Міжнародний день рідної мови

Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Вона не просто засіб спілкування, а історія народу, його світогляд. Вона є найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального й духовного спадку.


Рішення ЮНЕСКО про впровадження 21 лютого Дня рідної мови покликане підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи, адже майже половині з близько 6 000 розмовних мов світу нині загрожує зникнення. На сьогодні такі мови є майже в усіх країнах світу, зокрема і в Придністров’ї – молдавська на кириличній графіці.

Дата Дня рідної мови була вибрана на згадку про трагічні події, що сталися в Бангладеш 21 лютого 1952 року. Тоді від куль поліцаїв загинули студенти, які вийшли на демонстрацію з метою захисту своєї рідної мови бенгалі, вимагаючи визнати її однією з державних мов країни. Це означає, що міжнародна спільнота (193 держави – члени ООН) стурбована цією проблемою.

У Стратегії розвитку Придністров’я на 2019 – 2026 роки йдеться про продовження формування спільності «придністровський народ», до якої належать представники різних народностей та етнічних груп. Засноване воно на збереженні й розвитку їхніх мов, культур, звичаїв і традицій.

На території Придністров’я живуть представники 72 національностей та народностей. Офіційними в республіці визнані три мови: російська, українська та молдавська. Там, де компактно проживають представники одної національності, інші все одно підтримують свою мову, традиції та культуру. Наприклад, у селі Паркани Слободзейського району в школах на факультативних заняттях вивчають болгарську мову.

Така підтримка і захист мов народностей і етносів була закріплена в Декларації про суверенітет ПМР, яка була прийнята на першій сесії Верховної Ради Придністров’я першого скликання в грудні 1990 року, а в 1992 році закріплена в Законі «Про мови в ПМР».

Голова ВР Олександр Коршунов вважає: «Мова – це важливий носій історичної пам’яті… Наше завдання – не тільки берегти мову тих народів, які сьогодні проживають у Придністров’ї, а й розвивати її й виховувати молоде покоління в повазі до рідної мови та рідної культури».

Класик української літератури Панас Мирний колись досить влучно зазначив: «Мова така ж жива істота, як і народ, що її витворив, і коли він кине свою мову, то вже буде смерть задля його душі, смерть задля всього того, чим він відрізнявся від других людей…».

В Україні рідній мові присвячене ще одне свято – День української писемності та мови, а Міжнародний день рідної мови почали відзначати з 2002 року.

Цікаві факти про українську мову

У Парижі 1934 року на лінгвістичному конгресі провідні фахівці визнали українську мову третьою з-поміж усіх мов (після французької та фарсі) за мелодійністю, лексичним і фразеологічним багатством.

На відміну від інших східнослов’янських мов, в українській є кличний відмінок.

В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру «П». Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера «Ф».

Найдовшим словом в українській мові є назва одного з пестицидів: дихлордифенілтрихлорметилметан. У ній міститься 30 літер.

Шануйте і любіть рідну мову, захищайте її, збережіть в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь

Ганна ЛАЗАРЕНКО.
Фото: depositphotos.com