Загуділи трактори – настала пора сіяти

На початку березня в Придністров’ї стартував I Республіканський фестиваль «У світі професій».

Відкрили незвичайну професійну подію два майстер-класи, проведені 1 і 3 березня на базі Рибницького політехнічного технікуму. Перший із них – «Загуділи трактори – настала пора сіяти» – присвятили посівним роботам у полі. У ході майстер-класу студенти третього випускного курсу Віктор Керлан та Ігор Кирияк під керівництвом майстрів виробничого навчання технікуму Федора Гангана і Миколи Кожухаря показали такі види весняних польових робіт, як дискування та оранка.

Після інструктажу з техніки безпеки один зі студентів здійснив зчеплення трактора з плугом, а другий приєднав до своєї машини борону з дисками. Потім вони по черзі обробили ділянку поля. Один розпушив верхній шар ґрунту, перемелюючи бур’яни та залишки торішнього врожаю, який з якихось причин прибрали не повністю. Другий зорав землю методом змету. Працювали обидва юнаки спокійно і впевнено, показуючи всім, що знають не тільки теоретичний матеріал про весняні польові роботи, а також і його практичну частину.

Запрошені на майстер-клас восьмикласники з Рибницької середньої школи № 8 заворожено спостерігали за тим, що відбувається. Напевно, багато з них, особливо  хлопчаки, хотіли б навчитися так само майстерно керувати трактором, виконуючи оранку, боронування та дискування, посів, обробку і збирання вирощеного врожаю. Цей майстер-клас проводився за спеціальністю «Експлуатація та ремонт сільськогосподарської техніки й обладнання», актуальною у вступників.

Другий майстер-клас – «Екстремальне водіння трактора», проведений через кілька днів, належав до не менш популярної в технікумі спеціальності «Майстер з технічного обслуговування та ремонту машинно-тракторного парку». Найбільш досвідчені трактористи добре розуміють вислів «Що більше я знаю, то більше розумію, що нічого не знаю!». «Професійною» мовою це означає: що більший у вас досвід керування трактором, що більше ви вчитеся його водити, то все більше розумієте, як багато ви ще не знаєте і скільки ще можна й потрібно вчитися для того, щоб досконало опанувати керуванням такої простої, на перший погляд, машини.

Цей майстер-клас провели на тракторному полігоні. Студенти майстерно виконали такі необхідні прийоми: посадка в трактор, вихід із нього, дії органами управління та сигналізації, рушання з місця, рух із перемиканням передач у висхідному порядку, плавне та екстрене гальмування, рух трактора переднім і заднім ходом, розворот трактора на ділянці обмеженої ширини, проїзд воріт, рух по «вісімці» та «змійці», заїзд заднім ходом у бокс. Глядачі дали високу оцінку виконавцям та їхнім керівникам – майстрам виробничого навчання.

Крім майстер-класів Рибницький політехнічний технікум у рамках профорієнтаційної роботи з випускниками основної школи проводить серію відеоконференцій на тему «Вибір професії – справа серйозна». Одна вже відбулася 10 березня. Решта запланована на 19 березня, 7 і 16 квітня, 5 травня. Посилання для участі у відеоконференціях є на сайті Міністерства просвіти.

На офіційному сайті Рибницького політехнічного технікуму можна ознайомитися з інформацією про організацію освіти та з переліком спеціальностей, які вона пропонує придністровській молоді. Коротко зазначимо, що технікум здійснює підготовку за сімома спеціальностями:

– експлуатація і ремонт сільськогосподарської техніки та обладнання;

– монтаж, налагодження та експлуатація електрообладнання промислових і громадських будівель;

– технічне обслуговування і ремонт двигунів, систем та агрегатів автомобілів;

– кухарська та кондитерська справа;

– майстер загальнобудівельних робіт;

– майстер з технічного обслуговування та ремонту машинно-тракторного парку;

– слюсар з експлуатації та ремонту газового обладнання.

Професійну підготовку технікум здійснює за двома напрямками:

– тракторист категорії В, С, Е, машиніст екскаватора;

– тракторист категорії В, С, Е, машиніст бульдозера

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото автора.