Бюджет раціональний і конкретний

Таким був підхід народних обранців Ради народних депутатів до розгляду бюджету Слободзейського району та міста Слободзеї. ХVI сесія ХХVI скликання відбулася 3 лютого 2022 року під головуванням Тетяни Залевської.

Про основні параметри та напрямки бюджету на 2022 рік у своєму виступі розповів перший заступник глави держадміністрації району та міста Микола Ярошевський: «Збільшення витрат на 18,9 млн рублів дозволяє більш якісно і своєчасно виконати покладені на нас функції в бюджетній галузі».

За сформованими параметрами прибутків і видатків граничний дефіцит бюджету району становить 62,2 млн рублів (32,48 % до граничних витрат), що на 14 млн більше за показник минулого року. Джерелами покриття плануються дотації (трансферти) з республіканського бюджету, а також субсидії на реалізацію державних програм: із коштів Фонду підтримки території міст і районів та з коштів Дорожнього фонду.

Згідно з представленою інформацією загальний обсяг доходів на 2022 рік прогнозується в сумі 129 277 717 рублів, що на 239 395 рублів більше в порівнянні зі спочатку затвердженими плановими значеннями 2021 року. Основними джерелами власних доходів є: податок на прибутки організацій по галузі, прибутковий податок з фізичних осіб і платежі за користування природними ресурсами.

У бюджеті видатки сформовані, виходячи з прибуткових можливостей на 2022 рік та з необхідності збереження високого рівня боргової стійкості району. Граничні витрати бюджету передбачаються в сумі 191 465 783 рублі, з них соціально захищені статті витрат становлять 157 955 665 рублів (82,5 % до граничних витрат).

Найбільшу питому вагу у витратах бюджету традиційно займає так званий «соціальний блок»: освіта, культура, соціальна політика, фізкультура та спорт. Він становить 149 707 088 рублів (78,19 % до граничних витрат). Витрати з розділу «Освіта» складають 130 934 359 рублів (68,4 % до граничних витрат). З цими основними параметрами погодилися депутати. Вони затвердили також обсяги бюджетних асигнувань на реалізацію цільових муніципальних програм: «Програма витрачання коштів, що надійшли від податку на утримання житлового фонду, об’єктів соціально-культурної ділянки та упорядкування території»; «Програма капітальних вкладень і капітального ремонту об’єктів бюджетної галузі». Крім того, заплановано цільовий збір села (селища) з громадян на облаштування території села (селища) Слободзейського району та цільовий збір на утримання і розвиток соціальної гілки та інфраструктури населеного пункту.

У 2022 році діятимуть кілька фондів: цільовий територіальний, екологічний, резервний, економічного та соціального розвитку. Планується реалізація держпрограм: Фонд капвкладень (27,4 млн рублів); забезпечення житлом дітей-сиріт (2,1 млн рублів); підтримки молоді (1,6 млн рублів). Продовжать діяти програми кредитування молодих сімей, молодих фахівців та вдів захисників на придбання житла або будматеріалів, селянських (фермерських) господарств і юридичних осіб, які культивують рослинництво і тваринництво.

У складі інших витрат бюджету Слободзейського району та м. Слободзеї на прохання народних обранців вперше здійснюватиметься фінансування «Програми виконання наказів виборців депутатам Ради» в сумі 510 000 рублів. Крім цього, у складі інших витрат – кошти на організацію та проведення додаткових виборів народних депутатів місцевих Рад, призначених на 27 березня 2022 року, в сумі 226 186 рублів.

Держадміністрація та депутати райміськради строго дотрималися вимог чинного бюджетного законодавства: розмір резервного фонду бюджету Слободзейського району та м. Слободзеї на 2022 рік не перевищує встановлених обмежень. Граничний розмір видатків на утримання органів місцевого самоврядування та держадміністрації не перевищує 8,5 % від граничних видатків бюджету району.

М. Ярошевський звернув увагу народних обранців на те, що бюджет 2022-го, як і раніше, має соціально орієнтований характер, а «…збільшення обсягів виробництва, створення нових робочих місць і підвищення прибутковості нашого бюджету – це один з основних і найголовніших напрямків роботи держадміністрації та депутатського корпусу».

Голова постійної депутатської комісії з бюджету і фінансів, управління, розвитку муніципальної власності та приватизації Наталія Макарук зазначила, що проект бюджету детально розглянули на засіданні очолюваної нею комісії.

«Представлений проект бюджету в цілому відповідає вимогам чинного бюджетного законодавства республіки. Його реалізація дозволить забезпечити фінансування видаткових зобов’язань, зокрема соціально значущих, тому комісія рекомендує його до затвердження», – сказала на завершення сесії голова комісії.

Обговоривши основне питання порядку денного, депутати затвердили бюджет Слободзейського району та м. Слободзеї на 2022 рік і дали старт активній роботі з реалізації наміченого на поточний рік

Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото прес-служби держадміністрації м. Слободзея.