Російська делегація в Тирасполі

Відбулася зустріч Президента ПМР Вадима Красносельського з заступником міністра закордонних справ Росії
Андрієм Руденком.

Вадим Красносельський 16 лютого мав зустріч із російською делегацією, яку очолив заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко. У її складі були Посол з особливих доручень МЗС РФ Віталій Тряпіцин, Надзвичайний і Повноважний Посол РФ у РМ Олег Васнецов та представник Другого Департаменту країн СНД зовнішньополітичного відомства Росії Павло Кур. Придністровську сторону, крім Президента ПМР, представляв міністр закордонних справ ПМР Віталій Ігнатьєв.

Під час протокольної частини зустрічі співрозмовники обмінялися привітаннями та намітили порядок денний майбутньої дискусії. Вадим Красносельський наголосив на її значущості. «Початок року, складна ситуація – не лише навколо Придністров’я та Молдови, а й загалом у світі. Необхідно обговорити базові моменти, що стосуються і регіональної безпеки, й миротворчої діяльності, й переговорного процесу та відносин між Придністров’ям і Росією. Окремо варто було б зупинитися на злободенному питанні – роботі пункту консульського обслуговування», – зазначив Вадим Красносельський. Він нагадав, що у Придністров’ї проживає понад 220 тисяч громадян Росії, і констатував, що кількість заявників, які чекають своєї черги на вирішення питань з оформлення документів, на поточний момент досягла 14 тисяч осіб.

Андрій Руденко, у свою чергу, наголосив, що для нього важливо мати можливість ознайомитися з ситуацією на місці. Він зазначив, що в Придністров’ї з візитом перебуває вперше, хоча з проблемами республіки добре обізнаний. Дипломат розповів, що до зустрічі з Вадимом Красносельським відвідав тираспольський пункт виїзного консульського обслуговування. «Ми регулярно зустрічалися в Москві та підтримували безперервний діалог з усіх питань. Важливо побачити все на власні очі, дізнатися про наявні проблеми, поговорити про основні напрямки співпраці між Росією та Придністров’ям у тих галузях, які дозволяють нам успішніше розв’язувати ті завдання, які стоять, поговорити зокрема і про розвиток культурно-гуманітарних зв’язків. Крім того, мені міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Вік-
торович Лавров доручив продовжити обмін думками щодо шляхів урегулювання придністровської проблеми. Ми знаємо, що, на жаль, минулого року спостерігався застій, і важливо, щоб ми спільними зусиллями знайшли можливість подолати гальмування цього процесу та вийти на відновлення системної діяльності формату «5+2» загалом та по лінії окремих робочих груп.

Я вже встиг завітати до пункту виїзного консульського обслуговування. Мене ознайомили з проблемами, що мають місце. Це технічні проблеми, що ускладнилися під час пандемії. Ми їх вирішуватимемо. Ви знаєте позицію міністерства, Сергій Вікторович Лавров, відповідаючи на запити депутатів у Держдумі, докладно говорив про це. Прийнято рішення про сприяння розширенню штату технічних співробітників», – повідомив Андрій Руденко.

Зустріч Вадима Красносельського з російською делегацією тривала понад дві години. Більша частина бесіди відбулася без присутності ЗМІ. Після завершення дискусії основні учасники вийшли до преси, щоб підбити підсумки зустрічі та відповісти на запитання журналістів.

Андрій Руденко, звертаючись до присутніх, сказав: «Ми докладно обговорили процес урегулювання придністровського питання, наголосили на важливості та безальтернативності ключового формату (це формат «5+2», де беруть участь Росія та інші держави як гаранти та посередники). Вважаємо, що штучне стримування процесу врегулювання, яке ми спостерігали в попередні роки, повинно закінчитися. Цього року ми все ж таки розраховуємо, що діяльність формату «5+2» і в принципі процес всеосяжного врегулювання відновляться на системній плановій основі, і ми проведемо кілька зустрічей цього року. Сподіваємося, що нам вдасться на цьому шляху досягти успіхів.

Момент, який я хотів би особливо виділити – це те, що цього року ми відзначаємо 30 років початку миротворчої операції. Ви бачите (я пересвідчився в цьому особисто, зустрівшись із представниками російських миротворців у Бендерах), яку роль відіграє ця операція з підтримки миру та безпеки на обох берегах Дністра. Це особливо важливо в нинішній неспокійний час. Ви бачите процеси, що відбуваються і навколо Росії, й у відносинах Москви з Заходом. Ми сподіваємося, що ця операція й надалі сприятиме стабілізації ситуації».

Вадим Красносельський, коментуючи слова Президента Молдови Майї Санду щодо миру на Дністрі, зазначив: «Я з задоволенням сприймаю цю заяву пані Санду. Звичайно ж, мир – це основа, і я радий, що прагнення Президента Молдови спрямовані саме до миру. Однак заяв, очевидно, мало. Мир – це не лише коли не чути пострілів гармат, мир – це коли немає блокадних обмежень, коли не порушуються права людини, права придністровців у тому числі. Коли виконуються раніше досягнуті угоди, зобов’язання – це також мир. Тому, якщо ми говоримо про мир з погляду військової складової – це одне, я ж говорю про мир у більш широкому розумінні. Я думаю, якщо пані Санду говорить про мир, вона повинна мати на увазі й інші складові: й права людини, й права наших економічних суб’єктів, права Придністров’я в цілому»

Фото прес-служби Президента.