підготовки законопроектів для розгляду на 2022 рік. У списку є близько 200 документів, які протягом року надійдуть до парламенту від суб’єктів права законодавчої ініціативи. Авторами більшої частини пропозицій законопроектів виступатимуть депутати Верховної Ради та Уряд.

Парламентарії також доповнили програму виконання наказів виборців на поточний рік. Затверджено відповідний кошторис витрат у кількох округах. Це, зокрема, Бендери, Слободзея та Слободзейський район. Депутати мають намір направити гроші за депутатською програмою, наприклад, на ремонт внутрішньодворових територій та пішохідних зон, облаштування місць відпочинку, встановлення дитячих майданчиків. З цього приводу народні обранці внесли відповідні зміни до Постанови Верховної Ради.

Друкувати в районних газетах додатки до рішень місцевих Рад або надавати посилання на офіційний сайт – таке питання розглядали депутати на пленарному онлайн-засіданні. Приводом для обговорення став законопроект Григоріопольської міськрайради, що надійшов до парламенту. Запропоновано внести поправки до закону «Про органи місцевої влади, місцевого самоврядування та державної адміністрації в ПМР». Суть цього законопроекту полягає в тому, щоб не друкувати в районних газетах у повному обсязі додатки до рішень місцевої влади, а обмежитись однією сторінкою друкованого видання з додаванням посилання на офіційний сайт. Голова Ради Андрій Ковтун обґрунтував цю пропозицію на прикладі місцевої газети «Дружба». У Григоріопольському районі 14 населених пунктів – 14 Рад та глав адміністрацій, а газета виходить лише 1 раз на тиждень на 8 сторінках.

Голова Григоріопольської міськрайради пояснив, що розроблювані положення є об’ємними, становлять понад 5-6 сторінок у друкованому виданні. «Публікація в нашій районній газеті нереальна. Пропонуємо скоротити обсяг публікацій усіх програм. Якщо обсяг документа перевищує 1 друковану сторінку, то не публікуємо, а якщо менше 1 сторінки – публікуємо. Вся інформація завжди розміщується в електронному вигляді на нашому офіційному сайті», –
наголосив керівник Григоріопольської міськрайради.

Обговорюючи цей законопроект, депутати Верховної Ради висловлювали думки про необхідність – з одного боку – забезпечити доступ громадян до інформації про прийняті рішення місцевої влади та – разом із тим – звільнити місцеві газети від публікацій об’ємних додатків, дати їм можливість розміщувати більше новин про поточні події та заходи району.

Проголошені пропозиції до другого читання будуть сформовані у вигляді поправок. Законопроект ухвалений поки що в першому читанні.

За словами заступника голови Комітету з питань регіональної політики, місцевого самоврядування та ЖКГ Антона Онуфрієнка, інформаційні технології розвиваються, Інтернет набуває все більшої популярності. «Частина населення вже має навички пошуку в мережі тих положень, які їм потрібні. Тому Комітет, відповідальний за розгляд цього питання, підтримав ініціативу. Нормативно-правові акти бувають настільки об’ємні, що їх неможливо надрукувати. Потрібне додаткове фінансування. Це великий обсяг роботи, незручно та дорого», – пояснив законодавець

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.