ПРО ПІДСУМКИ діяльності адміністрації БЕНДЕР

На нараді у форматі відеоконференції 8 лютого зі звітною доповіддю про діяльність держадміністрації м. Бендери за 2021 рік виступив Роман Iванченко.

Прес-служба Президента повідомляє, що інформацію заслухали й обговорили Глава держави, керівник Адміністрації Президента ПМР, Голова Уряду, Голова Верховної Ради, керівник міської Ради, а також депутати, що представляють у законодавчому органі інтереси бендерчан.

НАСЕЛЕННЯ МІСТА

Роман Іванченко доповів, що в Бендерах проживає 82 916 осіб, а в прилеглих селах Гиска
і Протягайлівка – 5 801. Прибутки у 2021 році –323,2 млн рублів, зокрема власні – 245,1 млн. Витрати у звітному періоді склали 318,1 млн (роком раніше 247,5 млн). Соціальні видатки досягли 61,3 % видаткової частини бюджету.

МАЛИЙ БІЗНЕС

У місті працюють 719 суб’єктів малого бізнесу. Кількість індивідуальних підприємців у звітному періоді склала 5 006 осіб. Очільник міста зазначив, що з’являються і нові об’єкти – торговельні, виробничі, громадського харчування, спортивної спрямованості. Роман Іванченко детально зупинився на діяльності основних муніципальних підприємств, позначив поточний стан справ, досягнення, наявні труднощі та плани.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Доповідач розповів, що в Бендерах у рамках ініційованої Президентом програми замінили віконні блоки у 256 під’їздах житлових будинків (на 3,5 млн рублів). Робота в цьому напрямку буде продовжена. Вадим Красносельський вважає можливим повністю закрити це питання впродовж найближчих років.

Оновили 41 зупинку громадського транспорту, чекають ремонту ще 77.

ДОРОЖНЄ ПОЛОТНО

З Дорожнього фонду у 2021 році було виділено 44 млн рублів на ремонт доріг. Вадим Красносельський зазначив, що увагу треба приділяти не тільки автомобільним трасам, а й тротуарам. Роман Іванченко повідомив, що у 2021 році в рамках цільової програми реконструйовано 13 тис. м2 тротуарного покриття. Президент звернув увагу на необхідність облаштування тротуарних смуг на всій довжині майбутнього прогулянкового маршруту по Бендерах.

БЕНДЕРСЬКЕ ТРОЛЕЙБУСНЕ УПРАВЛІННЯ

Доповідач зазначив, що ця установа поки що є збитково-дотаційною, але все ж таки вдалося придбати кілька одиниць нового електротранспорту.

ІВМК «БЕНДЕРСЬКА ФОРТЕЦЯ»

У зв’язку з пандемією коронавірусу не вдалося реалізувати весь потенціал цього об’єкта. Однак, приймаючи до уваги інтерес до фортеці, перспективні плани досить оптимістичні. У планах є створення на території парку Невського розважальної зони. Атракціони підбиратимуть таким чином, щоб ними могли скористатися не тільки діти, а й доросле населення. Передбачувана дата відкриття –1 червня 2022 року.

ОЗЕЛЕНЕННЯ МІСТА

Роман Іванченко у своїй доповіді зазначив, що протягом року було знесено понад 1 400 сухих, аварійно-небезпечних, постраждалих внаслідок негоди дерев. При цьому висаджено 2 240 дерев і чагарників. Щодо загальної кількості насаджень у 2021 році, то йдеться про 8,5 тисячі саджанців – хвойних порід, листяних, чагарників, квітів. В. Красносельський звернув увагу на вертикальне озеленення і підкреслив деякі його переваги.

ПРО ВІДНОВЛЕННЯ БУДІВНИЦТВА

Під час онлайн-наради йшлося про будівлі, які десятиліттями простоюють без діла. Обговорили можливість відновлення будівництва житлових кооперативних будинків, коробки яких псують вигляд міста і навіть є небезпечними. Нагадали також про приватизовані, але не використовувані ніким об’єкти. Президент вважає, якщо власник буде визнаний недобросовісним, необхідно повертати такі будівлі в держвласність.

ДЛЯ ДІТЕЙ-СИРІТ І МОЛОДИХ СІМЕЙ

У 2021 році в Бендерах придбали сім квартир для дітей-сиріт, а також виділили молодим сім’ям п’ять кредитів по 100 тисяч рублів під 1 % річних на придбання власного житла.

ПРО РІЗНЕ, АЛЕ ДУЖЕ ВАЖЛИВЕ

Говорили на нараді про будівництво під’їзної дороги до Борисівського кладовища, ремонт дитячих садків, упорядкування центральної частини міста, реконструкцію площі «Освобождения» та фонтану біля ПК ім. П. Ткаченка, закладку скверу «Солнєчний», придбання нового медичного обладнання для медзакладів та зміцнення матеріально-технічної бази освітніх закладів.

Назвали й бендерські об’єкти, включені в програму ФКВ-2022: парк «Октябрський», Меморіальний музей Бендерської трагедії, Бендерська фортеця, парк Невського, міський пляж, дитячі садки № 47 і № 26, школа № 17 і приміщення гуртожитків.

Вадим Красносельський нагадав про виявлені нещодавно об’єкти, які теж потребують уваги: турецькі підвали, парк у мікрорайоні «Сєвєрний», нагадав про необхідність зведення нового елінгу для байдарок на території Центру веслувального спорту. Президент доручив також облаштувати пандус на вході в сквер «Солнєчний». Триватиме упорядкування зони відпочинку навпроти Будинку книги. При цьому Вадим Красносельський рекомендував розширити площу, по периметру якої розташувати доріжки для любителів кататися на роликах і самокатах.

За дорученням Глави держави до 19 червня буде реконструйовано Меморіальний музей Бендерської трагедії, мають бути встановлені ще 50 пам’ятників померлим захисникам Придністров’я.

Вадим Красносельський схвалив значний обсяг робіт, виконаних минулого року в Бендерах, і висловив подяку всім, хто був до них залучений. Президент визнав роботу Бендерської держадміністрації за підсумками 2021 року задовільною

Ганна ЛАЗАРЕНКО.
Фото прес-служби Президента.