Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президенті з профілактики та запобігання розповсюдженню коронавірусу йшлося про те, що станом на 14 лютого носіями COVID-19 є 6 124 придністровці. У стаціонарах лікуються 1 472 з них.

Зокрема, у Слободзейському госпіталі перебувають 194 пацієнти, в Рибницькому – 178, Дубоссарському – 140, у Бендерській міській лікарні – 228, на базі Бендерської дитячої лікарні – 133. У коронавірусному блоці Республіканської клінічної лікарні лікуються 358 захворілих, у спеціалізованому стаціонарі на майданчику госпіталю ветеранів – 114, на базі профілакторію «Тиротекс» – 16.

У COVID-ізоляторі психіатричної лікарні села Вихватинці медичну допомогу надають 27 інфікованим. У Будинку ветеранів Первомайська перебуває 15 людей, а ще 10 – госпіталізовані до Слободзейського госпіталю.

Серед ув’язнених також виявлено три випадки інфікування, у зв’язку з чим на базі УІН-3 розгорнутий стаціонар другого рівня. Завантаженість мережі коронавірусних відділень становить 72 %. Важко хворіють 264 особи, або 18 % від загальної кількості госпіталізованих, 40 пацієнтів потрапили до реанімаційних відділень, четверо підключені до апаратів штучної вентиляції легень. У домашніх умовах лікуються 4 619 придністровців, хоча в період із 7 по 13 лютого 165 з них потрапили до лікарень. Кількість інфікованих коронавірусом дітей – 83 особи (тижнем раніше їх було 126).

Протягом тижня досліджено 12 639 проб біоматеріалу громадян із підозрою на наявність інфекції (за весь час пандемії дослідили 455 117 проб). Факт захворювання у звітному періоді підтвердився у 4 422 випадках.

Загалом у Придністров’ї за час пандемії зафіксовано 104 301 факт інфікування COVID-19. Не впоралися із хворобою 2 075 носіїв вірусу, або 2 % хворих, одужали 96 942 особи, або 92 % інфікованих. На обов’язковій самоізоляції перебувають 4 649 придністровців.

Зважаючи на зменшення завантаженості COVID-госпіталів, учасники наради прийняли рішення щодо згортання стаціонару на базі профілакторію «Тиротекс». Залишаться працювати дев’ять установ, розрахованих на 2 057 пацієнтів.

Вакцинація: за звітний період 1 184 придністровці пройшли повний курс вакцинації. Усього в республіці від COVID-19 щеплено 140 349 осіб, або 30,1 % дорослого населення. З 7 по 13 лютого бустерну дозу захисно-профілактичного препарату отримали 7 788 осіб, загалом проведено 65 389 курсів ревакцинації.

Щодо наявності вакцини в республіці, то нині вона є в достатку, причому різних виробників. Кожен лікувальний заклад забезпечений холодильним обладнанням, яке цілком гарантує збереження препаратів. Вадим Красносельський наголосив, що можливість щеплення має бути надана всім охочим, у тому числі жителям віддалених населених пунктів. Президент доручив активізувати роботу в цьому напрямі.

Рішення Оперштабу: на особливий контроль узяти забезпечення в повному обсязі необхідними лікарськими препаратами та вітамінами хворих пацієнтів, які перебувають в установі виконання покарань; дозволити збільшити кількість продовольчих передач для осіб, що містяться в установі виконання покарань, з метою забезпечення їх додатковим харчуванням на період пандемії;

відповідальним установам активізувати діяльність з організації щотижневих щепних марафонів (вакцинація/ревакцинація) наявними препаратами в містах і районах республіки, зокрема у віддалених населених пунктах, для всіх бажаючих на добровільній основі;

продовжити марафони вакцинації мешканців сільської місцевості. Главам держадміністрацій – вони керують місцевими Оперштабами – доручено взяти на особливий контроль створення умов для проведення виїзної вакцинації на місцях або централізованої доставки громадян до місця її проведення в інших населених пунктах

Аліса КОХАНОВА.

Фото ІА «Новости Приднестровья».