Допомога від серця…

Надзвичайно потрібна й важлива організація в Бендерах «Добре серце» заснована на підтримку дітей-інвалідів. У батьків, які виховують дитину з особливостями здоров’я, 14 років тому з’явилася додаткова підтримка та допомога. На сьогодні організація налічує 170 дітей.


Створена чуйними матерями, які самі зіткнулися в житті з труднощами, «Добре серце» допомагає сім’ям, де виховують дітей з інвалідністю. Наталія Верба – голова організації – розповідає, що сама виховує сина з особливостями здоров’я. Він закінчив корекційну школу, займається спортом, має безліч кубків, медалей і грамот. Керівник не з чуток знає про всі проблеми, з якими можуть зіткнутися батьки особливих дітей. «Нам, мамам, потрібна була інформація: як жити, як виховувати дитину. Мені здається, це головна мета була – інформаційна доступність для батьків, у кого діти з інвалідністю. У нас надається різна допомога. Є запитання – дзвонять батьки: не знають, куди звернутися з документами, або ще якась консультація потрібна. До пандемії спілкування було живе, багато різних концертів, заходів. На сьогодні всього цього немає, на жаль», – розповіла Наталія Миколаївна.

«Люди не з обмеженими, а з прихованими можливостями», – запевняє психолог вищої категорії Марина Драгуля. Вона була спікером на одному з тренінгів для батьків дітей з інвалідністю, який організувала державна адміністрація на майданчику МУ «Бендерський лікувально-діагностичний центр». У рамках заходу фахівець ділилася порадами, як не впасти у відчай та налагодити взаємини між членами сім’ї, в якій росте дитина з особливостями здоров’я. Найчастіше підтримка та допомога потрібна не лише дитині, а самим батькам.

«Ми брали участь у різних семінарах і тренінгах, які вели досвідчені лікарі. Знову ж таки, це все було до пандемії та коронавірусу. Медики розповідали, як правильно доглядати дітей, було ще багато корисної інформації. Це дуже важливо для нас, оскільки на таких заходах завжди відбувається спілкування учасників, це теж обмін досвідом, а головне, людина розуміє, що вона не одна», – зазначила керівник організації.

Далеко не всі діти з особливостями розвитку є членами громадської організації. «Є батьки, які не хочуть афішувати, що в них у сім’ї є дитина з інвалідністю, хоча я ніколи нікому жодної інформації не даю і не розповідаю про наші сім’ї», – додала Наталія Верба.

Щоб тримати руку на пульсі та бути на зв’язку одне з одним у складні пандемійні часи, «Добре серце» перейшло в онлайн. Нині батьки спілкуються в групі Вайбер. «Є такі питання, з якими вони не можуть самі розібратися. Наприклад, дзвонила одна мама, в неї дитина на інвалідності, інтелект збережений, але вона не ходить. У нас, у Бендерах є і дитячий садок, і денний центр для таких діток, корекційна школа, тобто, є освітні заклади, які може дитина відвідувати. Тож ми допомогли розібратися з цим питанням, підібрати навчальний заклад у місті, з багатьма ми тісно співпрацюємо», – наголосила керівник організації.

З настанням пандемії живе спілкування практично зійшло нанівець. Звичні концерти, фестивалі тимчасово не проводяться. Справжнє свято для дітей організували, коли вони стали учасниками президентської новорічної ялинки. Крім того, Міністерство соцзахисту до Дня інваліда виділило для організації кошти, їх направили нужденним сім’ям. «У когось тяжка ситуація, тому що є дитина, яка має цукровий діабет. Вона на інвалідності, але відвідує звичайну школу, у неї звичайне життя. Є ж діти, які не ходять, тільки в підгузках, їдять через зонд, а пенсії в дітей з інвалідності маленькі. Наприклад, моїй дитині було 18 років, син закінчив школу, в нього інвалідність ІІ групи, а пенсія – 693 рублі», – розповіла Наталія Верба.

Голова «Доброго серця» зазначає, що держава допомагає дітям у питаннях реабілітації, а саме – в організації відпочинку на морі (видає безкоштовні путівки). «Це 7 повних днів на морі, номери «люкс», проживання для дитини повністю безкоштовне. Тільки батько або мати, хто супроводжує, платить за своє проживання. Раніше я оформляла довіреність і їздила з дітьми на море, доглядала їх, оскільки не всі батьки мають можливість поїхати», – пояснила Наталія.

В організації завжди раді новим учасникам, «Добре серце» відкрите для всіх бажаючих. «Багато людей просто не знають, що є така організація, яка може допомагати людям. Я сама друкувала візитки, відносила до Центру соціального страхування та соціального захисту м. Бендери, там дуже добрі співробітники. Візитки роздали всім інспекторам. Тобто, коли батьки приходили оформляти інвалідність дитини, їм одразу давали мою візитку з координатами. Багато хто дзвонив, вступав до організації», – поділилася Наталія Верба

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.