Єврокубкове диво «Шерифа» триває

ФК «Шериф» продовжує дарувати сенсації і почав свою євровесну з упевненого і стрімкого старту. Наша команда перемогла португальську «Брагу». До речі, тираспольський клуб вперше в історії виступає у весняній стадії єврокубків. I тим не менш продовжує дивувати не тільки вболівальників, а й увесь світ.

«Найкраща команда з колишнього СРСР!» – продовжують захоплюватися футбольним клубом із Тирасполя європейські ЗМІ. Домашня перемога над «Брагою» вразила вболівальників. «Шериф» продовжує знімати скальпи зі своїх суперників у Європі!» – знову ж таки пишуть ЗМІ про жовто-чорних, а секретом успіху вважають роботу Юрія Вернидуба. Наша команда гідно показала себе в матчі з португальцями, закінчивши гру з рахунком 2:0. «Немає футболіста, якого я не хотів би відзначити, тому величезне спасибі всім за цей прекрасний результат. Життя триває, рухаємося далі й готуємося до 24 лютого, матчу у відповідь», – наголосив наставник «Шерифа» Юрій Вернидуб на післяматчевій прес-конференції.

Висококласну гру на самовіддачу показали всі футболісти тираспольського клубу. Швидкі фланги, нав’язування боротьби, ривки силового форварда… Перший тайм загрожував одразу кількома небезпечними моментами для нашої команди, але турбуватися не було про що – капітан Атанасіадіс про все подбав. Ворота були під надійним захистом.

Далі був пресинг ФК «Браги», а разом із цим – курйозний момент від нашого Момо Янсене. Суддя досить пильно дивився вар і призначив пенальті у ворота португальців. Точний удар Тіля на 43-й хвилині приніс нашій команді перший гол. Крапку поставив Адама Траоре на 83-й хвилині – зустріч «Шерифа» з «Брагою» завершилася перемогою тираспольчан із рахунком 2:0.

Юрій Вернидуб уже мав досвід спілкування з португальським клубом. В епоху «Зорі» наш тренер зустрічався з «Брагою» у відбірковій кампанії Ліги Європи сезону 2018-2019. З того часу багато гравців змінилися, залишився тільки Рікарду Орту. Тоді він забив два м’ячі у ворота українців, а от цього разу не вийшло. «Команда повністю змінилася, тактика. Раніше вони грали в 4 захисники, нині – в 5. Отже була проблема: закрити цих 5 захисників, адже вони досить добре виступають у своєму чемпіонаті, якщо обіграли «Спортинг». У таблиці він перебуває вище за них, то це про щось говорить, ще й на виїзді. Тому завдання було: правильно зіграти від оборони, хоча люблю більш атакуючий футбол. Тут якраз потрібно було правильно зіграти від оборони й перехід фази від оборони в атаку, те, що в нас, у принципі, й вийшло», – зазначив головний тренер футбольного клубу «Шериф» Юрій Вернидуб.

Того казкового вечора за наш клуб вболівали не тільки з трибун головної арени. Тисячі придністровців спостерігали за результатом матчу, колишні гравці Кастаньєда і Луваннор у своїх інстаграмах поділилися жовто-чорним настроєм. Вечір вони провели разом із командою, хоч і дистанційно.

Перемогу в Тирасполі можна вважати солідною заявкою на прохід у 1/8 Ліги Європи. Це стало черговим єврокубковим тріумфом Вернидуба і наших героїв.

«Єврокубкове диво Шерифа» триває. Особливо пишаються клубом у Росії. Кожен другий заголовок – про захоплення тираспольчанами. Здається, що за нашу команду радіють більше, ніж за рідний «Зеніт». Говорять, ми повторюємо ефективність Ліги чемпіонів.

Тим часом португальські ЗМІ після поразки писали про матч у Тирасполі переважно за фактом: «Брага» програла «Шерифу». Ще трохи відзначали помилки своїх футболістів. Португальці практично з власної вини забезпечили «Шерифу» вихід до 1/8 фіналу Ліги Європи. Щоб усе не виглядало так сумно, новинні стрічки розбавляли статтями з оптимізмом гравців. «Нічого не втрачене, я вірю, що ми все виправимо. Настав час подумати про наступну гру. Я сказав, що немає нічого неможливого, і ми їдемо в Брагу за найкращим результатом», – заявив воротар «Браги» Матеус Магальяйнс в ефірі телеканалу «Спорт».

Своїми враженнями від гри «Шерифа» поділився головний уболівальник країни – Президент Вадим Красносельський. Глава держави зазначив, що до Тирасполя прикута увага не лише шанувальників «Шерифа» і «Браги», а всієї футбольної спільноти. Президент подякував за гідну гру і побажав успіхів надалі. «Дякую, хлопці, за емоції, за силу командного духу, за позитив, який нині в такому дефіциті! З перемогою, Тирасполю!

З чудовим стартом, «Шерифе»!

Так тримати!», – написав у своєму телеграм-каналі Вадим Красносельський.

Драматична розв’язка лігоєвропейської подорожі нашого клубу розігралася в Португалії. «Брага» скористалася перевагою гри на домашній арені та взяла реванш у тираспольської команди. Основний час матчу закінчився з таким самим рахунком, що й у Тирасполі – 2:0, на користь господарів. Додаткові два тайми по 15 хвилин нічого не вирішили: жодна з команд не змогла забити іншій.

Доля путівки до 1/8 фіналу Ліги Європи визначилася в серії післяматчевих пенальті. На жаль, суперник виявився сильнішим і виграв з рахунком 3:2. «Серія пенальті – дзеркальне відображення гри загалом, але фінальний удар по воротах подарував перемогу нашим суперникам. Проте «Шериф» – герой. Була Ліга чемпіонів та Ліга Європи. Далі вже без тираспольчан. Однак «шерифівський» футбол продовжується», – написав після матчу у телеграм-каналі Президент Придністров’я Вадим Красносельський.

Це був яскравий та неймовірний лігоєвропейський період в історії нашого футболу, «Шериф» подарував Придністров’ю справжню футбольну казку. Цього сезону тираспольська команда у єврокубках загалом зіграла 16 матчів, у тому числі 6 – у груповому етапі Ліги чемпіонів. До речі, це рекордний результат за всю історію столичного клубу

Марія КРАВЕЦЬ.

Фото IA «Новости Приднестровья».