Все починається з дитячої мрії

У кожній людині міститься ціла низка здібностей і нахилів, які варто лише пробудити й розвинути, щоб вони, при додатку
до справи, досягли найчудовіших результатів.
Лише тоді людина стає справжньою людиною.

Август Бебель

Хутрові навушники, снігохід, фруктовий лід, шрифт Брайля, батут та прапор Аляски – що, по вашому, поєднує ці слова? Винахідниками цих речей є діти, які завдяки своїй безмежній фантазії та вірі в диво інколи можуть створити дещо таке, що ніколи не вигадає доросла людина. Такий день дитячих винаходів щороку у світі відзначається 17 січня.

У нашій республіці, безумовно, також є талановиті діти, здатні запропонувати серйозні проекти, подарувати світові свої геніальні ідеї та пропозиції з удосконалення різноманітних речей. За відповіддю на запитання «Які дитячі винаходи створюються в Придністров’ї?» кореспондент нашої газети вирушила до муніципального загальноосвітнього закладу «Навчально-профорієнтаційний центр» (НПЦ), де діти пізнають основи робітничих професій.

Створення автомобіля майбутнього, розробка проектів парків та торгових центрів, а також пропозиції з розвитку туризму в Придністров’ї – це невеликий перелік того, що створюють діти своїми руками, знаннями та досвідом за підтримкою викладачів установи.

Кожна дитина, яка навчається в НПЦ, проходячи курс загальних дисциплін, має можливість обрати для себе основний напрямок, у якому вона розвиватиметься, тобто зробити великий крок до майбутньої професії. На цьому етапі й народжуються незвичайні винаходи та ідеї.

Створити власний мультфільм – можливо чи ні? Для учнів НПЦ віра у свої сили є головним фактором, що визначає успіх справи. Професія мультиплікатор для початківців-винахідників Наталі Владової та Єгора Водоненка стала мрією. Ґрунтуючись на досвіді, здобутому в закладі, в учнів з’явилася ідея зробити мультфільм про різні професії. У реалізації проекту їм допомогли навички малювання та ліплення. Головні персонажі – батько та син, пластилінові герої, яких Наталя виробляла власноруч. Обов’язковими є й декорації мультика та загальний фон, де все продумано ретельно: кухонне приладдя, меблі, одяг молоді винахідники намагалися зробити схожими з реальними. Розставлення персонажів, зміна декорацій, виставлення світла, далі – справа техніки. Готовий мультфільм «Дітям про професії» став гарним прикладом того, що за бажання можна досягти та виконати все, що завгодно.

Велике починається з малого. Цей вислів у прямому розумінні вирішили втілити в життя діти на заняттях видавничої справи. Зроблені власноруч календарі, блокноти, записні книжки та подарункові коробочки стали початком маленької ідеї. Завжди носити з собою улюблену збірку віршів, орфографічний словник, схеми з математики або шпаргалки не дуже зручно, а інколи й важко. Але як зробити великі підручники непомітними? Діти знайшли вирішення цієї проблеми та власноруч втілили ідею в життя. Малесенька книжечка, за розмірами не більша трьох сантиметрів, може стати гарним помічником у навчанні. Зразок такого видання і запропонували вихованці НПЦ. Попри те, що книжка має такі невеличкі розміри, вона виконана за правилами звичайного підручника: є палітурка, форзац та корінець.

Майбутнє нашої республіки – в наших дітях. Саме такої позиції дотримуються викладачі Навчально-профорієнтаційного центру. Удосконалення системи в будь-якій галузі є також винаходом, у тому числі й у системі харчування. На заняттях діти дізнаються про основні правила правильного споживання їжі, виявляють корисні та шкідливі продукти, планують свій раціон. Цікавим проектом, який пропонується учням, є складання меню для їдальні освітнього закладу, де вони навчаються. Викладачі зазначають, що навчання дітей «азів» правильного харчування в майбутньому дозволить вірно на республіканському рівні вирішувати питання годування дітей у різноманітних закладах.

Грамотні винаходи, які мають право на своє існування, можливі тільки за знання потреб суспільства. На сьогодні дуже актуальним є питання новітніх технологій. Створення автомобіля майбутнього – проект, який турбує багатьох науковців світу. У НПЦ учні також зацікавилися цим питанням. На уроках вони намагаються проаналізувати різні види палива, варіанти зовнішнього вигляду машин, які деталі краще використовувати в тому чи іншому механізмі. Головним у розробці автомобіля майбутнього є його пристосування до нашого місцевого ринку. Учні власне винаходять, порівнюють та вивчають багато показників для створення свого варіанта машини. Можливо, у майбутньому під час реалізації цих проектів саме вони стануть новим відкриттям та прославлять Придністров’я як місце народження нового винахідника.

Багато ідей, пропозицій та завдань, розглянутих на заняттях, стосуються розвитку нашої республіки. Однією з найбільш цікавих робіт є конструювання готелю та зони відпочинку біля туристичних об’єктів Придністров’я. Також діти пропонують удосконалені проекти парків, торгових центрів, освітніх закладів та інших споруд.

Дитинство – це час спроб, винаходів та здобуття важливих знань. Тільки за підтримки близьких та розвитку сили волі в дитині можна розвинути неймовірні таланти та відкрити їх для світу.

Тетяна   БУКІНА.