Особливим людям – особлива увага

У Бендерах місцеві депутати на комісії з соціальної політики та екології обговорили низку важливих питань життя міста, одне з них – програма «Рівні можливості».

Нинішнього року чотири міські об’єкти стануть зручнішими для літніх і маломобільних громадян, а також людей з інвалідністю. Зокрема, планується встановлення пандусів у бібліотеках мікрорайонів Шелковий та Солнєчний. Крім того, місцеві чиновники порушили тему Програми модернізації харчоблоків у школах та дитячих садках м. Бендер.

У Придністров’ї мешкає близько 23 тисяч людей з інвалідністю. Зокрема це громадяни з ураженням опорно-рухового апарату, з вадами зору, слуху та інші маломобільні категорії населення: пенсіонери, батьки з дитячими візками. Для їхнього пересування містом необхідна розвинена інфраструктура, адже часто звичайна прогулянка перетворюється на справжній квест.

З метою реалізації низки заходів зі створення безбар’єрного середовища для життєдіяльності цих категорій громадян у республіці було створено Державну цільову програму «Рівні можливості», яка реалізується з 2019 року й розрахована до 2022-го. Головна її мета: привернути увагу до проблем інвалідів, осіб з обмеженими можливостями здоров’я та інших маломобільних груп населення і створення для них умов повноцінного життя.

У республіці на сьогодні залишається актуальною проблема відсутності на багатьох об’єктах інфраструктури пандусів, поручнів, витягів, кнопок виклику, звукових світлофорів для людей із порушенням зору, спеціальних розміток на дорогах. Багато років подібні питання вирішувалися лише у приватних випадках наполегливого поводження громадян зі скаргами на проблеми. Нині, за можливістю, держава має намір вирішувати проблеми людей з інвалідністю.

У Бендерах на покращення умов життєдіяльності маломобільних громадян, у рамках програми «Рівні можливості», спрямують цього року понад 55 тисяч рублів. Так вирішили місцеві депутати під час засідання комісії з соціальної політики та екології. На ці гроші облаштують 4 міські об’єкти, вони стануть зручнішими для літніх та маломобільних громадян, людей з інвалідністю. Більше половини цих коштів направлять на встановлення пандусів біля бібліотек у Шелковому та Солнєчному мікрорайонах. «Це досить важлива програма, до неї входять багато об’єктів міста. Це Будинок культури села Протягайлівка, на який буде виділено близько 4 тисяч рублів, Бендерська дитяча художня школа по вул. Кірова – трохи більше 11 тисяч рублів. Також філія бібліотеки на вул. Луначарського, передбачено 24 тисячі рублів. Крім того, в рамках програми «Рівні можливості» буде виділено 15 тисяч рублів для облаштування бібліотеки по вул. 40 років Побєди, це мікрорайон Солнєчний», – розповів голова депутатської комісії міської Ради з соціальної політики та екології Михайло Владуца.

Ще одне важливе питання було на порядку денному місцевих чиновників – організація харчування дітей у школах та дитсадках. Зазначимо, що з 2019 року в Придністров’ї реалізується Програма модернізації харчоблоків. Наприклад, у рамках проекту в дошкільних та навчальних закладах поетапно змінюють старе обладнання на нове. На комісії депутати розглянули звіт про виконану роботу за минулий рік, визначили завдання і на 2022 рік. Програму модернізації комісія міської освіти рекомендувала затвердити на сесії. Пропонується замінити обладнання в школі № 17 та дитячому садку «Гармонія». Ще на одне оновлення чекає і харчоблок СШ № 16, де замінять холодильники, газові плити, кондиціонери.

На ремонтні та відновлювальні роботи в місті Бендери в рамках Програми модернізації харчоблоків на 2022 рік виділено майже 269 тисяч рублів

Марія КРАВЕЦЬ.

Фото з сайту держадміністрації м. Бендери.