Бюджет Бендер затверджено

25 січня на позачерговій 28-й сесії міської Ради народних депутатів було розглянуто і затверджено бюджет Бендер на 2018 рік.

Слід зазначити, що депутатський корпус міста поставився  до формування, обговорення та ухвалення бюджету з належною відповідальністю. Упродовж роботи сесії відчувалося прагнення розумно й доцільно розподілити й витратити кожну копійку, кожен рубель. Пріоритетним стало фінансування соціально захищених статей. Серйозну увагу народні обранці приділили  обговоренню  витрат на цільові програми розвитку міста, на поповнення спеціальних бюджетних рахунків, на фінансові джерела, з яких до бюджету потраплятимуть кошти.

Так,  бюджетом  на 2018 рік передбачено  отримання  прибутків  загальною  сумою  180 131 497 рублів. Це кошти, які місто спроможне заробити самостійно. Бендерам також у рамках республіканського бюджету передбачено цільові трансферти, використання і освоєння яких буде на особливому контролі. Загальні ж витрати складуть 243 123 762 рублі.

Окремим пунктом визначено граничний розмір витрат на утримання органів муніципального управління та державної адміністрації. Він не може перевищувати  5% від затверджених загальних витрат. У бюджеті також передбачені щоквартальні звіти держадміністрації перед міською Радою та управлінням Рахункової палати Бендер про витрати на програми, ухвалені  депутатським корпусом міста.

Особливу увагу народних обранців привернуло  формування витрат територіального цільового екологічного фонду. За рішенням сесії бюджет екологічного фонду складатиме 1 415 411 рублів у 2018 році. Згідно з програмою 20 % коштів спрямовуються в Резерв програми для фінансування витрат на соціально захищені статті (у випадку необхідності).

На засіданні  сесії  ухвалено перелік соціально захищених статей, які фінансуватимуться в першу чергу. Це   заробітна плата, утримання дитячого будинку сімейного типу та спеціалізованої корекційної освітньої школи-інтернату, інших спеціалізованих організацій і закладів, в яких навчаються люди з обмеженими фізичними можливостями, дошкільні навчально-виховні заклади, утримання дітей, що перебувають під опікою, придбання медично-фармакологічної продукції.

Цікаво, що окремим пунктом було прийняте рішення про недопустимість збільшення штатної чисельності працівників, які утримуються коштом муніципального бюджету. Також міська Рада наділила держадміністрацію Бендер правом отримувати банківські кредити на термін не більше, ніж 6 місяців під проценти, які не перевершують ставку рефінансування.

Останнім пунктом було  рішення про розробку державною адміністрацією впродовж лютого цілої низки додаткових програм щодо розвитку міста, фінансування яких потребує додаткових коштів. Серед них зокрема програми утримання і розвитку соціальної сфери та інфраструктури прилеглих до Бендер селищ Протягайлівка і Гиска.

Контроль за виконанням бюджету 2018 року, його витратами, та порядком використання коштів покладено на депутатську комісію з економічного розвитку, ділової активності та інвестиційної привабливості.

Володимир   ПУКЛІЧ.