Осередок краси, духовності й наснаги

Придністровському державному художньому музею виповнюється 50 років. Від місцевої галереї до джерела, звідки поширюється естетичне і художнє виховання поколінь – таким був шлях становлення цієї установи.

У фондах музею зосереджені унікальні роботи відомих художників. Утім, засновником картинної галереї в Бендерах стала людина, досить далека від мистецтва.

Говорячи про історію заснування бендерської картинної галереї, яка в подальшому стала державним музеєм, неможливо не згадати про Олексія Васильовича Лосєва. Підполковнику у відставці, далеко не мистецтвознавцеві, всього за півроку вдалося створити нову установу культури. Засновник був людиною неймовірної сили духу, учасником Фінської та Великої Вітчизняної воєн. У свої 55 років він не побоявся прийняти виклик долі та освоїти нову професію.

«Його необхідно було знати, щоб зрозуміти: він досить обізнаний у питаннях адміністрування, в оцінках і організації колективної праці. До того ж, Олексій Васильович мав велику повагу на рівні міськвиконкому міста, як керівник», – пригадала директор Придністровського державного художнього музею Наталія Єгорова.

На початку 70-х років минулого століття в республіках Радянського Союзу переживали «музейний бум». Тоді повсюдно взялися за естетичне виховання громадян. Наприклад, у самому центрі Бендер створили невеличку картинну галерею. Для приміщення обрали будівлю ХІХ століття (в минулому це був будинок купця, потім – стоматологічна та дитяча поліклініка). «Ті, хто пам’ятає дитячу поліклініку, знають – тут було багато кабінетів, лабораторій, що вимагає медицина. З того всього потрібно було зробити виставкові зали. Підготували проект, укомплектували штат.

До речі, підлога в приміщені у нас до цих пір збереглася з тих часів. Це паркет, який ми скельцями відчищали, – від фарби, від вапна, щоб нанести відповідний розчин. Його щотижня втирали спеціальними машинами, от і зберегли», – розповіла керівник.

Директор Придністровського художнього музею та її заступник – Тетяна Шабардіна – одні з перших співробітників установи. Берегині культурної історії міста згадують, як, завдяки харизмі засновника бендерської картинної галереї, вдавалося налагоджувати важливі зв’язки у світі мистецтва. «Бендери були маленьким провінційним містечком, галерея не мала власного художнього фонду, чим нам було пишатися? Ми ж пишалися тим, що Олексій Васильович мав зв’язки з Академією мистецтв СРСР, з Інститутом живопису, скульптури та архітектури ім. І. Рєпіна, зі спілками художників: ці зв’язки були дуже міцними, й до нас приїжджали досить відомі люди. З надзвичайним задоволенням можна згадувати візит художниці Лідії Ісаківни Бродської – рідної сестри Йосипа Бродського», – наголосила директор Придністровського художнього музею. «Якщо говорити про виставки, то бували й такі, яких не було навіть у Кишиневі, шанувальники художнього мистецтва до нас приїжджали зі столиці Молдавії», – додала Тетяна Шабардіна.

На сьогодні у фондах музею понад 4 тисяч творів. З невеликої бендерської картинної галереї установа досягла статусу Придністровського державного музею – це сім залів, три сховища і бібліотека. У золотій колекції закладу є твори майстрів живопису Молдавії, Грузії, країн Балтії, України, Вірменії, Узбекистану. «Виставка радянського живописця, майстра пейзажу Володимира Стожарова розташувалася в усіх 8 залах, ми були вражені, наскільки глибоко розуміла людина свою землю. Тут, у Бендерах ми бачили «російську глибинку» на полотнах Стожарова. Те, що нині в нашому фонді є сім картин цього художника, – для нас велика честь. Під час перебудови до нас приїжджали люди й неодноразово просили продати твори живописця В. Стожарова, говорили, що «…на ці гроші ви собі нову галерею побудуєте!» Та ці твори – наша гордість, золото колекції, яке ми не продаємо», – зазначила заступник директора музею Тетяна Шабардіна.

Свій ювілей установа відзначить новою унікальною виставкою «Камертон мистецтва», яка урочисто відкриється 1 березня. Музей щороку організовує різнопланові унікальні виставки придністровських і зарубіжних митців. При закладі працюють творчі майстерні, де свої таланти розкривають чимало зовсім юних творців. Уже протягом півстоліття музей виконує свою головну місію – залучає до прекрасного, виховує естетичні вподобання нових поколінь придністровців

Оксана КРУК.

Фото автора.