Допомагати людям – його кредо

Редакція газети «Гомін» знайомить своїх читачів із представниками талановитої молоді Придністров’я. Нині герой нашої розповіді – Євген Чураєв, який старається зробити власний внесок у розвиток нашої Батьківщини.

Для молодого чоловіка медицина є мрією дитинства. Народився він 25 травня 1998 року в Слободзеї. Ще зі школи замислювався про вибір майбутньої професії, а в старших класах почав розуміти, що за духом, складом характеру найбільше йому підходить медицина. Тому він поступив у ДОЗ «Тираспольський медичний коледж ім. Л. О. Тарасевича», який у 2020 році успішно закінчив.

З початком пандемії Євген залучився до активної волонтерської роботи, став членом штабу «Ми поряд!», створеного за ініціативою молодіжного крила партії «Оновлення». За словами юнака, найбільшу небезпеку коронавірус представляє для придністровців похилого віку, тому їм насамперед радять залишатися якийсь час в ізоляції. «На жаль, не всі мають можливість вийти з дому: буває, що принести продукти їм просто нікому. Волонтери надавали різну допомогу: кололи дрова, налаштовували декодер для телебачення. Я робив уколи домашнім тваринам», – розповів юнак.

Євген зауважив, що почувається щасливою людиною, тому що може надавати допомогу тим, хто її потребує. Слова подяки від придністровців похилого віку є кращою нагородою для нього. Хлопець зазначив, що добровольці завжди готові бачити у своїх рядах однодумців, яких навчать азам волонтерської справи.

З початку червня цього ж року Євген Чураєв за власним бажанням працював медбратом у реанімаційному відділенні Слободзейського інфекційного госпіталю, допомагав лікарям рятувати життя хворих на Covid. Восени 2020-го він став студентом медичного факультету Придністровського державного університету ім. Т. Г. Шевченка. Студент вирішив суміщати навчання з практикою.
Влаштувався на роботу в ДУ «Республіканський госпіталь інвалідів Великої Вітчизняної війни» (відділення гемодіалізу). При медичній установі, якраз із початком нової хвилі пандемії, на базі профілакторію «Тиротекс» був утворений коронавірусний госпіталь, де Євген упродовж чотирьох місяців допомагав лікувати наших громадян.

З вересня 2021 року молодий чоловік працює в ДУ «Республіканська клінічна лікарня» (відділення ендокринології). Нині тут розгорнутий інфекційний госпіталь другого рівня, і Євген разом з усіма медичними працівниками республіки продовжує боротьбу проти коронавірусної інфекції.

Молодий фахівець розповів, що на сьогодні в госпіталь потрапляють пацієнти віком від 16 до 90 років. Лікарі намагаються робити все необхідне для порятунку життя наших співвітчизників. Однак трапляються випадки, коли пацієнт має хронічні хвороби, й це призводить до ускладнень і навіть смертельних випадків.

Євген поділився своїми емоціями, наскільки важливо бачити одужання хворого пацієнта. «Ви навіть не уявляєте, яке щастя – бачити, як твій хворий, ще вчора абсолютно безпорадний, сьогодні розмовляє з кимось телефоном і будує плани на життя, коли його випишуть! Отже, недаремними виявилися всі наші безсонні ночі. Душа болить за всіх», – сказав наш співвітчизник.

Юнак упевнений у тому, що найважливіші якості, якими повинен володіти лікар, це – терпіння та співчуття. «Знання, розум, завзятість, настирливість – усе це само собою, але для того, щоб максимально допомогти пацієнту, хороший лікар повинен мати терпіння і вміти співчувати. Без цих якостей людина не зрозуміє пацієнта і не зможе його врятувати. Ця робота вимагає не тільки знань, відповідальності, а й чисто фізичних сил та витривалості», – підкреслив Євген.

Взірцем відданості медичній професії для Євгена Чураєва є відомий російський кардіохірург Лео Бокерія. Юнак наголосив, що цілком згодний зі словами російського лікаря про те, що доброта є сутністю медичної професії. «Лікар, який не вважає, що сенс його життя у служінні хворому, –
не лікар. Будь-хто, тільки не лікар. Водночас він має пам’ятати, що з доброти не можна робити головний інструмент лікування. Його завдання – надати хворому найефективнішу професійну допомогу. Ніщо не повинне завадити йому в цьому. Навіть якесь стійке неприйняття деяких речей на рівні інстинктів. Геть гидливість! І ще: лікарю ніколи не слід чекати вдячності, нагород та оплесків. Головна його нагорода – одужання хворого», – підбив підсумок Євген.

Ще одним професійним прикладом для юнака є відомий російський пластичний хірург Тимур Хайдаров. Молодий чоловік розповів, що Тимур добився всього за класичною формулою: талант, помножений на шалену працездатність і цілеспрямованість.

Євген Чураєв старається тримати себе в належній фізичній формі. Коли має вільний час, відвідує тренажерний зал. Також приділяє увагу самоосвіті, читає спеціалізовану медичну літературу.

У планах майбутнього лікаря – гідно закінчити університет і працювати за фахом. Спеціалізація для нього не важлива, оскільки, він має намір і надалі допомагати тим, кому потрібна допомога. Наш співвітчизник упевнений, що не треба зволікати, а робити добрі справи тут і тепер

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото Катерини Ананської.