«ВІТРЯК» із Рибниці

Рибницьким споживачам добре знайомі продукти компанії «Вітряк». Про те, що борошно, макаронні вироби, крупи та соняшникова олія цього виробника мають підвищений попит не тільки в Рибниці, а і в усій республіці, відомо багатьом. Про те ж, що сировина для цієї продукції вирощується агрофірмою «Старий мельник», якою керує той самий господар, для багатьох стане новиною.

Суміжними підприємствами керує Дмитро Михальченко – людина, яка своєю працею довела, що сільське господарство в нашому регіоні залишається прибутковою справою, здатне продуктивно розвиватися з використанням сучасної техніки й інноваційних технологій вирощування та переробки продукції.

Свою справу Дмитро Миколайович розпочав у 2008 році. «У першу чергу, це було підприємство «Старий мельник», пов’язане з землею і технікою. «Вітряк» уже переробляє вирощену продукцію», – розповів Михальченко.

Ще одним із напрямків діяльності агрофірми є надання послуг з обробітку ґрунту, сівби, обприскування, а також зі збирання врожаю та перевезення вантажів. Тут працівники виконують роботи на високому професійному рівні з застосуванням сучасної техніки й мають попит у багатьох сільськогосподарських підприємствах і фермерських господарствах Придністров’я.

«Полів у нас небагато, в цілому 413 з гаком гектарів ріллі. На них ми вирощуємо пшеницю, соняшник і кукурудзу. Приблизно половину наших посівів становить пшениця, чверть – кукурудза, решта припадає на соняшник. Якщо соняшнику і кукурудзи вистачає для нашого виробництва, то пшеницю щороку доводиться докуповувати.

Ми вирощуємо спеціальні сорти кукурудзи, придатні для виробництва високоякісного кукурудзяного борошна, також добірні сорти ярої пшениці, з якої виробляємо арнаутку. Вибираємо борошномельні сорти, з необхідним для виробництва вмістом клейковини. Для олії вирощуємо один із кращих у своєму роді соняшник сорту «Таленто», – поділився фахівець.

За роки роботи Дмитро Миколайович набув неоціненного досвіду за напрямками, пов’язаними з вирощуванням і переробкою продукції. Добре розуміється в техніці, яку доводиться підбирати для використання. Відвідує виставки та семінари, пов’язані з землеробством і сільгоспвиробництвом, вивчає нові технології обробітку ґрунту. «23 лютого їду до Києва на семінар з «No-Till» (англ. не орати), тобто з безвідвального оброблення земельних угідь. Оскільки верхній шар не розпушується, така система землеробства запобігає водній та вітровій ерозії ґрунту, а також набагато краще зберігає вологу. Професори сперечаються, один каже, що треба робити так, інший – отак. Загалом треба послухати обох і прийняти своє рішення. Ми ж пробуємо, порівнюємо, вибираємо технології й сорти, які більше годяться нам, для наших умов», – пояснив підприємець.

На підприємстві з великою увагою також ставляться до переробки своєї продукції. Млин здатний молоти різні сорти пшениці, з яких потім виготовляють випічку, макаронні вироби випускають на комп’ютеризованій лінії. Крупоцех виробника оснащений сучасним комплексом із виготовлення круп, а зручну і міцну упаковку роблять на сучасній фасувальній лінії.

Автопарк компанії складається з тракторів, комбайнів і автомобілів для транспортування продукції. «У нас п’ять комбайнів. Для наших площ – навіть одного багато, однак техніка не простоює, – продовжив свою оповідь керівник «Вітряка». – Сучасні німецькі комбайни «CLAAS» та бельгійські комбайни «New Holland», якими керують наші спеціалісти, популярні в сільгоспкомпаніях від Слободзеї до Кам’янки. Ми також надаємо послуги з перевезення зібраної продукції, співпрацюємо з багатьма господарствами. Нещодавно придбали трактор «AXION» і дві нові сівалки до нього. Він у наших краях популярний. Трактор використовується в посівних роботах, в обробленні ґрунту, ним ми дискуємо, оремо. Загалом надаємо весь спектр послуг у цій галузі».

У компанії зібрався професійний, обізнаний у своїй справі персонал. Колектив стабільний, плинності кадрів немає. Більш ніж половина співробітників працює з дня заснування. Здебільшого це люди з Рибниці, Єржова, Попенок. Сам Дмитро Миколайович каже так: «Час минає, ми не молодіємо. Вже підтягується нове покоління. Син одного з наших комбайнерів цілеспрямовано пішов учитися в Рибницький політехнічний технікум, тепер працює у нас, переймає досвід у свого батька. Можна сказати, що серед наших працівників уже складаються трудові династії».

«Вітряк» є постійним учасником ярмарків «Купуй придністровське». Компанія бере участь у тендерах на постачання продукції. Борошно, олія, крупи та макаронні вироби цього підприємства використовуються в дитячих садках і школах всієї республіки.

Дмитро Михальченко, говорячи про продукцію ТОВ «Вітряк», зауважує: «Усе, що ми виробляємо, готуємо з сировини найкращого розряду, вирощеної на наших родючих придністровських землях із дотриманням усіх агротехнічних норм. Технологічні лінії перероблення й розфасовки борошна, олії та круп забезпечують максимальне збереження мінеральних речовин і вітамінів у готовому продукті, який ми поставляємо на прилавки для наших покупців».

Агрофірма виробляє й реалізує корми також для тварин, зокрема, екструдовані комбікорми, які, за твердженням фахівців-тваринників, засвоюються на 90 % і мають високі поживні та смакові якості

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото: vetreak.bizpmr.com