Проблема сміття: як вона вирішується

Утилізація сміття – проблема, яка в наші дні особливо гостро стоїть перед людством. Екологія планети з кожним роком все більше страждає від забруднення різними видами відходів.

Одні лише міста Землі щорічно «дарують» людству до 3 млрд тонн твердих промислових і побутових відходів. Ртутні лампи, батарейки та акумулятори, градусники, клеї та лаки, поліетиленові пакети й одноразовий посуд, пластикові та скляні пляшки, флакони від аерозолів і запальнички, комп’ютери та інша побутова техніка. Це ще не повний перелік нинішніх побутових відходів.

Які тільки предмети, відслуживши свій термін, не потрапляють на звалища. На жаль, не кожен знає, що, по-перше, не всі з них можна «ховати» таким чином, а по-друге, що багато з них можна було б переробити, а отже – отримати прибуток. Особливо небезпечними з твердих відходів є ті, що містять токсичні речовини.

У нашій республіці у 2020-2021 рр. міжвідомча комісія провела обстеження об’єктів розміщення твердих побутових відходів на відповідність нормам і вимогам чинного природоохоронного законодавства ПМР. Як записано в підсумковому документі обстеження, з’ясувалося, що крім щорічного приросту твердих побутових відходів (ТПВ) на санкціонованих полігонах республіки, відзначена тенденція до збільшення утворення стихійних несанкціонованих звалищ.

Кількість і розміри цих смітників зростають, не розкладаються й отруюють землю та повітря. Простіше кажучи, прилеглі до них території непридатні для життя й відпочинку. Складною залишається ситуація зі звалищами в сільській місцевості: їх межі не оснащені основними бар’єрними елементами, що дозволяють зменшити їхній негативний вплив на навколишнє середовище, а саме: огорожами, гідроізоляцією прокладки, прокладаннями канави для збору забруднених опадів з виведенням їх у ставок-випарник.

Щорічне зростання відходів у нашій республіці є на сьогодні однією з найважливіших екологічних проблем. Тому що розкладаючись, усі вони можуть отруювати (й отруюють!) продуктами розпаду значні площі земель, обсяги ґрунтових вод та атмосферного повітря.

Одним із шляхів розв’язання питання розміщення ТПВ і утворення стихійних звалищ може стати поділ сміття на фракції на етапі його утворення в домашніх господарствах і на підприємствах. Організація та впровадження такого роздільного збору дасть можливість зменшити площі полігонів і звалищ.

І ще про одне. Якщо ви – виробник, перше і найпростіше, замініть пластик на папір. Не треба плівок, є крафтові конверти й пакети. Цим можна не тільки показати, який ви сучасний кратер (а це відмінний маркетинг), а ще і реальну користь принести. Якщо ви споживач, то замініть майонез у пластиковій упаковці на скляну баночку, як і кетчуп, воду і те ж пиво вечорами – це простіше простого.

У 2020 році Міністерство економічного розвитку презентувало програму зі збору та утилізації сміття, яка передбачає скорочення до мінімуму скидання ТПВ на полігонах. Вона містить у собі роздільний збір відходів, сортування ТПВ, компостування органічних відходів, термічне розкладання неперероблюваних залишків після компосту, видалення відходів на спеціалізованих полігонах. Передбачає програма і створення заводів, що переробляють органіку, за допомогою яких можна отримувати компост, необхідний у сільському господарстві. На думку фахівців, ця програма сприятиме розв’язанню проблеми сміття в республіці протягом п’яти років.

Окрема і складна тема – Дністер. Майже щороку в ньому знаходять кишкову паличку і не радять купатися. У багатьох місцях він обмілів. Заборони на ловлю риби в нерест працюють погано через те, що штаб із боротьби з цією проблемою дуже малий, а мати пристойний улов рибалкам хочеться. Що ж робити кожному з нас, якщо бюджет дефіцитний? Не викидати в річку пластик та поліетиленові пакети, одноразовий посуд і пляшки. Це звучить до банальності просто, але, якщо ви прогуляєтеся по набережних Бендер і Тирасполя, стане очевидно, що повторювати це необхідно в дитсадку, школі, університеті й навіть на виробництві. Головне – щоб допомогло.

Так уже в нас склалося, що в 9-поверхівках і багатьох 5-поверхівках є сміттєпровід. І нам зручно з ним, якби не одне але –всі відходи ми змішуємо і викидаємо в ці сміттєпроводи, не замислюючись. Однак сортувати сміття необхідно всім, тому що це відсортоване сміття просто не потрапить на звалища. Ви, здаючи його в пункти перероблення, допомагаєте виробнику не витрачати додатково електроенергію.

Упровадження роздільного збору ТПВ пов’язане з забезпеченням обов’язкового централізованого вивезення всіх відходів. Такий захід практично зведе нанівець утворення стихійних звалищ. У селі Суклея наприкінці 2021 року держадміністрація запровадила практику роздільного збору сміття. Спочатку жителів зобов’язали відокремлювати пластикове сміття від решти. Встановили відповідні контейнери. У певні дні тижня спецмашина забирає його і відвозить на перероблення. На черзі – приватні будинки. Що ж, чекатимемо результату

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: recyclemag.ru