Відзвітував Слободзейський район

Керівники міністерств, відомств і держадміністрацій продовжують інформувати Президента ПМР про результати діяльності за підсумками минулого року. У режимі відеоконференції 9 лютого про роботу державної адміністрації Слободзеї та Слободзейського району доповів Василь Тищенко. Його звіт заслухали та обговорили Президент, депутати, керівники органів державної влади та управління.

Прибуткова частина зростає

Василь Тищенко повідомив, що впродовж п’яти попередніх років район перевищував планові показники прибуткової частини бюджету. До місцевої казни 2021 року надійшло 142,3 млн рублів (на 13 млн більше запланованого), хоча мало місце і недонадходження коштів, наприклад, в екологічний фонд і від підприємницької діяльності.

Витрати району склали 216 млн рублів. З них майже 158 млн (73 %) спрямовані на фінансування соціальних статей, зокрема 145,7 млн – на заробітну плату бюджетників.

Пільгові кредити – лише за призначенням

Глава району повідомив, що у 2021 році пільгові кредити отримали два селянсько-фермерських господарства, дві молоді сім’ї та троє молодих фахівців. Було придбано для дітей-сиріт три будинки та сім квартир, з яких дві були капітально відремонтовані. Трьох черговиків тимчасово заселили в гуртожиток. Доповідач зазначив, що на сьогодні в черзі на житло перебувають 357 дітей-сиріт віком від 16 до 35 років. Для поліпшення житлових умов зареєстровано 232 людини.

Об’єкти ЖКГ та упорядкування – під контролем

На фінансування програм з ремонту та будівництва об’єктів ЖКГ, упорядкування та озеленення населених пунктів спрямовано 33,4 млн рублів. Майже половину цієї суми складають кошти Фонду капітальних вкладень. Доповідач розповів і про заклади соціального профілю, інфраструктуру яких минулого року упорядковано. Йдеться про школи, дитячі садки, музеї, будинки культури, спортивні об’єкти, опорні пункти РВВС.

У районі багато уваги було приділено озеленювальним заходам: торік придбали майже 4,5 тисячі саджанців та 75 кг насіння газонної трави. Понад одну тисячу саджанців висадили в ході загальнорайонної акції. Знешкоджено 815 сухих дерев.

Василь Тищенко зазначив, що проводилася й робота з упорядкування сільських полігонів твердих побутових відходів, ліквідації несанкціонованих звалищ, будівництва полігону твердих побутових відходів у Чобручах.

Сільське господарство

Доповідач нагадав, що у віданні району є 66 106 га земель сільськогосподарського призначення. Зареєстровано 677 підприємств АПК. У 2021 році було посіяно 38,3 тис. га зернових і зернобобових культур, намолочено 183,5 тис. т зерна. З 1 378 га землі зібрано 24,5 тис. т овочів. Глава району нагадав, що навесні заморозки погубили зав’язі багаторічних насаджень. Василь Тищенко говорив також про стан справ у тваринництві та про значущість зрошувальних систем.

Частину доповіді очільник району присвятив досягненням в освітній, культурній та спортивній галузях.

Дискусійна частина наради

Прес-служба Президента повідомляє, що главі районної держадміністрації були поставлені уточнюючі запитання, висловлені пропозиції. Говорили про подальше упорядкування доріг, озеленення, підтримку шкіл та створення відповідної інфраструктури, реконструкцію міського стадіону та літнього кінотеатру, потреби в ремонті сільських БК, а також про ЖКГ та охорону здоров’я. Стан районної поліклініки потребує капітального ремонту. На нараді зазначили, що вона буде включена до програми ФКВ-2022.

Депутати й Голова Уряду ПМР Олександр Мартинов відзначили хороший рівень та ефективність взаємодії з держадміністрацією Слободзейського району.

Вадим Красносельський заслухав доповідь глави та виступи учасників звітної наради, а потім окреслив своє бачення деяких питань. Президент звернув увагу на необхідність ліквідувати сухостій і збагатити озеленення хвойними насадженнями в парку ім. Родіна. Під час дискусії обговорили план реконструкції та благоустрою Кіцканського плацдарму. На президентському контролі перебуває подальший розвиток парку в Первомайську зі зведенням на його території храму (на прохання місцевих жителів). Вадим Красносельський доручив також оснастити відремонтовану амбулаторію Первомайська фізіотерапевтичним обладнанням. Це теж на прохання жителів селища.

Глава держави зазначив, що досягнуті результати роботи районної держадміністрації –це плід спільної роботи всіх гілок влади й націлив усіх учасників наради на подальшу плідну взаємодію

Олена ДВОРСЬКА.

Фото прес-службы Президента.