Книга – воістину найкращий подарунок

З ініціативи Рибницької держадміністрації в Міжнародний день книгодарування в місті провели акцію, в ході якої бібліотеці Рибницького COVID-госпіталю подарували книги.

 14 лютого – Міжнародний день дарування книг (International Book Giving Day) або Міжнародний день книгодарування. Це свято, як і багато інших, теж має свою історію. Виникло воно завдяки звичайній людині – американці, матері трьох дітей Еммі Бродмур, а точніше завдяки одному з її синів, який запитав одного разу в мами: «Чому немає такого дня в році, коли люди дарують одне одному книги просто так?» Це запитання і стало поштовхом до появи на світ нового значущого свята.

Еммі Бродмур – засновниця сайту дитячої книги у США – по своїх каналах зв’язку звернулася до знайомих блогерів, користувачів соціальних мереж, колег і партнерів по сайту. В результаті її ініціативу підтримали, й у 2012 році було ініційоване щорічне проведення
14 лютого Дня дарування книг.

Директор централізованої бібліотечної системи міста Рибниці Світлана Журавльова розповіла, що книги для акції взяли з фондів, подарованих читачами: «Склалося так, що деякі видання виявилися в нас у декількох примірниках. Саме їх і відібрали для госпіталю. Ця література належить до різних жанрів: детективи, книги про подорожі та пригоди, романи про кохання, багато дитячих видань».

Про позитивний вплив книги на підтримку психічного здоров’я пацієнтів, про її значення для одужання розповів завідувач госпітального відділення другого рівня Рибницької ЦРЛ Віталій Цуркан: «У житті пацієнта в процесі його лікування і безпосередньо в процесі одужання дуже важливу роль відіграє гарний настрій і позитивні емоції. Якщо в людини є можливість почитати книжку, відволіктися від своєї хвороби, то це позитивно позначиться на її здоров’ї й навіть на термінах одужання».

Заступник глави Рибницької держадміністрації Юрій Молдовський сказав, що це вже не перша акція з дарування книг бібліотеці COVID-госпіталю. Проведення події він оцінив позитивно і підкреслив, що пацієнти лікарні зможуть за допомогою нових книг урізноманітнити час, проведений на лікуванні. Перебуваючи в обмеженому просторі, дуже важливо звернути свою увагу на те, що відбувається навколо. Книги дають таку можливість. Також, з його точки зору, наявність дитячої літератури має велике значення в залученні дітей, що проходять лікування, до спілкування з «живою» книгою. «Людина, захоплюючись читанням, може подорожувати разом із героями книг, відчувати себе учасником пригод, досліджувати й дізнаватися багато нового й цікавого про навколишній світ і далекі країни, про історію своєї республіки. Можливо, це віддалить дитину від гаджетів і зацікавить, залучить її до читання друкованої літератури», – висловив думку Юрій Пантелейович.

За підсумками проведеної акції бібліотеку Рибницького COVID-госпіталю поповнили близько 100 видань, завдяки яким пацієнти зможуть не тільки гарно провести своє дозвілля, відігнати сумні думки, а і розширити свій кругозір

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото: pixabay.com