Цілителі тіла і духу

У рамках Року охорони здоров’я в республіці проводяться різнопланові заходи, щоб забезпечити доступність медичної допомоги та підвищити її ефективність, а також привернути увагу суспільства до здорового способу життя.

До цієї роботи залучилися не лише органи держвлади, медики, а й колективи культосвітніх установ, люди активної громадської позиції. Рибницькі бібліотекарі заснували на своїх Інтернет-ресурсах рубрику «Цілителі тіла і духу». Вони знайомлять читачів з людьми, що не тільки відкривали нові горизонти в медицині, а й поєднували мистецтво лікування з літературною діяльністю, в якій бачили можливість зцілювати душі.

http://www.museumgorkogo.ru/

Героєм однієї з публікацій став Володимир Даль, який увійшов в історію як автор «Тлумачного словника живої великоруської мови». Проте перелік його досягнень набагато більший: збирач фольклору, сходознавець-тюрколог, один із засновників Російського географічного товариства, представник «натуральної школи» в літературі, піонер російської гомеопатії, нарешті – автор записок про останні години життя Олександра Пушкіна.

Володимир Даль народився в селищі Луганський завод (нині це Луганськ) у сім’ї лінгвіста і лікаря з Данії Йоганна Христіана Даля та німкені Марії Христофорівни Фрейтаг. Його батько знав вісім мов, мати вільно послуговувалася п’ятьма. Від батьків хлопчик успадкував чуття слова і широке коло інтересів: як казала Марія Даль, прагнення «зачіпляти» всяке знання та навик.

Першу освіту Володимир з братом Карлом здобули в Морському кадетському корпусі. У 1819-му мічман Даль був направлений на Чорноморський флот, де прослужив 6 років, а потім круто змінив свою долю й поступив на медичний факультет Дерптського університету (нині –Тартуський університет в Естонії).

Навчання довелося перервати 1828 року, з початком російсько-турецької війни, коли у зв’язку з випадками чуми, що поширилися за Дунаєм, в армії потрібно було посилити військово-медичну службу. Володимир Даль достроково «…з честю витримав іспит на доктора не лише медицини, а і хірургії». Під час турецької кампанії половина лікарів і всі фельдшери, що зіткнулися з епідемією чуми, померли. На тисячі хворих подекуди залишався один медик. Даль гарно проявив себе як військовий лікар і був нагороджений срібною медаллю на георгіївській стрічці та орденом Святої Анни.

З березня 1832 року він служив ординатором у столичному військово-сухопутному госпіталі та незабаром став медичною знаменитістю Петербурга – видатним хірургом, який однаково володів лівою і правою рукою. «Він працював невтомно і незабаром набув популярності чудового окуліста, – розповідав про В. Даля письменник П. Мельников-Печерський. – Він зробив за своє життя понад сорок операцій зняття катаракти, й усі успішно». Пізніше, залишивши хірургічну практику, Володимир Іванович не пішов з медицини зовсім. Він зберіг інтерес до офтальмології, приохотився до гомеопатії та навіть опублікував одну з перших у Росії статей на її захист.

У 1832 році Даль під псевдонімом Козак Луганський випустив збірку казок, яка принесла йому першу славу.

Найважливіша праця його життя – «Тлумачний словник живої великоруської мови» – розпочата була 1819-го й завершена 1861 року. Чотиритомник налічує 200 тисяч слів: просторічних і книжкових, а також професійних термінів. Це один із найбільших словників, де зібрана інформація про побут і повір’я; є в ньому понад 30 тисяч прислів’їв, загадок і прикмет…

Вагомий внесок до світової культурної спадщини зробили понад 500 популярних літераторів, які за однією зі своїх освіт були медиками. Перший, хто згадується нашим читачам, звичайно ж, найбільш знаменитий драматург Антон Чехов. Не менш відомий і Михайло Булгаков – автор багатогранних творів, які й сьогодні не втратили своєї літературної привабливості. Чи знаєте ви, що медиками були французький сатирик-гуманіст епохи Ренесансу Франсуа Рабле, шотландський письменник Арчибальд Кронін, творець класичних англійських детективів Артур Конан Дойл, один із кращих фантастів – представників футурології Станіслав Лем?

Якщо ні – то знайдіть у соціальних мережах сторіночки Рибницької централізованої бібліотечної системи. Там протягом 2022 року на вас чекають цікаві й пізнавальні розповіді про долю і творчість цілителів тіла і духу

Лариса ЛЕГКУН.

Фото: https://mskgazeta.ru/.