Захист прав споживачів та справедливі цифрові фінанси

Щороку 15 березня цивілізоване людство відзначає Всесвітній день захисту прав споживачів.

Подія відбувається під егідою ООН. Загальносвітовий масштаб цієї дати свідчить про ту значущість, яка надається захистові прав споживачів у всіх країнах. Дата відзначається з 1983 року у світі, в Росії та Україні – з 1992-го. Міжнародний громадський рух «Справедлива торгівля» має понад 200 організацій-учасників у 115 державах планети.

У нашій республіці функції гарантування безпеки споживачів виконує Державна інспекція нагляду в галузі технічного регулювання та захисту прав споживачів, яка діє в суворій відповідності до Закону ПМР «Про захист прав споживачів», ухваленого в лютому 1995 року. Держінспекція 1 березня поінформувала придністровців, що за підсумками 2021 року характерними порушеннями законодавства у справі захисту прав споживачів, виявленими державним наглядом, були:

– реалізація товарів та надання послуг неналежної якості;

– відсутність сертифікатів відповідності на продукцію;

– відсутність правдивої інформації про реалізовані товари, виконувані роботи й надані послуги.

– відсутність дозвільних документів на виконання робіт (надання послуг).

Начальник Держінспекції нагляду в галузі технічного регулювання та захисту прав споживачів Марина Іващук розповіла, що головна функція інспекції – здійснення захисту прав споживачів на державному рівні. «Придністровці добре поінформовані про наявність Закону «Про захист прав споживачів», знають свої права і досить активно їх захищають. З кожним роком кількість громадян, що звертаються до нас, зростає. І в середньому до 86 % їхніх заяв ми вирішуємо позитивно. Причому не важливо, в якій формі вони до нас надходять –традиційною чи електронною поштою, після особистого відвідування інспекції чи навіть телефоном», – підкреслила вона.

З метою недопущення вказаних порушень у 2022 році Державна інспекція розробила докладні рекомендації, закладені в таких документах: Закон ПМР «Про захист прав споживачів», «Основні правила роздрібного продажу окремих видів товарів народного споживання в ПМР», «Комплекс правил, що регулюють роздрібну торгівлю на території ПМР», «Правила побутового обслуговування населення» та «Правила надання комунальних і побутових послуг у ПМР».

На варті інтересів споживачів у нашій державі стоїть і республіканська громадська організація «Права споживачів Придністров’я». Ми запитали в її керівника В’ячеслава Столпера, чим функції цієї структури відрізняються від функцій Державної інспекції з захисту прав споживачів.

В. С.: Ми – організація громадська, тому основні наші повноваження – це інформування та консультування громадян, простіше кажучи, просвітницька робота з ними.

Ми допомагаємо людям, які відстоюють свої права, складати заяви, звернення, скарги. Водночас наша організація сприяє розв’язанню конфліктів. Як правило, роз’яснивши підприємцю ситуацію та подальші наслідки, ми домагаємося позитивного вирішення скарг споживачів. У разі необхідності, звертаємося до органів держнагляду і навіть до Прокуратури з метою притягнення винних до відповідальності. Можемо і до суду дійти.

Одного разу ми зіткнулися з ситуацією, коли у нас, на території ПМР, продали предмет побутової техніки, а продавець припинив свою діяльність. Після переговорів із заводом-виробником у Білорусії, цей товар замінили постраждалому споживачеві на новий замість дефектного.

– В’ячеславе Борисовичу, та чи завжди покупець правий?

В. С.: Споживачі різні бувають. І претензії, що вони пред’являють, не завжди мають підстави. Часто споживач приходить і каже: «Мені здається, це має бути так». Це маленьке «здається» не завжди вкладається в рамки закону. Тому, перш ніж пред’явити претензію продавцю, ми ретельно розглядаємо скаргу.

– На Ваш погляд, чому так часто виникають конфліктні ситуації?

В. С.: В основі більшості конфліктів лежить цілковита безграмотність як продавців, так і споживачів. Хтось десь щось чув і намагається це трактувати так, як вважає за потрібне. Необхідна просвітницька робота. Перш за все, серед виробників і продавців, які на сьогодні допускають набагато більше помилок, ніж споживачі. До того ж, саме вони несуть адміністративну відповідальність.

У 2022 році темою Всесвітнього дня захисту прав споживачів визначено девіз «Справедливі цифрові фінанси». Пандемія СOVID-19 зумовила стрімкий розвиток цифрової галузі з переведенням у неї всіх економічних і соціальних аспектів сучасного життя. Усі ці новітні та зручні фінансові інструменти не тільки створюють комфортне для користувача середовище, але і народжують нові види фінансового шахрайства, про які всім нам необхідно пам’ятати.

Проведене експертами дослідження показало, що виниклі в пандемійний період фінансові труднощі зумовили підвищення інтересу населення до знижок і промоакцій, які спричинили стрімке зростання шахрайських схем, спрямованих на розкрадання коштів з банківських рахунків вкладників. Тож придністровські структури, що захищають споживачів, у 2022 році працюватимуть у цьому напрямку

Iгор ШЕВЧЕНКО.
Фото автора.