У Бендерах відбулося спецгасіння поштових мініатюр

«Видавництво «Марка Придністров’я» випустило масовим тиражем поштові мініатюри «космічної» серії – найулюбленішої тематики наших філателістів. Це означає, що їх вистачить на всіх придністровських колекціонерів.

«Захоплення, що відкриває світ», – так говорять про колекціонування поштових марок. У минулі часи до нього залучалися освічені люди. У переліку відомих філателістів – Альберт Ейнштейн, Олександр Блок, Вінстон Черчилль, Франклін Рузвельт, Єлизавета II, Джон Леннон та Фредді Мерк’юрі.

На сьогодні філателія вже не така популярна, як раніше. Колекціонування обирають справжні поціновувачі поштових мініатюр. Для них у нашій республіці «Видавництво «Марка Придністров’я» щороку друкує кілька серій марок. Директор підприємства Всеволод Лаврентьєв і сам завзятий філателіст. У його колекції є навіть перша марка 1840 року – «Чорний пенні». «Я справді збираю колекцію Великобританії. У мене є перша марка світу, яку я з гордістю експоную. Ця марка швидше культова, ніж рідкісна, тобто вона випущена мільйонними тиражами. Я ж, як і всі діти в Радянському Союзі, збирав і спорт, і космос, і флору, й фауну – все, що було гарне, те й збирав», – розповів колекціонер Всеволод Лаврентьєв.

Колись колекціонувати марки могли собі дозволити тільки люди з вищого світу. Наприклад, у Радянському Союзі філателія була прерогативою професорів, академіків, відомих артистів.

«Королем же поштових марок» називають Філіпа Феррарі, адже саме йому належала найбільша колекція у світі. Він почав збирати марки з 10 років, а в його колекції є найрідкісніші поштові мініатюри планети – «Британська Гвіана», «Баденська помилка кольору», «Саксонська трійка».

Історія придністровської філателії бере свій початок із кінця 1992 року – 31 грудня вийшов у світ перший випуск марок. За словами Всеволода Лаврентьєва, «…марка була випущена досить великим тиражем, на ній зображений герб ПМР».

У 2002 році в республіці створене «Видавництво «Марка Придністров’я». Щороку підприємство видає кілька серій марок, є й унікальні випуски. Поштовою мініатюрою нашої республіки цікавляться філателісти з усього світу. «Протягом року в республіці друкується від 20 до 25 тематичних серій. Видаються також стандартні випуски та конверти з оригінальними марками. Кожен рік відрізняється якимись унікальними подіями. Наприклад, випуск до 100-річчя революції. Миротворчій операції в ПМР ми також присвятили серію марок. Наші марки подорожують по всьому світу, тому ми торкаємося і всесвітньої історії. Є марка, присвячена ювілею Єсеніна, хоч він у нас у Придністров’ї не бував», – розповів директор підприємства.

Яким темам будуть присвячені нові поштові марки – вирішують наперед. Складається тематичний план. У процесі задіяні різні спеціалісти – від істориків до художників. На сьогодні в Придністров’ї філателістів уже не так багато, здебільшого це люди старшого, почесного віку. Найбільш популярною у наших колекціонерів є космічна тематика. Тому новий випуск присвятили Юрію Гагаріну. «Це 23-й випуск, який повторює дизайн марки 2019 року. На ній зображене погруддя Гагаріна, встановлене в Тирасполі. У стандартних серіях прийнято, що деякі випуски періодично повторюються, а з космонавтом Юрієм Гагаріним у нас лише другий повтор.

Взагалі, ми, як правило, щороку випускаємо щось, присвячене космосу. У 2021-му це була серія марок «60 років  польоту Гагаріна в космос» та «Досягнення в космосі». Складно сказати, чому саме космос викликає такий інтерес у наших філателістів. Можливо тому, що один із перших сигналів польоту Гагаріна «почули й прийняли» саме в Тирасполі», – зазначив Всеволод Лаврентьєв.

Розумні, освічені й захоплені, у переважній більшості – чоловіки. Такий колективний портрет сучасного колекціонера малюють експерти. Ще додають: величезна кількість філателістів доживає до 100 років і більше, а такі хвороби як Паркінсон та Альцгеймер –виключені. Тож аргументів, щоб зайнятися новим «інтелектуальним» хобі є достатньо. А «Видавництво «Марка Придністров’я» лише підтримає ваш інтерес

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.
Фото автора.