Сімейні традиції цементують сім’ю

Усім відомо, що сім’я – це осередок суспільства, фундамент, на якому воно будується. Якщо він міцний, то можна сподіватися на довговічність доброзичливого співіснування людей.


Сучасне суспільство, на жаль, переживає трансформацію системи цінностей. Обумовлено це багатьма причинами, зокрема й модернізацією самого суспільства, а також змінами в політичному житті. Від цього нікуди не подітися, проте слід розуміти, що в результаті таких явищ виникла реальна загроза безпеці суспільства і відповідно держави.

Йдеться про екстремізм – явище, поширене в усьому світі. Прихильники крайніх поглядів не здатні домовлятися, йти на компроміси, вдаються до терактів, взяття заручників заради досягнення своїх цілей. У них геть відсутнє поняття толерантності – терпимості до іншого світогляду, способу життя, поведінки та звичаїв.

Основним плацдармом поширення екстремістських ідей уже давно є інтернет. У всіх країнах світу спостерігають за цим процесом, роблять відповідні висновки. Ще у 2007 році МВС Росії в глобальній мережі виявило 148 сайтів терористичної та екстремістської спрямованості. У російському сегменті їх налічується 70, у США – 49, у Нідерландах – 6, у Німеччині – 5, у Великій Британії – 4, у Канаді – 3, у Туреччині – 2.

Отже на сьогодні надзвичайно важливо вести розмову про профілактику такої небезпечної діяльності.

У всі часи найважливішим елементом суспільства вважалася сім’я. Завдяки правильному вихованню, в ній із покоління в покоління передаються сімейні та культурні цінності, правила поведінки в суспільстві, трудові навички. Народна мудрість свідчить, що «..сімейні традиції як клей тримають сім’ю». Вчені-дослідники стверджують: щоб зруйнувати сім’ю, досить не дотримуватися їх, відмовитися від них, насміхатися над ними.

У наш час досить часто порушується моральна сімейна традиція: наприклад, молоді люди живуть у так званому «цивільному шлюбі», що саме по собі складно назвати сім’єю. А в сучасному суспільстві потрібна саме міцна сім’я, в основі добробуту якої, звичайно ж, лежить невпинна духовна праця. Потрібно робити все для того, щоб родина була вільна від алкоголю, наркотиків, насильства, щоб діти виховувалися на основі високих духовних принципів, внутрішньої культури. Треба зміцнювати зв’язки між поколіннями, формувати здоровий спосіб життя. Батьки ж повинні з усією відповідальністю ставитися до процесу виховання дітей.

Сімейні цінності є невіддільною складовою життя багатьох поколінь різних народів. Своє ставлення до них вони відобразили в легендах.

Iм’я мого ангела

За день до свого народження дитина звернулася з запитанням до Бога: «Я не знаю, навіщо я йду в цей світ. Що я повинна робити?» Бог відповів: «Я подарую тобі ангела, який завжди буде поруч із тобою. Він усе тобі пояснить».

– Як я зрозумію його, адже я не знаю його мови?

– Ангел навчатиме тебе своєї мови. Він охоронятиме тебе від усіх бід.

– Як і коли я повинна повернутися до тебе?

– Твій ангел скаже тобі все.

– А як звуть мого ангела?

– У нього багато імен, але ти називатимеш його «мама».

Зла цибуля

Мені завжди не вистачало часу, щоб приділити увагу власним дітям. Робота, кар’єра, особисте життя. Діти ж мої ні в чому не потребували, у мене вистачало коштів, щоб задовольняти їхні шоколадно-комп’ютерні потреби. Я закривала очі на їхні недоліки, а вони прощали мені відсутність уваги.

Як і годиться, ласкаве шовкове дитинство швидко минуло і настав складний підлітковий період. Виникли перші взаємні звинувачення, перші справжні почуття. Я зробила жахливе відкриття: мої діти виросли без любові. Я мало цікавилася їхнім дорослішанням, не звертала увагу на погані вчинки й не навчила відрізняти зло від добра.

Одного разу після чергового непорозуміння я стояла в кухні, чистила цибулю, і сльози текли з моїх очей. Увійшла моя мати й запитала: «Ти чому плачеш?»

– Ти знаєш, така зла цибулина попалася. Є ж сорти, від яких не плачеш.

– Мабуть, цю мало поливали.

Я зрозуміла одну важливу річ: якщо дітей мало поливати в дитинстві, у своєму дорослому житті вони принесуть іншим людям багато сліз

Тетяна БАСОВСЬКА.
Фото: chudo-ogorod.ru