День відкритих дверей у поліклініках Тирасполя

У Придністров’ї приділяють велику увагу профілактиці та ранньому виявленню однієї з найнебезпечніших хвороб –туберкульозу легень. Саме з цією метою 12 березня відбувся День відкритих дверей у трьох столичних поліклініках, де з 8-ї до 14-ї години працювали флюорографічні кабінети.

Близько 300 людей скористалися нагодою обстежитися на нових цифрових апаратах. Приймали всіх охочих незалежно від місця проживання. Серед них було й троє громадян України, які тимчасово перебувають на території нашої держави.

Міністр охорони здоров’я Христина Албул, яка є лікарем-фтизіатром, зазначила: «Туберкульоз на сьогодні залишається однією з найактуальніших проблем. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2020 році від цієї хвороби померло 1,5 млн людей. У нашій республіці захворювання на туберкульоз протягом останніх десятиліть має характер епідемії. У 2021 році захворюваність на 100 тис. населення становила 51,0. Було зареєстровано 234 вперше виявлених випадки. Основна частка носіїв хвороби припадає на доросле населення – 2021 року цей відсоток становив 93».

За словами заступника головного лікаря з лікувальної частини Республіканської туберкульозної лікарні Сергія Панкрушева, туберкульоз (сухоти) – одне з найдавніших і небезпечних інфекційних захворювань, що викликається мікобактеріями туберкульозу, і без правильного лікування може призвести до тривалої втрати працездатності, інвалідності та смерті. Хвороба заразна і дуже небезпечна.

Захворювання, як правило, настає не відразу: від зараження до появи перших ознак може пройти від кількох місяців до кількох років. Тому надзвичайно важливим є щорічне масове флюорографічне обстеження населення, яке й допомагає виявити хворобу на самій ранній стадії та вилікувати її.

Сергій Васильович розповів, що у 2019-му, допандемійному році, кількість громадян, у яких вперше було виявлено хворобу, досягла по республіці 380 осіб, а загальна кількість хворих на сухоти становила 643 людини.

У 2021-му ці показники зменшилися до 234 нововиявлених і 425 загалом по республіці. Причиною такого стану речей став ковід: через його розповсюдження люди перестали відвідувати рентген-кабінети, що не сприяло встановленню істинної картини захворювань.

За кількістю хворих Рибниця посідає перше місце – у 2021 році там було зареєстровано 57 носіїв туберкульозу. Проте на сьогодні лідером став Тирасполь, бо на загальну кількість населення в місті хворіло 50 осіб. Найменше страждають на сухоти в містах Кам’янка (8) та Дністровськ (3).

На запитання щодо соціальної характеристики туберкульозних хворих, то з’ясувалося, що серед них 58 % становлять безробітні, 10–12 % – люди пенсійного віку, оскільки набуті за роки хронічні захворювання (цукровий діабет, виразка шлунку, хронічний бронхіт, астма тощо) сприяють зниженню імунітету, що, у свою чергу, відкриває шлях до туберкульозу. Також є хворі й серед молоді – від народження до 17 років. Таких у республіці 14 осіб. До речі, немовля захворіло через неуважність дорослих, у родині яких був носій небезпечної інфекції.

Фахівець радить звертати увагу на деякі симптоми, характерні для туберкульозу: покашлювання або кашель, який триває понад два-три тижні й більше, та не піддається лікуванню; біль у грудях; відкашлювання слизького або гнійного мокротиння, іноді з кров’ю; схуднення, швидка стомлюваність та загальна слабкість тощо. Якщо хоча б один із названих симптомів протягом трьох тижнів не зникає, необхідно терміново звернутися до дільничного лікаря-терапевта за місцем проживання, дітям – до дільничного лікаря-педіатра. У разі підозри на туберкульоз пацієнту рекомендують зробити флюорографію, рентген грудної клітини та здати аналіз мокротиння.

На сьогодні туберкульоз залишається однією з основних причин смертності від інфекційних захворювань, тому його профілактика досить актуальна.

Сергій Панкрушев нагадує, що ризик захворювання існує в кожної людини, тому не варто нехтувати простими правилами: вести здоровий спосіб життя (ЗСЖ), нормально харчуватися, не нервуватися через дрібниці, а головне – не забувати раз на рік обов’язково відвідувати рентген-кабінет.

Читачам нашої газети лікар побажав берегти здоров’я, не забувати про ЗСЖ, а також регулярно проходити диспансеризацію в поліклініці за місцем проживання

Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.