Трагічна дата в історії Придністров’я

Рівно 30 років тому розпочалася широкомасштабна агресія Республіки Молдова проти мирного населення Придністров’я. В народі цей день називають «Чорним Мерцішором». Пам’ятні заходи відбулися в усіх містах республіки.

У Бендерах небайдужа громадськість, жителі та керівництво міста прийшли на Меморіал Пам’яті та Скорботи: траурні заходи відбулися біля легендарного БМП. Це місце, де віддають шану та данину пам’яті загиблим героям, покладають квіти та доземно вклоняються. Серед учасників мітингу було чимало захисників Придністров’я та учасників бойових дій, які втратили в цій неоголошеній війні своїх товаришів.

«У пам’яті залишилося багато і друзів загиблих, і знайомих, і просто городян, яких ми вшановуємо щороку. Нині наше місто розквітло, гарно відбудувалася центральна площа, багато людей приїжджають до нас. Так склалося, що тут мешкає компактна група населення – українці, росіяни, молдавани. Усі ми – придністровці. Саме ця компактність дозволила багатонаціональному народу жити в мирі та злагоді. У нас все спокійно, і дай Боже, щоб цей мир був ще багато-багато років», – наголосив учасник бойових дій 1992 року Андрій Мельник.

Повномасштабні бойові дії проти Придністров’я розпочалися 2 березня, 30 років тому, в Дубоссарах. Протягом п’яти місяців місто обстрілювали з правого берега Дністра, були зруйновані підприємства, школи, заклади культури та житлові будинки. Особливо запеклі бої розгорталися на Кошницькому та Кочієрському напрямках, Рогівській розвилці та Дубоссарській ГЕС. Місто вдалося відстояти, але під час його оборони загинули 156 захисників, ополченців та козаків.

У 1992 році місто Бендери також опинилося в епіцентрі збройної агресії Молдови. Городяни дбайливо ставляться до своєї історії, беруть участь у покладанні квітів у пам’ять про загиблих героїв – для них це свята справа. «На знак солідарності з мешканцями міста Дубоссари, які стали першими жертвами розв’язаної націоналістами Молдови кампанії зі знищення придністровського народу, сьогодні представники державної адміністрації, міськради, громадські діячі, захисники Придністров’я, городяни прийшли на священне для бендерчан місце – Меморіал Пам’яті та Скорботи. Вони вшанували загиблих захисників республіки. Світла пам’ять загиблим та вічна подяка від нас – за мирне небо та свободу на рідній землі», –зазначила заступник глави держадміністрації Бендер із соціальних питань Оксана Котеля.

На сьогодні найголовніше, щоб у світі був мир. У Придністров’ї добре пам’ятають, що таке війна, а тому головна мета теперішнього покоління – робити все для того, щоб подібна історія ніколи не повторилася. Немає нічого святішого, ніж мирне небо над головами наших дітей і людське життя

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото з сайту держадміністрації м. Бендери.