Покладання квітів під залпи салюту…

Щороку 2 березня в Придністров’ї згадують трагічні події, що стали початком широкомасштабної агресії Молдови проти мирного народу нашої республіки.

Нині комплекс заходів розпочався з жалобного мітингу «Пам’ять нетлінна» на Меморіалі Військової Слави міста Дубоссари. У ньому взяли участь перші особи держави, захисники ПМР, члени сімей загиблих, громадськість, військовослужбовці, духовенство. Мітинг відкрив Президент республіки Вадим Красносельський.

Він нагадав про провокації, що поклали початок військовій агресії РМ, і про велику кількість жертв. «Це була помста людям, помста Придністров’ю за бажання жити самостійно, розмовляти тими мовами, якими вони вважають за потрібне, зокрема й молдавською, за бажання бути вільними, – сказав Глава держави. – Нічого спільного з боротьбою за цілісність держави не було. Виправдатися не вийде. Покаятися – так. Покаятися ще не пізно, ніколи не пізно. А найголовніше – дати правову оцінку тим подіям… на жаль, час не зблизив наші позиції».

В. Красносельський закликав зберігати пам’ять про загиблих і померлих, любити й оберігати країну, працювати заради її розвитку. Пам’ять жертв збройної агресії РМ проти мирного народу ПМР вшанували хвилиною мовчання. Вінок Президента поклали до пам’ятника радянському воїну – центрального постаменту Дубоссарського меморіалу.

Потім Вадим Красносельський поклав квіти до меморіальної дошки на місці загибелі першого начальника Дубоссарського районного відділу внутрішніх справ ПМР майора міліції Ігоря Сипченка, а також до пам’ятника загиблим під час виконання службового обов’язку співробітникам Дубоссарського РВВС і до меморіальної плити, встановленої на місці загибелі донського козака Михайла Зубкова.

Жалобні заходи відбулися в усіх містах Придністров’я. На Меморіалі Слави у Слободзеї глава районної держадміністрації Василь Тищенко у своїй промові підкреслив вирішальну роль російських миротворців у припиненні кровопролиття на Дністрі. Своїми спогадами про ті дні поділився колишній командир окремого інженерно-саперного батальйону полковник Ігор Дудкевич. Про роль жіночого руху в становленні ПМР розповіла член Спілки жінок Слободзейського району Таїсія Родіонова. Голова ОРТК Слободзейського району Юрій Затика наголосив на важливості збереження історії та пам’яті про події початку 90-х, а також на передаванні історичної пам’яті та правдивої інформації молодому поколінню придністровців.

По закінченні мітингу його учасники поклали квіти до пам’ятника загиблим захисникам ПМР і до могили начальника штабу народного ополчення Олександра Гусара.

Церемонія покладання квітів відбулася й у Григоріополі. Матері загиблих захисників Придністров’я, керівництво міста та району, районний Союз захисників республіки «Центр», представники інших громадських організацій і трудових колективів ушанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятників захисникам Придністров’я на Меморіалі «Скорботна мати».

«Активна фаза бойових дій почалася 3 березня в Кочієрах. Там, виконуючи свій військовий обов’язок, загинули четверо наших товаришів з першого батальйону Республіканської гвардії», – наголосив, виступаючи перед присутніми, міністр оборони ПМР генерал-майор Олег Обручков. Безпосередній учасник тих подій, заступник голови Громадської палати ПМР Павло Кузнецов розповів, що командир батальйону Василь Воронков фактично собою, власним тілом, захистив від осколків гранати своїх підлеглих, а Леонід Толстенко прийняв на себе автоматну чергу, яка могла вбити чи поранити ще кількох його товаришів – гвардійців.

«Важко підібрати слова, щоб висловити подяку придністровцям, які відстоювали природне право, надане Богом, жити на цій землі, розмовляти рідною мовою: молдавською, російською, українською та іншими мовами народів, що живуть тут. Тож був геноцид власного народу з застосуванням армії та важкого озброєння. Від верстата, від землі люди встали й узяли зброю. Змусила обстановка, щоб довести світовій горезвісній спільноті, що кожен має право жити на цій землі», – сказав перший Президент ПМР Ігор Смирнов.

Закінчився мітинг-реквієм покладанням квітів під залпи рушничного салюту. Їх поклали представники міської влади, ветерани Республіканської гвардії, військовослужбовці, курсанти й суворовці, представники громадськості, городяни.

Пам’ятний захід, присвячений 30-й річниці початку агресії Молдови проти Придністров’я, відбувся 3 березня і в Рибниці. Захищаючи республіку, загинув 31 городянин. На мітингу всіх згадали поіменно. Пам’ять загиблих земляків ушанували хвилиною мовчання. Квіти та вінки на Меморіалі Слави захисникам Вітчизни поклали глава держадміністрації Віктор Тягай, голова Ради народних депутатів Вадим Лозовський, депутат Верховної Ради Вадим Кравчук, представники громадських організацій, захисники Придністров’я, рідні та близькі загиблих, городяни.

Цього ж дня в історичному музеї Слободзеї відбулася тематична екскурсія, присвячена 30-річчю збройної агресії Молдови проти ПМР. Співробітники музею показали для гостей відеопрезентацію «Маршрутом великих подій» і хроніку 1992 року з фільму «Всупереч чужій волі» Першого Придністровського телеканалу. Усім була надана можливість ознайомитися з експозицією оперативних зведень про воєнні дії, фотографіями того часу, книгами з історії становлення республіки та про військовий конфлікт 1992 року. Окрім захисників Придністров’я, Історичний музей відвідали старшокласники Слободзейського теоретичного ліцею-комплексу ім. П. К. Спельник

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби Президента.