Велика витримка маленької дитини

Наша розповідь сьогодні про маленьку, але мужню дівчинку Єву Осадчу. Так склалося, що важкі хвороби переслідують її від самого народження. Але найголовнішим є те, що не зломили вони дух і надію ні батьків, ні нашої маленької героїні. Навіть більше, нині юна спортсменка досягла таких висот, які дозволяють і нам сподіватися на її участь у майбутній Паралімпіаді. Крім того, заняття спортом цілюще вплинули на здоров’я дівчинки.

Про Єву

Ім’я Єва з грецької мови означає «та, що дає життя». Сталося так, що тільки-но Єва (так на другий день після народження у 2007 році охрестив її батюшка) народилася,  лікарі одразу помістили її до реанімації. На той час їй поставили діагноз: «менінгіт, двостороння пневмонія, остеомієліт, двостороння дисплазія». Після чотирьох операцій лікарям не вдалося вилікувати дитину.

Коли дівчинці виповнилося 5 років, їй поставили діагноз: «остеоартроз I ступеня лівого боку, II – III ступеня правого боку». З суттєвою різницею довжини ніг батьки віддали Єву в басейн СДЮШОР з метою реабілітації. Помітивши сильне бажання дочки займатися цим видом спорту й одержані хороші результати тренувань, батьки вирішили серйозно розвивати її інтерес. Тато, Олександр, особисто додатково тренував дочку, оскільки та спочатку побоювалася глибини. Крім того,  в спортивній школі Єву не могли тренувати нарівні з усіма, а спеціальної програми, призначеної для діагнозу дівчинки, не було. Тому заради дочки тато вступив до ПДУ на факультет фізичної культури й спорту за фахом «Спортивне тренування».

«Ми не змогли там тренуватися, тому що за фактом присутня інвалідність, але офіційно нам її не встановили, оскільки дитина ходить і може обслуговувати себе. Тільки з допомогою Галини Антюфєєвої, заступника Голови Верховної Ради, Єву визнали як «інвалід дитинства» у 2016 році», – розповів Олександр Осадчий.

За порадою президента Республіканської федерації КУДО Сергія Киященка батьки Єви записали її в плавальний басейн спортивного комплексу «Шериф». Тренером дівчинки став Андрій Володимирович Мициков, який розробив спеціально для неї індивідуальну програму. Завдяки цьому дитина тренується і посідає призові місця у змаганнях нарівні зі здоровими дітьми.

На сьогодні тренування у Єви тривають до 15 годин на тиждень. За словами матері, донька сильно втомлюється, але без тренувань себе вже не уявляє. Батьки пригадали випадок, коли не дозволили Єві ходити на тренування протягом зимових канікул, але вона їх тоді не послухалася. «Цим вона довела нам своє серйозне ставлення, свій характер, спрямований на досягнення поставлених цілей у житті й у спорті. Єва хоче в майбутньому стати тренером, тому успішно тренується на своєму старшому братові. Між ними тепер чітке розмежування: тренер і учень», – розповів Олександр.

Нагороди Єви

Нині Єва має вже солідний медальний «арсенал». Так, у 2017 році вона посіла ІІ місце на чемпіонаті РМ з плавання «Делфинул весел» («Веселий дельфін») у Кишиневі. У змаганні, присвяченому Дню захисника  Вітчизни, вона посіла ІІІ місце, а на турнірі в Тирасполі – II місце (виграла за сумою багатоборства).

Про тренера

Тренер Єви Андрій Мициков у віці 14 років установив рекорд РМ в одному з видів легкої атлетики. Так само, як і у Єви, у нього була дитяча мета – присвятити себе спорту. За його словами, улюбленим видом спорту спочатку був футбол, але з п’яти років він остаточно вирішив зайнятися плаванням.

«Досі пам’ятаю, як уперше мати привела мене в басейн. Діти були на рік-два старші за мене, і я боявся зайти у воду», – поділився спогадами Андрій Володимирович. Каже, що своїми досягненнями зобов’язаний у першу чергу своєму тренеру Олексію Чутаку – відміннику ФКіС ПМР.

Говорячи про Єву, Андрій Мициков зазначає, що група, в якій вона тренується, складається з 12 осіб. Серед них є спортсмен з обмеженими можливостями Олександр Трегубов, який своєю працею домігся участі в Сурдоолімпіаді 2017 року. «Коли до мене прийшла тренуватися Єва, вона насилу пропливла один басейн на 50 метрів. А два тижні потому пропливла  50 метрів кролем за 1 хвилину 20 секунд. Через чотири місяці (на змаганнях) пропливла 50 метрів кролем за 50 секунд. А рік потому здолала цю дистанцію за 37 секунд. Приємно спостерігати, як спортсменка працює нарівні з усіма. У неї є сильне прагнення до перемоги», – розповів Андрій Мициков.

Єва задоволена своїми результатами, але зупинятися на досягнутому не збирається. У неї є мрія – гідно підготуватися до участі в Паралімпійських змаганнях з плавання 2024 року. Дівчинка продовжує свої тренування і впевнено крокує до нових перемог.

Ірина   ПЛАТІКА.