Спалювання сухої трави та сміття – свідомий злочин

Справжнім стихійним лихом може обернутися спалювання сухої трави. Навесні так часом роблять нібито для удобрення ґрунту золою. Проте наслідки необдуманих дій часто плачевні, оскільки втримати трав’яний пал під контролем удається досить рідко.

Спалюючи суху траву, люди порушують процес утворення перегною і збіднюють ґрунтову родючість. Крім того, на місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через п’ять-шість років, а часто не відновлюється ніколи.

Іншою причиною трав’яних пожеж бувають хуліганські дії або необережність: залишене без нагляду багаття, кинутий недопалок, іскра з глушника мотоцикла або автомобіля.

На сайті Держслужби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища ПМР повідомляється, що 17 лютого 2022 року в районі Кіцканського мосту загорілася суха трава. Дим поширився на значну відстань, досяг і Тирасполя. Попередньою причиною пожежі виявилося недбале ставлення до вогню і куріння в громадських місцях. Загону пожежної служби вдалося ліквідувати осередок загоряння, площа якого становила понад три гектари.

Прес-служба МВС повідомила, що близько шостої години вечора 26 лютого інспектори ДПС на виїзді з Кам’янки побачили, як чоловік намагався погасити полум’я на узбіччі. Міліціонери викликали вогнеборців. До їхнього прибуття на місце події вони допомагали жителю Кам’янки боротися з вогнем. За його словами, він ішов пішки, втомився, присів відпочити й закурив, а не погашений сірник кинув геть, коли ж озирнувся, то трава вже горіла. Спільними зусиллями співробітників ДАІ та ДУзНС удалося ліквідувати вогонь площею приблизно 50 м2.

У Дністровську теж горіла суха трава. Прес-служба МВС повідомила, що вранці 28 лютого на пасовищі недалеко від Молдавської ДРЕС загорівся сухостій. Очевидці викликали пожежників, які й зупинили полум’я. Від високої температури вийшли з ладу навіть опори вуличного освітлення. Причини загоряння з’ясовуються.

Упорядковуючи двір і спалюючи сухі листя, траву та сміття, господарі не замислюються над тим, що вітер може зробити звичайне багаття некерованим полум’ям.

Особливо небезпечне горіння сухої трави поблизу лісових масивів, дачних товариств, на території населених пунктів. В умовах теплої й вітряної погоди пожежі сягають великих розмірів і для їх гасіння потрібні зусилля багатьох людей.

Єдиним ефективним способом боротьби з трав’яними палами є запобігання їм, а також обізнаність і свідомість громадян, і повна відмова від випалювання сухої рослинності.

Шановні громадяни Придністровської Молдавської Республіки!

Дотримуйтесь елементарних правил пожежної безпеки:

– не спалюйте суху траву, особливо поблизу кущів, дерев, будівель;

– не спалюйте сміття і не розводьте багать без належного нагляду та контролю;

– не залишайте багаття не погашеним на місці пікніка чи туристичної стоянки;

– не дозволяйте дітям гратися з сірниками, не дозволяйте їм спалювати траву;

– щоб вогонь не перекинувся з однієї будови на іншу, ретельно очищуйте від сміття і сухої трави територію господарських дворів, приватних гаражних кооперативів;

– не кидайте не погашені сірники та недопалки;

– не залишайте в лісі матеріал, здатний самозайматися, скляний посуд, який у сонячну погоду може сфокусувати сонячний промінь і запалити суху рослинність;

– у випадку виявлення лісової пожежі негайно вживайте заходів щодо її гасіння. Іноді досить просто затоптати полум’я (однак переконайтеся, що трава, дійсно, не тліє).

Держслужба екологічного контролю та охорони навколишнього середовища ПМР нагадує, що спалювання сухої трави заборонене законом ПМР «Про охорону навколишнього середовища», законом ПМР «Про охорону атмосферного повітря», правилами впорядкування населених пунктів. Сміття, зокрема рослинне, категорично не можна спалювати ні на відкритій території, ні в бочках, ні в урнах, ні в контейнерах.

Управління екологічної безпеки ПМР попереджає: за порушення норм законодавства громадяни можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності й накладення штрафів. За небезпечне поводження з відходами, а також за їх спалювання, відповідно до статті 8.2 Кодексу ПМР «Про адміністративні правопорушення», передбачені наступні штрафи:

для громадян – від 184 руб. до 552 руб.;

для посадових осіб – від 552 руб. до 920 руб.;

для індивідуальних підприємців – від 1 840 руб. до 3 680 руб.;

для юридичних осіб – від 3 680 руб. до 5 520 руб.

Трав’яний пал – це така сама пожежа, як і будь-яка інша. Як відомо, пожежі простіше запобігти, ніж гасити її. Це означає, що необхідно відмовитися від практики спалювання сухої трави

Наталя СИНЯВСЬКА.