572 сторінки про життєдіяльність столиці ПМР

Звіти тривають. У режимі відеоконференції 7 лютого до розмови були запрошені: керівництво Адміністрації Президента ПМР та Уряду ПМР, Голова Верховної Ради й депутати, що представляють у ній інтереси тираспольчан, а також голова столичної міськради.

 Доповідач, Олег Довгопол, зазначив, що повна версія звіту про діяльність держадміністрації Тирасполя і Дністровська становить 572 сторінки різнопланової інформації. Повідомив він тільки основні дані й зазначив, що у 2021 році, попри пандемію, всі роботи велися в місті планово, а темпи їх виконання глава назвав стабільними.

Президентська прес-служба повідомила, що до місцевого бюджету з різних джерел надійшло 377,5 млн рублів (101,4 % від плану). 334 млн – власні прибутки. Профінансовані витрати складають 367 млн (67,9 %), з яких 249 млн – соціальні виплати. Зарплати й пенсії виплачувалися у звітному році своєчасно і в повному обсязі. Більш ніж 2,8 млн рублів було витрачено на боротьбу з поширенням коронавірусу.

 Населення Тирасполя

Олег Довгопол повідомив, що столичне населення становить майже 129 тисяч, а Дністровська – 9 635 осіб. У звітному році в столиці народилося 1 066 малюків, у Дністровську – 45. У порівнянні з попереднім роком народжуваність знизилася. Економічно активного населення в місті – 38,5 %. У соціальній галузі зайнято 4 673 городянина.

У системі освіти працювали 3 724 педагога столиці та 217 дністровських, а на функціонування освітніх закладів виділено понад 200 млн рублів. У 59 навчальних закладах Тирасполя знання здобували 14 211 осіб, у восьми дністровських – 2 550. Дитячі садки відвідували 6 289 дошкільнят, спеціальні корекційні установи – 439 вихованців.

 Царина культури столиці

Представлена вона 21 установою (576 співробітників). До мережі додаткової освіти (музичної, художньої, хореографічної) залучено близько 2 000 учнів, 63 % яких – на бюджетній основі. Протягом року провели 1 021 захід, 174 – в режимі онлайн. У Дністровську функціонують чотири заклади культури, в яких зайнято 78 осіб. Для 22 000 глядачів провели 143 культурно-масових події.

 Спортивний напрямок діяльності

У місті функціонують 7 спортивних шкіл, в яких сприяють розвитку 30 видів спорту. Минулого року ці заклади відвідували 3 608 учнів. Тренерсько-викладацький склад – 414 фахівців. Тираспольські спортсмени взяли участь у 259 змаганнях і здобули 76 перемог. Тираспольчани виступали й на Олімпійських іграх у Токіо. Дністровську спортшколу у 2021 році відвідували 405 вихованців. З ними працювали 17 тренерів-викладачів. Доповідач зупинився й на проведенні ремонтно-будівельних робіт на спортивних об’єктах.

 Літня оздоровча кампанія

Для сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, табір «Спартак» працював у чотири зміни, під час яких відпочили 144 дитини віком від 7 до 16 років.

 Служба соціальної допомоги

На обліку служби перебуває 338 осіб, 70 з яких отримали разову фінансову допомогу, 58 сімей забезпечили дровами, 323 особи лікувалися на безоплатній основі в Тираспольській фізіотерапевтичній поліклініці.

 Сфера підприємництва

У місті було відкрито 141 новий об’єкт, припинили діяльність 57. У Тирасполі у 2021 році працювали 7 323 індивідуальних підприємця.

У транспортному секторі Тирасполя

Населення столиці обслуговують 30 маршрутів регулярного міського сполучення (22 автомобільних і 8 електротранспортних). Щодня курсують 22 тролейбуси та 130 маршрутних таксі. Крім того, міську мережу обслуговують шість підприємств-перевізників і 270 одиниць легкових таксі. Олег Довгопол зупинився на заходах із розвитку та модернізації електротранспортної системи, розповів про ремонт контактних мереж та облаштування зупиночних пунктів.

Зберігає актуальність питання поповнення транспортного парку, зокрема електробусами. Доцільним вважається створення муніципального підприємства, яке повністю зосередить пасажирські перевезення. Найімовірніше відбуватиметься це на базі теперішнього ТТУ, яке нині є збитковим підприємством у зв’язку з заниженою вартістю проїзду і великою кількістю пасажирів-пільговиків.

Ремонт доріг

Силами міста у звітному році відремонтовано 18 400 м² дорожнього полотна. Крім цього, ремонтно-відновлювальні роботи здійснила фірма «Шериф» – 23,3 тис. м² дорожнього покриття.

У житлово-комунальному господарстві

Було задіяно 5 підприємств. Вкладення 2021 року в ЖКГ досягли 78,8 млн рублів. У Тирасполі капітально відремонтовано покрівлі семи будинків та фасади двох будівель, у 78 будинках замінили вікна, у чотирьох реконструювали внутрішньобудинкові електромережі, модернізували 19 ліфтів. Проводився і поточний ремонт житлофонду (18 покрівель, 7 фасадів, 46 під’їздів, місця загального користування восьми гуртожитків, міжпанельні шви восьми багатоповерхівок). Роботи на мережах вуличного освітлення проводилися на 26 об’єктах. Було засіяно 11 762 м² газонів, висаджено 382 дерева, 1 796 чагарників, 7 672 одиниці квітів. Для створення композицій вертикального озеленення використано 2 389 вазонних квітів. У Дністровську також проводилися покрівельні, цокольні та балконні роботи, відремонтовано 11 під’їздів, у 16 – замінені віконні блоки, відремонтовані покрівлі козирків 22 будинків, 32 вентиляційних канали, сміттєпроводи 10 багатоповерхівок. У дев’яти будинках відремонтували системи опалення та водопостачання.

Подальше упорядкування міста

Окремо на розширеній нараді зупинилися на ремонті об’єктів, включених до ФКВ-2022, та реконструкції центру столиці. Президент Вадим Красносельський зазначив, що замощення головних міських тротуарів має бути тільки плитковим. Для дворів і другорядних доріг хорошим варіантом є бетонування. Він нагадав, що аналогічні приклади в місті вже є.

Глава держави в ході обговорення згадав гуртожитки, які потребують капітального ремонту, а також об’єкти, що перебувають у віданні столичної адміністрації, включені до ФКВ-2022: стадіон і територія школи № 5, ПКіВ «Перемога», сквер авіаторів, Будинок культури та котельня клубу села Кременчук, Дністровський стадіон, дитячі садки №№ 2, 5, 33, 44 і школа № 9. У РКЛ модернізації чекає харчоблок.

Прес-служба Президента повідомляє, що обговорювався і великий проект зі створення в центрі столиці Придністровського державного музею. Зазначалося, що паралельно будуть упорядковувати набережну, триватимуть роботи в Катерининському парку, де планують організувати контактний зоопарк.

На нараді зазначалося, що все це складові спільного проекту, реалізація якого покликана залучити туристів, але це не першорядне. Головне – створити комфортні умови для проживання, роботи та дозвілля придністровців.

Вадим Красносельський доручив також розробити на перспективу туристичні маршрути для прогулянок містом: піших, велосипедних і на сучасних електричних засобах пересування (самокатах).

Зупинився Президент на озелененні й нагадав про свою вимогу: під час утилізації дерева на заміну йому висаджувати два. Принцип має бути закріплений у правовому полі. Вадим Красносельський дав відповідні доручення. Крім того, він говорив про необхідність розвивати власне лісове господарство, збільшити площі розплідників, щоб забезпечувати республіку по-
садковим матеріалом, заготовленим на внутрішньому ринку.

У фінальній частині наради нагадали, що 2022 рік – ювілейний для Тирасполя: місто готується відзначити 230-річчя, а тому до осені належить виконати великий обсяг робіт.

У цілому Президент високо оцінив діяльність столичної адміністрації у 2021 році, висловив подяку главі, колективу, а також усім тираспольчанам за активність, розуміння, підтримку і націлив на подальшу плідну роботу

Олена ДВОРСЬКА.
Фото прес-служби Президента