АМБР… ЗІЯ – це не тільки «їжа богів»

Напевно, тоді в древній Елладі й припустити ніхто не міг, що рослина з такою назвою, через сотні років, стане небезпечним карантинним бур’яном, від цвітіння якого страждатимуть тисячі людей.

У Міністерстві сільського господарства та природних ресурсів звернулися до аграріїв республіки з нагадуванням про необхідність завчасного очищення земельної власності від амброзії.

Головний державний фітосанітарний інспектор республіки, начальник управління фітосанітарного благополуччя Мінсільгоспприроди Олександр Чернов розповів, що на сьогодні вже розіслані листи-повідомлення всім крупним і дрібним землевласникам Придністров’я. Ці документи містять інформацію-нагадування про ефективні заходи знищення амброзії та адміністративну відповідальність, включаючи й такі жорсткі заходи, як вилучення власності.

Кодексом ПМР про адміністративні правопорушення недотримання закону загрожує накладенням адміністративних штрафів різного обсягу. Для пересічних громадян ця сума варіюватиметься від 10 до 25 РР МЗП, що, своєю чергою, складе від 184 до 460 рублів.

Посадові та юридичні особи заплатять набагато більше: перші –від 25 до 60 РР МЗП (від 460 до 1 104 рублів), інші – від 150 до 200 РР МЗП (від 2 760 до 3 680 рублів).

Такі профілактичні заходи здійснюються в період з лютого до березня 2022 року. Боротьба з агресивним алергеном щорічно триває з травня до жовтня. Це час активної роботи й рішучих заходів за участю державної інспекції.

Найнебезпечнішим і складним є швидке розростання та інфікування інших земельних ділянок. На офіційному сайті міністерства повідомили, що в першу чергу необхідно використовувати все різноманіття агротехнічних заходів, до яких належать хімічні засоби боротьби, механічне та ручне прополювання територій.

Проти амброзії результативні хімічні речовини, що застосовуються для знищення рослинності – гербіциди. Дотримуючись регламентованого «Списку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до застосування в Придністровській Молдавській Республіці», вони є допустимими та ефективними в боротьбі з однорічними двочастковими бур’янами.

Новою інформацією для багатьох може стати те, що є два види подібних хімікатів: суцільної та вибіркової дії, які вражають тільки один певний вид рослин, при цьому не завдаючи ніякої шкоди іншим. Тому варто поміркувати та обрати найбільш прийнятний метод боротьби.

Начальник управління фітосанітарного благополуччя Мінсільгоспприроди Олександр Чернов нагадує: «Усі заходи щодо виявлення, локалізації та ліквідації осередків карантинних об’єктів здійснюються коштом власників».

Знищення карантинних рослин – це відповідальність, яка цілком лежить на плечах усіх земельних користувачів!

Амброзія – красивий і надзвичайно небезпечний бур’ян. Індивідуальна реакція організму, що викликається цією рослиною, у вигляді алергії не всім нам знайома. Однак вона щорічно вносить у життя тисяч людей масу неприємних обмежень.

Саме в наших силах не упускати з центру уваги подібні теми. Цю проблему окремих людей, що набула суспільно важливої значущості, потрібно усунути. На державному рівні вживають усіх необхідних заходів для інформування населення та здійснення контролю.

Поширення спеціалізованої інформації сприяє успішній діяльності Міністерства сільського господарства в цьому напрямку

Надія САМСОНОВА.