ДИПЛОМАТІЯ: вміння здобувати перемоги без війни

Дипломат – це людина, яка вміє вникати в суть питання, не боїться брати на себе відповідальність, приймаючи рішення, ставить на чільне місце у взаємовідносинах з іншими державами інтереси своєї країни й ні за яких умов не поступається ними.

Не дарма кажуть, що коли стихають автомати, в бій вступають дипломати. За тридцять років свого розвитку придністровська держава пройшла низку етапів, і вони знайшли відповідне відображення у сфері зовнішньої політики.

У період становлення держави та її основних інститутів, зовнішньополітичні контакти Тирасполя здійснювалися, як правило, методами народної дипломатії. Багато в чому це була спонтанна, несистематизована діяльність, пов’язана з необхідністю розірвати кільце інформаційної блокади навколо республіки, донести до міжнародного співтовариства правду про ситуацію на Дністрі. Згодом зовнішньополітичні функції взяла на себе держава, створивши при цьому відповідний механізм. Зовнішня політика Придністров’я перебуває в компетенції Президента, а виконання рішень здійснює Міністерство закордонних справ – єдина, організована та професійно діюча система.

Звертаючись з вітальним словом до дипломатів з нагоди професійного свята, Президент Вадим Красносельський зазначив: «У Придністровській Молдавській Республіці дипломатична служба виникла в липні 1992 року, коли було створено Республіканське управління зовнішніх зв’язків, і протягом усього періоду існування вона працювала з винятковою самовіддачею. Професія дипломата ґрунтується на напруженій роботі, спрямованій на пошук механізмів реалізації зовнішньополітичних пріоритетів, на досягнення державних інтересів…»

Дійсно, з року в рік триває діяльність щодо мирного врегулювання молдо-придністровських відносин, розвитку всебічної взаємодії з Росією та сусідніми державами.

Голова ВР ПМР Олександр Коршунов переконаний, що «…Одним із найважливіших завдань придністровської дипломатії є забезпечення умов для нормального функціонування миротворчої операції, а також стратегічної рівноваги, безпеки та формування сприятливого соціально-економічного розвитку республіки».

За минулі роки дипломатам Придністров’я вдалося суттєво розширити політичну географію контактів. Поряд зі зміцненням співпраці з традиційними зарубіжними партнерами, Придністров’я розвиває взаємодію з Європейським Союзом та США, різними міжнародними організаціями (включно з ООН). У 2019 році в Москві було відкрито Представництво нашої республіки. Його завдання – сприяння придністровцям у налагодженні культурних, гуманітарних, соціально-економічних та інших зв’язків. Важливою є дипломатична складова діяльності, а також функції, пов’язані з розширенням торговельно-економічних та фінансових зв’язків, із просуванням придністровських товарів та послуг на міжнародний ринок.

Однак, лише за місяць поточного року міністр зовнішньополітичного відомства Віталій Ігнатьєв мав зустріч із Головою Місії ОБСЄ в Молдові Клаусом Нойкірхом, під час якої наш дипломат підтвердив зацікавленість у неухильному виконанні зобов’язань обох сторін, передбачених пакетом «Берлін плюс», акцентував увагу на необхідності якнайшвидшого повернення номерних знаків придністровського зразка та інших вантажів Придністров’я, затриманих митними органами Молдови.

Наприкінці січня в режимі відеозв’язку Віталій Ігнатьєв узяв участь у переговорах з представником з політичних питань Республіки Молдова Олегом Серебряном, де придністровська сторона окреслила широкий перелік гострих проблемних аспектів, що накопичилися у відносинах сторін у різних сферах.

На початку лютого міністр приймав Спеціального Представника Чинного Голови ОБСЄ Томаса Майєр-Хартінга, Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Польща в РМ Бартломея Зданюка та Голову Місії ОБСЄ в Молдові Клауса Нойкірха.

З ініціативи придністровської сторони Україною було прийняте рішення про забезпечення транзитного проходження через свою територію транспортних засобів із державними номерними знаками ПМР з 24 січня до 24 лютого цього року, а також їх вивезення з України до Придністров’я з 24 січня до 1 квітня.

Відбуваються діалоги профільних спеціалістів в екологічній галузі та в усіх інших питаннях, які так чи інакше перебувають у компетенції дипломатів

Iрина МАСЛОВА.
Фото: novostipmr.com