Новини коротко

***

Репродуктивне здоров’я –
на контролі держави

Питанню репродуктивного здоров’я придністровців держава приділяє особливу увагу. На обліку фахівців перебуває багато пар із діагнозом «безпліддя». Для більшості з них екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) є єдиним способом зачати та народити дитину.

Цей метод через свою високу вартість доступний далеко не всім. Допомогу сім’ям з ініціативи Уряду ПМР з березня 2021 року надає держава.

Громадяни, які перебувають в офіційному шлюбі, які за медичними показаннями не можуть стати батьками, прямують на проведення процедури ЕКЗ до Молдови.

У рамках програми минулого року таку допомогу було надано 13 бездітним сім’ям, повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров’я ПМР.

Для проходження процедури необхідно звернутися до жіночої консультації за місцем проживання, пройти відповідне обстеження. Якщо призначене раніше лікування не дало результатів і є показання для ЕКЗ, то лікар оформляє висновок для медичної комісії МОЗ, яка приймає рішення про направлення на лікування. Кожен випадок розглядається індивідуально. Якщо кандидати підходять для процедури, їх вносять до списку згідно з чергою надання документів.

***

Повернутися до розробки програми розвитку сіл

Голова Уряду Олександр Мартинов, а також віце-прем’єри Сергій Оболоник та Станіслав Касап, керівники низки міністерств і відомств провели зустріч із представниками громадянської спільноти. Приводом стало виконання доручень, даних під час онлайн-діалогу наприкінці листопада минулого року.

Було порушено тему використання кар’єрів (піску, гравію) для ремонту сільських доріг. Питання вивчили спеціалісти. Нині частина матеріалів надається місцевим адміністраціям на їхні потреби для сплати податків за надрокористування.

За даними Станіслава Касапа, минулого року 500 тонн матеріалів було надано Слободзейському району та 300 тонн – Григоріопольському. За дорученням Уряду, докладно вивчать ще кілька напрямів для розв’язання питань, пов’язаних із кар’єрами.

Обговорили на нараді також низку звернень громадян щодо виділення матеріалів для підсипки сільських доріг.

***

Відремонтовано ділянки доріг Тирасполь –Кам’янка і Брест –Кишинів – Одеса

Глава держадміністрації Слободзейського району та м. Слободзея Василь Тищенко доповів Президенту Вадиму Красносельському про підсумки роботи держадміністрації за минулий рік. Детально зупинився на Дорожньому фонді, бюджет якого у 2021 році становив 27,4 млн рублів.

На сайті Глави держави повідомляється, що було відремонтовано покриття ділянок доріг Тирасполь – Кам’янка і Брест – Кишинів – Одеса. Оновлено також гравійне покриття доріг Спея –Бичок – Паркани та Тирасполь – Кам’янка (Тернівка), це об’їзні маршрути для великовантажного транспорту.

Упорядковано 1,5 тис. м2 тротуарів. Встановлено півтори сотні дорожніх знаків. Виконано розмітку 104 км доріг.

На поточний ремонт доріг витратили майже 10 млн рублів.

У звітному періоді упорядковано 4 паркування. Відновлене замощення територій, прилеглих до освітніх установ. За рік освітлення вулиць збільшили на 34,5 км, встановили 686 світильників. Забезпеченість населених пунктів району штучним освітленням становить нині 36 %.