«СРІБЛО» Балканіади – в Кам’янці

На чемпіонаті Балканських країн із легкої атлетики серед юніорів обидві медалі збірної Молдавії – заслуга придністровців. Бендерчанка Юліана Дабіжа посіла третє місце в потрійному стрибку. Кам’янчанин Олександр Мазур у штовханні ядра завоював «срібло».

У спеціалізованій дитячо-юнацькій школі олімпійського резерву Саша тренується п’ятий рік. Прийшов сюди, як і сотні вихованців до нього, завдяки тренерам-викладачам СДЮШОР. Щоб вчасно помітити природну обдарованість та успішніше розвивати задатки дітей, вони співробітничають зі шкільними вчителями та з невсипущою увагою спостерігають за дівчатками й хлопчиками, що заскочили на дозвіллі на стадіон, щоб виплеснути енергію, бігаючи, стрибаючи або ганяючи м’яч. Запрошують у секції з легкої атлетики, боротьби, футболу, волейболу… Багатьом назавжди прищеплюють навики активного способу життя. Комусь указують шлях у професію. Деколи – знаходять справжні самородки.

Сашко, якого запримітила та запросила спробувати свої сили в секторі для метання тренер Євгенія Євстратій (у дівоцтві – Лиса), виявився не тільки обдарованим природою, а й наполегливим, старанним підлітком. За пару років упорався з початковою підготовкою та навчально-тренувальним етапом, розвинувся фізично, укріпив м’язи, освоїв техніку метання. Коли перейшов у групу спортивного вдосконалення, заняття в якій веде тренер вищої категорії Василь Лисий, почав виїжджати на регіональні змагання, що є тим майданчиком, на якому можна порівняти свої сили з навиками ровесників з інших спортшкіл. З’ясувалося, що наполегливі заняття не були даремними: парубок на рівних конкурує з тими, хто пройшов відбірковий етап у своїх навчальних закладах і завоював право виступати на республіканському рівні. У березні 2020-го на легкоатлетичному двоєборстві в Кишиневі Саша Мазур зайняв друге місце в штовханні та кидку ядра знизу. Це було серйозне досягнення, адже в змаганнях брали участь понад 500 спортсменів із Молдови та Придністров’я.

Важливим етапом становлення став для юного спортсмена відкритий чемпіонат ПМР з легкої атлетики. 15-річний юнак, змагаючись з юніорами (спортсменами старшого віку), штовхнув ядро вагою 6 кг, а потім і 7 кг і виборов треті місця в обох групах. З таким же результатом розпочав і 2021 рік. Виступивши поза віковими рамками на Кубку Федерації легкої атлетики Республіки Молдова, Сашко відзначився в метанні диска.

Далі були тільки перемоги. У 12 змаганнях республіканського та міжнародного масштабу спортсмен завоював 21 золоту медаль у штовханні ядра та метанні диска, а також спеціальні призи меморіальних турнірів, присвячених пам’яті Юрія Китайцева і Віктора Синьова. Такі результати, досягнуті впродовж року, не залишилися непоміченими. У професійне свято – День працівника фізичної культури та спорту – глава державної адміністрації Кам’янського району Володимир Бичков вручив грамоти не лише тренерському тандему Василя Лисого та Євгенії Євстратій, а й кращим їхнім вихованцям – Валерії Прокопенко та Олександру Мазуру.

Успішним був і старт нинішнього року. На чемпіонаті РМ з легкої атлетики вихованцям Кам’янської СДЮШОР не було рівних у метаннях. О. Мазур не лише переміг серед дискоболів (результат – 50 м 68 см), а і побив юнацький рекорд Молдавії в штовханні ядра, встановлений понад 45 років тому. П’ятикілограмовий снаряд, направлений його вмілою рукою, здолав відмітку в 18 м 30 см. Досягши таких показників, Олександр дістав запрошення до юніорської збірної Молдавії та путівку на чемпіонат Балканських країн.

Нинішня Балканіада U20 в Сербії вже друга для О. Мазура. Пам’ятаючи, яка конкуренція панувала на торішніх змаганнях, парубок з величезною відповідальністю поставився до підготовки в лютневих випробуваннях. «Над розвитком природних задатків Саша працює з великою самовіддачею. У спортшколі він грає в настільний теніс і підіймає штангу. Головні ж заняття відбуваються в секторах для метання. Там спортсмен тренується 5, а деколи й 6 разів на тиждень, сумлінно відпрацьовуючи кожен рух. Ставить перед собою мету за метою – і наполегливо досягає їх здійснення. Спочатку перемагав на районних змаганнях, потім – на республіканських. Рік тому виконав норматив кандидата в майстри спорту в штовханні ядра та метанні диска. Усі ці досягнення не розхолоджують його – добився, мовляв, і можна гордитися собою. Вони стимулюють юнака до досягнення нових вершин», – безпристрасно характеризує вихованця заслужений тренер ПМР Василь Лисий. І резюмує: «Така копітка наполеглива праця просто не може бути безрезультатною».

Наставник мав рацію: результат не змусив себе чекати. Змагаючись у Белграді зі спортсменами з 19 країн, Олександр – наймолодший з атлетів – штовхнув 6-кілограмове ядро на 17 м 23 см і отримав срібну медаль. Він поступився переможцеві – болгарину Тодору Петрову, програв 62 сантиметри. Нині на тренувальних зборах у Туреччині наш земляк наполегливо працює над тим, щоб снаряди летіли за цю відмітку. «Попереду – чемпіонат Європи U18, – розповів про найближчі плани О. Мазур. – Отже до липня потрібно відточити своє вміння так, щоб гідно представити рідну Кам’янку і все Придністров’я в Ізраїлі»

Ніна ПАНАЇДА.
Фото: sports.md