Співчуття від заводу «KVINT»

Колектив ЗАТ «Тираспольський винно-коньячний завод «KVINT» висловлює глибокі співчуття у зв’язку з кончиною Віталія Iвановича Глєбова.

Видатний політичний і громадський діяч стояв біля джерел створення Придністровської Молдавської Республіки, був головою Громадської палати ПМР. Він Заслужений професор ПДУ ім. Т. Г. Шевченка, академік Міжнародної академії інформатизації, Української академії наук з економічної кібернетики, академік РАПН, відомий учений, доктор економічних наук, професор кафедри «Економіка і менеджмент» ПДУ. Неоціненним є його внесок у розвиток державності, економіки й науки нашої республіки.

В. І. Глєбов народився 1938 року в селищі Слободзея в сім’ї селян. Був потомственним аграрієм. Ази професії почав осягати в Кишинівському училищі виноробства і виноградарства, по закінченні якого працював бригадиром у винрадгоспах Ростовської області.

У 1960 році вступив до Кишинівського сільськогосподарського інституту за спеціальністю «Вчений-агроном» і плідно поєднував навчання з роботою. Після закінчення інституту працював агрономом, секретарем парткому навчального господарства Криулянського району. З 1968-го був заступником начальника районного виробничого управління сільського господарства, потім – головним державним інспектором із закупівель та якості сільськогосподарських продуктів Криулянського району.

У 1972-му його обрали секретарем Дубоссарського райкому партії, а наступного року – головою Слободзейської районної ради колгоспів. З 1976-го Віталій Іванович був першим секретарем Котовського РК КП, з 1978 року –головою Вулканештської районної ради колгоспів. У 1980-му вже обіймав посаду Першого секретаря Тараклійського РК КП, у листопаді 1986 року – секретаря Молдавської ради профспілок – Голови Республіканського комітету профсоюзних спілок працівників АПК.

Брав активну участь у суспільно-політичній діяльності МРСР і ПМР. Був членом ЦК КП Молдавії (1976 – 1991 рр.), депутатом Верховної Ради МРСР чотирьох скликань, обирався депутатом районних Рад народних депутатів, делегатом XXVII з’їзду КПРС і XVIII з’їзду ВЦРПС.

З початку зведення націоналізму в Молдові в ранг державної політики, Віталій Іванович став на сторону народу Придністров’я, послідовно обіймаючи посади заступника Голови Тимчасової Верховної Ради, начальника Республіканського управління сільського господарства, першого заступника глави держадміністрації, начальника Управління сільського господарства Слободзейського району. З 1993 року в порядку переведення з посади консультанта Уряду ПМР працював провідним фахівцем із зовнішньоекономічних зв’язків на Тираспольському винно-коньячному заводі «KVINT», де проявив себе як висококласний професіонал.

У грудні 1995-го його обрали депутатом Палати представників Верховної Ради, а на 1-й сесії вищого законодавчого органу влади другого скликання – Головою Палати представників, заступником Голови Верховної Ради.

Праця Віталія Івановича Глєбова була гідно оцінена державою та суспільством. Почесне звання «Заслужений працівник ПМР», ордени Октябрської революції, Трудового Червоного Прапора, Пошани, «Трудова слава», «За заслуги» I і II ступеня, Почесна грамота Президії Верховної Ради, а також більш ніж 20 медалей та нагрудних знаків – яскраве тому свідчення.

Глибоко сумуємо у зв’язку з передчасною кончиною В. І. Глєбова, з яким пішла ціла епоха, і висловлюємо наші щирі та глибокі співчуття родині, рідним, близьким, друзям і колегам.

Від колективу Тираспольського
винно-коньячного заводу «KVINT» в особі О. М. Баєва,
К. Д. Бакірової, В. С. Дорма,  Л. В. Бізяєвої

Фото: raiontaraclia.md