Сонце гріє, сонце сяє – вся природа воскресає

Республіканський ботанічний сад – особливе місце, в якому зібрано унікальну колекцію рослин: 730 різновидів багатолітніх деревно-чагарникових порід, 77 – однолітніх, а також майже 800 трав’янистих різновидів, серед яких пряно-смакові, лікарські та рослини з Червоної книги.

Досить теплі погодні умови нинішньої зими дали можливість працівникам установи виконати низку робіт. За словами заступника директора з наукової діяльності Галини Будзи, до фізичної праці на території саду залучені всі співробітники. Директор Валерій Стариш працює ще й трактористом, розвозить дерева для посадки, збирає хмиз, його заступники разом із робітниками вправно орудують пилами, секаторами та садовими ножицями. До відкриття сезону, який розпочнеться з 1 квітня, треба встигнути ще багато.

Нині завершується посадка хвойних насаджень із земляною грудкою. На постійне місце пересаджують тую, ялівець середній та ялівець віргінський кулястої форми. Ці рослини відрізняються повільним зростанням, тому їм вдається надовго зберігати штучно надану форму. Цінність ялівцю не лише в невибагливості до умов виростання, а також у лікувальних властивостях хвої, аромат якої сприятливо впливає на здоров’я людини, очищає повітря та насичує його приємною прохолодою.

Працівники Ботанічного саду продовжують весняну обрізку дерев та чагарників, відкривають троянди після зимівлі. Зовсім незимова погода сприяла тому, що було знято укриття з південних рослин та розкрито парники.

Галина Дмитрівна пояснила, що відкриті рослини не бояться короткочасних заморозків аж до -10…15 °С. Тому, навіть, якщо березень принесе сюрпризи у вигляді несподіваного ранкового похолодання, рослини вдруге не закриватимуть. Різка зміна температур піде їм лише на користь.

Милують око й первоцвіти, що розпустилися на ділянці відкритого ґрунту, їх кількість щодня збільшується. Першими «розплющили» очі підсніжники, згодом до них приєдналися безчасник трилистий, морозник гібридний, шафран сітчастий, брандушка різнокольорова. Незабаром розкриє свої дзвіночки простріл великий, або сон-трава, що нагадує квітку з казки: чи то пухнастий дзвіночок гномів, чи то таємничу квіточку. Всі ці первоцвіти внесені до Червоної книги ПМР. Почала розпускати сережки ліщина пурпурнолиста. Настало масове цвітіння калини Фаррера, що має ніжний солодкуватий аромат.

Директор Ботанічного саду зауважив, що ці ніжні рослини страждають через свій ефектний вигляд. Любителі букетів із дикорослих рослин повз них точно не пройдуть. Нині до Червоної книги Придністров’я належать 28 рослин.

До речі, влітку минулого року ДУП «Марка Придністров’я» випустило поштові мініатюри, присвячені рідкісним і таким, що перебувають під загрозою зникнення, рослинам із колекції республіканського Ботанічного саду. До випуску потрапили чотири з них: адоніс весняний (Adonis Vernalis), простріл великий (Pulsatilla Grandis), дрібок фарбувальний (Genista Tinctoria) і горобина глоговина (Sorbus Torminalis).

Крім того, в Ботанічному саду навчилися створювати своєрідний резерв – вирощувати цих представників флори для озеленення міст, а також для присадибних ділянок. В інших місцях усі чотири види представлених на марках рослин давно стали декоративними.

Ботанічний сад – це гордість нашої республіки. У ньому буває багато іноземних гостей, люди залишають чудові відгуки про побачене. За всією пишнотою, яку спостерігають відвідувачі, –праця людей, маленького колективу ентузіастів, які люблять свою справу, шанують природу, навколишній світ і дарують нам радість

Iрина МАСЛОВА.