Переможним строєм у будь-які часи

Проект партії «Оновлення» з безплатної реставрації та друкування портретів учасників Великої Вітчизняної війни до щорічної міжнародної акції «Безсмертний полк» діє вже більш ніж п’ять років. За цей час фахівці Рибницького відділення партії підготували й видрукували понад 4 000 фотографій.


Нині ця робота триває. Співробітниця апарату Рибницького відділення РПП «Оновлення» Вікторія Чернова бере безпосередню участь у цьому проекті. Кожна принесена фотографія проходить через її руки.

«Часом те, що приносять, навіть важко назвати фотографією. Невеликий клаптик паперу з ледве помітним зображенням. Для того, щоб довести його до ладу, потрібен не один день», – розповіла Вікторія. – Іноді треба «вирізати» портрет фронтовика з групової фотографії. Та ми нікому не відмовляємо. Завжди намагаємося зробити все можливе, щоб реставрувати портрет героя Великої Вітчизняної війни й дати можливість нащадкам ветеранів пройти з цим портретом у лавах «Безсмертного полку», зберегти й передати пам’ять про нього наступним поколінням.

Протягом останніх років величезну кількість фотографій фронтовиків реставрували, надрукували та ламінували в усіх відділеннях партії «Оновлення». Портрети фронтовиків приносили жителі міст, сіл, надходили прохання від працівників міських і сільських музеїв, від глав адміністрацій сіл.

«Ми оформляємо фотографію ветерана в рамку, додаємо Георгіївську стрічку, пишемо прізвище, ім’я та по батькові. Потім друкуємо зображення і покриваємо ламінацією, завдяки чому портрет стає вологостійким. Часом людина, яка приносить фотографію свого родича, хоче поспілкуватися, розповісти його історію. Ми завжди знаходимо час, щоб вислухати її. Часом даємо поради, як простіше закріпити портрет», – додала фахівець.

Рибницьке партійне відділення тільки минулого року відновило і надрукувало сотні й сотні пам’ятних фотографій для музеїв та будинків культури сіл району. Опрацьовано портрети з сіл Андреєвка, Вихватинці, Воронково, Бєлочі, Малий Молокиш, Мокра, Плоть. На сьогодні триває робота над фотографіями фронтовиків для музею села Великий Молокиш.

Ще раз наголошуємо, що партія «Оновлення» виконує цю роботу безкоштовно. Це дійсно велика справа, що заслуговує слів подяки від усіх громадян Придністров’я. Вони шанують історичну правду і пам’ять людей, завдяки подвигу яких ми живемо сьогодні на цій землі.

Директор Рибницького музейного об’єднання Тетяна Вроденко подякувала фахівцям громадської організації за добру і благородну справу, яку вони сумлінно виконують. «Головна мета акції «Безсмертний полк» – не дати забути новому поколінню, хто та якою ціною відстояв свободу і право на щасливе життя, ким ми повинні пишатися, про кого пам’ятати й на кого рівнятися! Висловлюю величезну вдячність партії «Оновлення». Ви єдині в республіці, хто безкоштовно надає допомогу людям у реставрації та друкуванні фотографій їхніх дідів і прадідів», – уточнила директор.

«Вони повинні йти переможним строєм у будь-які часи», – написано на першій сторінці офіційного сайту руху «Безсмертний полк», розміщеного за адресою https://www.moypolk.ru/. Нагадаємо, що перший «Безсмертний полк» крокував 9 травня 2012 року вулицями Томська. Тоді в його колоні пройшли понад 6 000 томичів, які несли майже 2 000 портретів ветеранів.

На сьогодні літопис полку налічує 818 410 імен. Будь-який охочий може пошукати в базі інформацію про героїв Другої світової війни, а за бажання – внести ім’я і записати історію свого родича, який пройшов через цю страшну війну

Сергій МИНАЄВ.

Фото автора.