Моніторинг цін – із трьох джерел

Редакція газети «Гомін» продовжує інформувати своїх читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.

Нагадаємо, команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду ПМР відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Розглянемо ціни на продукти харчування та паливно-мастильні матеріали в Придністров’ї, Молдові та в Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку (МЕР) ПМР станом на 3 лютого поточного року.

Як і минулого разу, розпочнемо з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, капусту, буряк, моркву плюс цибулю ріпчасту. На початку лютого фахівці Мінекономрозвитку здійснили моніторинг цін на ринках та в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Тому ми вирішили використати середні величини й перевели ціни на товари та послуги з леїв та гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ. У цьому місяці відсутня інформація про ціни на картоплю в нас та в сусідніх державах. Дещо зросла в ПМР ціна на капусту. У порівнянні з січнем поточного року вона підвищилась на 1 рубль і коштує 10 рублів. Така ж сама ціна на овочевий продукт у Молдові, а в Україні вона коштує 12 рублів. Буряк – 9; 9 та 10 рублів відповідно. Морква – 8; 9 та 10 рублів. Цибуля – 7; 7; 9 рублів. Зроблений аналіз свідчить, що придністровські ціни на овочі залишаються нижчими, ніж у Молдові та Україні.

З-поміж фруктів фахівці звернули увагу на яблука. Нагадаємо, що в січні у Придністров’ї вони коштували 6 рублів, у Молдові – 8, а в Україні– 9 рублів за кілограм. У нас ціна на яблука не змінилась. У Молдові вони подешевшали на 1 рубль і тепер коштують 7 рублів. В Україні ціна за кілограм яблук залишилася 9 рублів.

До речі, ціна на м’ясо на наших ринках, згідно з даними Міністерства економічного розвитку, залишається нижчою, ніж у Молдові та в Україні. Це стосується яловичини, свинини та курятини. Причому незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер. Щодо свіжої риби, дані по всіх трьох країнах наведені лише зі свіжого коропа. Риба відповідно коштує 65, 86 та 82 рублі.

Ціни на молочну продукцію в ПМР теж нижчі, ніж у сусідів. На 1 рубль в порівнянні з минулим місяцем подешевшало двохсотграмове упакування вершкового масла жирністю 72,5 %. Тепер воно коштує 24 рублі. В Молдові ціна зросла на два рублі, нині воно коштує 28 рублів. На 3 рублі знизилася ціна в Україні, а саме в лютому воно коштує 34 рублі. Ціна за один літр пастеризованого молока з 2,5 % жирністю залишилась у нас на рівні 11,5 рублів. У Молдові вона зросла на 3,5 рублі, тепер 1 літр молока коштує 15 рублів. В Україні молоко подешевшало на 4 рублі і тепер коштує 22 рублі.

Приблизно така сама різниця на користь придністровських цін спостерігається і щодо кефіру, сиру, сметани та курячих яєць. А от ціна літра рафінованої олії в Придністров’ї приблизно однакова в нас і в сусідів: у ПМР та в Молдові в середньому 35 рублів, в Україні – 36. У порівнянні з минулим місяцем вона залишилася такою ж. Сіль у нас і в Молдові коштує 4,5 рублі, в Україні – 5 рублів. Вартість цукру за 1 кг у ПМР та в сусідніх державах однакова – 14 рублів. У порівнянні з минулим місяцем на такому ж рівні залишилася ціна на гречку. Вона в середньому в нас коштує 27 рублів, у Молдові – 32, в Україні – 29. У ПМР на один рубль подешевшала вермішель вищого ґатунку. Тепер вона коштує 13 рублів. На 14 і 2 рублі відповідно цей продукт харчування подорожчав у Молдові та в Україні. Тепер він коштує в цих двох державах 34 і 22 рублі відповідно.

Щодо палива, то нині бензин АИ-95 на придністровських, молдовських та українських заправках коштує відповідно 19,1; 21,47 та 19,43 рублі, а солярка – 17,3; 18,64 та 18,2 рублі.

У березні наша газета ознайомить своїх читачів з оновленими цінами на продукти харчування та паливно-мастильні матеріали в ПМР, Молдові та Україні

Сергій ЛЕВЧЕНКО.
Фото: retail.ru