Велика практична значущість наукової співпраці

Перший Міжнародний екологічний онлайн-форум «Екологія та життя людини» відбувся в Рибницькій філії ПДУ імені Т. Г. Шевченка.


Натхненник і керівник його – професор, дійсний член Лісової академії наук України, заступник директора Рибницької філії ПДУ з наукової роботи Григорій Леонтяк. У 1971 році він закінчив Львівський лісотехнічний інститут за спеціальністю «Лісове господарство», потім там же – аспірантуру, а пізніше здобув диплом докторантури в Національному аграрному університеті України. З 1964 до 1998 року працював у лісових господарствах України, причому 26 літ – на посаді директора. З 1998 до 2003 року продовжив свою працю на території нашого краю директором Рибницького лісництва.

Професор розповів, що готувалися до форуму впродовж трьох місяців: велися попередні переговори, обговорювалася ідея проведення форуму з Міністерством сільського господарства, УНО, з керівництвом ММЗ, іншими підприємствами та науковими організаціями. Сам професор обдзвонював знайомих, інститути й національні парки в Україні, Білорусі та Росії. Він спілкувався з керівництвом Ботанічного саду Кишинева, зі студентами з Санкт-Петербурга, Курська, Гагаузії.

Роботу організували за науковими напрямами й розглянули такі теми: екологічні, про раціональне природокористування, забезпечення продовольчої безпеки, про стан і проблеми екологічної освіти. На форумі багато уваги приділили екологічним проблемам Дністра, а також процесам, які впливають на екосистеми та збереження біологічного різноманіття. Учасники наукового заходу розглянули шляхи розв’язання всіх цих проблем, а також питання залежності здоров’я від навколишнього середовища. Порушили й тему екологічної етики.

У заході взяли участь представники п’яти держав: Росії, Білорусі, України, Молдови та Придністров’я. Двоє фахівців із Національного парку України змогли взяти участь у заході особисто, решта (90 осіб) була присутня онлайн. Нагальні проблеми екології обговорювала досить широка аудиторія, представлена професорами, докторами наук, викладачами та студентами, представниками загальноосвітніх шкіл, підприємств і громадських організацій.

Перший Міжнародний екологічний форум привітав його організатор професор Леонтяк. Пленарне засідання відкрив кандидат економічних наук, професор, директор Рибницької філії ПДУ Ігор Павлінов. Він оголосив вітальне слово ректора ПДУ імені Т. Г. Шевченка професора Степана Берила, в якому було сказано, що конференція покликана привернути широку суспільну увагу і посприяти успішному розв’язанню важливих екологічних проблем та досягненню наших спільних цілей.

На форум надійшли привітальні звернення від міністра сільського господарства та природних ресурсів ПМР Олександра Розенберга, глави держадміністрації м. Рибниці та Рибницького району Віктора Тягая, начальника Державної служби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища Василя Сотникова, генерального директора ММЗ Сергія Корнєва та заступника начальника МУ «Рибницьке УНО» Оксани Погребної.
У процесі заходу було заслухано 16 доповідей. Організатор форуму Григорій Леонтяк виступив перед присутніми на тему «Науково-екологічні проблеми охорони природи та екології» й нагадав про те, що перед людством нині поставлено дуже багато питань щодо екологічної безпеки та здоров’я людини.

За підсумками роботи учасники науково-практичної конференції ухвалили резолюцію, в якій наголосили на великому практичному значенні заявлених тем. У зв’язку з цим, висловили бажання продовжити подальшу співпрацю на міжнародному рівні, тобто проводити форуми щорічно, щоб досягати результатів. Також було підтримано намір опублікувати матеріали конференції в друкованому збірнику під назвою «Екологія та життя людини»

Олексій РОСТОВЦЕВ.

Фото: pixabay.com