Архітектура пам’яті

З нагоди 33-ї річниці Дня пам’яті та слави воїнів-інтернаціоналістів ми хочемо привернути увагу до всім відомого пам’ятника архітектури «Синам Вітчизни – воїнам афганської війни 1979 – 1989 рр.», розташованого в Тирасполі. Саме до нього сотні небайдужих громадян несуть квіти, згадуючи про всіх, хто віддав життя в тій страшній війні.

У 1995 році скульптор О. Токарєв та архітектор О. Нарольський реалізували проект, присвячений пам’яті воїнів, полеглих в Афганістані. Майже десятирічна війна забрала тисячі життів радянських солдатів, у тому числі 54 наших співвітчизників. Особисте ставлення авторів до цієї теми зробило монумент таким проникливим і зворушливим.

Олександр Нарольський був головним архітектором нашої столиці. Він, як ніхто інший, відчував і розумів, що саме історія формує вигляд міста і відображає душу народу.

Пам’ятник воїнам-афганцям установили на Меморіальному комплексі Слави столиці. Безперечно, правильним рішенням було зробити його частиною місця, що вже встигло стати одним із головних символів держави.

Скульптура зображує міцного солдата високого зросту з досить сильними та виразними руками. З одягу на ньому – тільки військовий жилет, штани та грубі черевики. П’єдестал створила композиція з недбалих осколків граніту, що являє собою наслідки численних вибухів у місцях військових дій.

Головне, що робить статую унікальною, – це обличчя. Скульптор зобразив на ньому майже дитячий вираз, образ, який не виражає ні скорботи, ні злості, ні будь-якої серйозності. Неймовірно сильний, беззбройний, спокійний і застиглий у часі юнак, як символ того, що назавжди змінює війна.

На гранітній стіні позаду скульптури викарбувані імена загиблих, а праворуч установлена розколота на дві частини колона з гравіюванням: Афганістан 1979 – 1989.

Пам’ятник – це можливість увічнити важливі події, поворотні епізоди життя нації, вшанувати пам’ять загиблих, нагадати про ціну мирного життя сучасної людини. Як писав Юрій Візбор, треба «…пам’ятати все те, що колись стосувалося всіх нас». І ми з гордістю можемо сказати, що все це ще стосується нас.

На сьогодні ветерани війни в Афганістані беруть активну участь як в офіційних пам’ятних заходах, так і в передаванні свого військового досвіду нинішнім захисникам Придністров’я. Шанобливе ставлення до них формує престиж військової служби та належне патріотичне виховання

Олександра ТИМКО.

Фото автора.