Вони завжди на варті республіки

Придністровці завжди з повагою ставляться до захисників ПМР, які стали на захист мирного населення під час збройної агресії з боку Республіки Молдова. Першому формуванню (територіальному зведеному рятувальному загону) 11 лютого виповнився 31 рік.

Кістяк підрозділу практично почав формуватися ще після гагаузьких подій (у жовтні 1990 року військовому конфлікту в Гагаузії, яка також оголосила про незалежність, вдалося запобігти завдяки допомозі придністровських добровольців і міліціонерів), а також під час кривавих подій у Дубоссарах, коли робітничі загони на заклик Ради трудових колективів вийшли на захист нашої молодої республіки.

Рішенням виконкому Тираспольської міської Ради від 11 лютого 1991 року був утворений ТРЗ цивільної оборони з надзвичайних ситуацій.

Спочатку членами ТРЗ ставали робітники місцевих підприємств. Перед ними стояли завдання щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій: повеней, землетрусів, пожеж, а також вибухів і техногенних катастроф. Однак події 1991-го внесли в їхню діяльність корективи, поставили перед бійцями ТРЗ інші завдання: протидія збройній агресії з боку Республіки Молдова.

У зв’язку з надзвичайною обстановкою в республіці, пов’язаною з безперервними збройними провокаціями, 8 березня 1992 року територіально-рятувальні загони були реорганізовані в окремий воєнізований підрозділ – Територіальний зведений загін. До його складу ввійшли 2 284 бійці та командири, 721 з них нагороджений медаллю «Захиснику Придністров’я», 6 осіб – орденом «За особисту мужність».

Першим командиром цього підрозділу був призначений Валерій Ширков.

Загони здійснювали охорону важливих об’єктів: мостів, переправ, Молдавської ДРЕС, високовольтних ліній електропередачі та інших стратегічних об’єктів народного господарства. У складні для держави часи в структурі ТРЗ почало активно працювати відділення, яке вирішувало завдання, що більше відповідають компетенції органів розвідки та контррозвідки.

Агресія, яку проявило кишинівське керівництво проти народу Придністров’я, поставила бійців ТРЗ перед необхідністю взяти в руки зброю. Вони брали участь у бойових діях, де складалася найважча обстановка: в Дубоссарах та Бендерах, на Кіцканському та Кочієрському напрямках.

Захищаючи Придністров’я, 39 військовослужбовців Територіального зведеного загону віддали своє життя, 109 бійців дістали поранення різного ступеня тяжкості. Багато хто з них нагороджений орденами «За особисту мужність» та медалями «Захиснику Придністров’я».

За ініціативою бійців ТРЗ 23 грудня 2017 року було створено Громадську організацію «Союз ветеранів Територіально-рятувального загону», яку очолив перший командир цього формування – Валерій Ширков. На сьогодні діяльність організації спрямована на підтримку ветеранів та їхніх сімей, патріотичне виховання молоді.

З нагоди 31-ї річниці з дня утворення ТРЗ 11 лютого на столичному Меморіалі Слави відбулася церемонія покладання квітів. За словами Валерія Ширкова, члени ТРЗ завжди пам’ятатимуть своїх бойових товаришів, які віддали життя за незалежність Придністров’я. Він поділився спогадами про початок 90-х років минулого століття. «У 1990 році я повернувся до Тирасполя з відрядження і відразу відчув ту особливу, тривожно-напружену атмосферу. Тоді був такий заклик: «Якщо є справжні чоловіки, приходьте до Будинку Рад, республіка потребує вашої допомоги». Я був серед тих, хто прийшов. Виявилося, що ми справді потрібні. Хоча час гарячої фази боротьби з агресією Молдови був ще попереду, але боротьба з диверсійними групами, терористами вже була актуальною. Насамперед треба було організувати охорону особливо важливих об’єктів у всій республіці. Це було одне з пріоритетних завдань ТРЗ і до початку бойо-
вих дій, і під час них хтось мав забезпечувати безпеку тилів. Щодо погроз та небезпек, повірте, їх нам вистачало сповна», – розповів захисник Придністров’я.

По закінченні збройного конфлікту на Дністрі на основі загонів ТРЗ продовжилося формування армії та органів державної безпеки ПМР

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото К. Ананської.