Унікальна виставка на честь золотого ювілею

У Придністровському державному художньому музеї з 1 березня відкрита ювілейна виставка «Камертон мистецтва». Експозиція присвячена 50-річчю з Дня заснування культурної установи та відображає головні напрямки музейної роботи – відбирати, зберігати й популяризувати найкращі твори образотворчого мистецтва.

Картинну галерею Бендер, а нині художній музей республіки, відвідало близько трьох мільйонів людей. У цьому є велика заслуга засновника і першого директора музею – Олексія Васильовича Лосєва, який перейняв та впровадив у свою роботу кращий досвід музеїв всесоюзного значення, і наступних поколінь працівників музею: його керівників, наукових співробітників і охоронців. «Завдяки вашій, шановні професіонали, щоденній копіткій праці, зберігається надбання наших предків, безперервно формуються фонди музею, створюються нові експозиції», – йдеться у вітальному зверненні начальника Державної служби з культури та історичної спадщини ПМР Марії Кирмиз.

З нагоди значущого ювілею співробітники закладу вирішили розкрити історію музею для свого шанованого глядача через унікальні експозиції. Наприклад,  виставка «Камертон мистецтва» складається з трьох розділів: західноєвропейська гравюра XVII – XIX століть, радянський живопис ХХ століття та сучасне придністровське мистецтво.

«Перший розділ зацікавить шанувальників живопису тим, що техніки офорту, літографії, ксилографії давали можливість тиражування й були своєрідною формою просвітництва, відігравали виховну роль. Твори мистецтва були доступні багатьом, часто у графіці відтворювалися й мальовничі сюжети. У цьому розділі виділяються роботи про Бендери, аркуші німецьких, французьких, нідерландських майстрів із приватної колекції.

Розширюють наші уявлення про час і стиль XVII – XIX століть вироби декоративно-ужиткового мистецтва – це майсенська порцеляна та стилізовані під старовину меблі з приватних колекцій», – розповіла старший науковий співробітник Придністровського художнього музею Людмила Кірман.

Ювілейна виставка невипадково називається «Камертон мистецтва». Твори, що потрапляють у музей, завжди ретельно відбираються з великої кількості предметів. Вони перевірені часом, належать до культурних цінностей і є унікальним зразком основного тону майстерності й таланту, як музичний інструмент – камертон. «Якщо конкретніше, то камертон – це такий своєрідний прилад, який у музиці використовується. Наприклад, метроном – для того, щоб відміряти ритми й такти, а камертон – щоб задавати початковий тон звучання, коли працює якийсь оркестр, або музикант, вокаліст тощо. Тобто зазвичай вони налаштовуються на якусь ноту в потрібній тональності. Ми ж, природно, використовуємо свого роду алегорію», – наголосила Людмила Кірман.

Виставка, присвячена ювілею художнього музею, представлена в усіх залах культурної установи. В експозиціях можна побачити твори художників зі всесвітньо відомими іменами: Стожарова, Цигаля, Греку, Куманькова тощо. Наявність їх у державному художньому музеї дає привід для гордості.

У розділі придністровського мистецтва представлена творчість художників, які здобували освіту в найкращих художніх навчальних закладах Москви, Ленінграда, Мінська, Риги, Києва, Львова, Кишинева й інших міст, а також молоді, яка пройшла мистецьке становлення вже в нашій республіці. «Ці розділи експозиції цікаві своїм різноманіттям творчої манери, ступенем майстерності, пошуком своєї образотворчої мови й уже усталеним авторським стилем. Ніякий опис, огляд ілюстрацій чи прочитання чужої думки в Інтернеті не замінять безпосередньої зустрічі з картиною, скульптурою, графічним аркушем або предметом декоративно-ужиткового мистецтва, з музейною висококласною колекцією», – наголосила Л. Кірман.

Виставка «Камертон мистецтва» триватиме до кінця березня.

Відвідати експозицію можна в будь-який день з 10-ї до 17-ї години, крім понеділка

Леся ПОТОЦЬКА.

Фото автора.