Подаруй усмішку дітям з України

У зв’язку з ситуацією в Україні в Придністров’ї тимчасово проживають громадяни сусідньої держави. Переважна більшість прибула з дітьми. Батьки (опікуни) юних українців практично щодня звертаються до місцевої влади з проханням прийняти дітей у дошкільні установи та загальноосвітні школи республіки. Можемо впевнено зазначити, що жодне таке звернення не залишається без позитивної відповіді.

Дітей громадян України направляють в освітні установи з російською й навіть молдавською мовами навчання. Проте основне навантаження в цій благодійній справі взяли на себе Республіканський український теоретичний ліцей-комплекс (РУТЛ-К), Бендерська українська гімназія та Рибницька українська школа. За даними МВС ПМР, у них тимчасово навчаються 158 учнів.

Не залишилася осторонь і Республіканська громадська організація «Розвиток української освіти та культури «Укрпросвіта» імені Тараса Шевченка», члени якої працюють у цих освітніх закладах. Вони провели акцію «Допоможи посміхнутися дітям з України». Подія відбулася 12 березня в Бендерській гімназії, 15 і 16 березня – в РУТЛ-К та українській школі Рибниці відповідно.

Перед початком акції в РУТЛ-К, де побував наш кореспондент, голова «Укрпросвіти» Володимир Боднар повідомив важливу додаткову інформацію.

«Мета нашого заходу – підтримати дітей з України, які приїхали в Придністров’я, подарувати їм радість і хоч ненадовго стерти з їхньої пам’яті війну. Ми хочемо порадувати вас нашими подарунками. У кожному з пакетів –різні солодощі: цукерки, печиво, цукор, а ще чай і яблука. Всі набори однакові, – сказав він, звертаючись до учасників акції. –Ваша головна боротьба сьогодні – це боротьба за знання.

Бажаю, щоб за час перебування в Придністров’ї ви не тільки не втратили те, що здобули у своїх рідних школах, а й збагатилися новими знаннями, новим досвідом, якого набули в нас.  Щоб ви могли сказати, коли повернетеся додому: «Я в маленькому Придністров’ї, в незвичайному українському ліцеї-комплексі дізнався багато чого нового і цікавого».

Хочу, щоб потім, коли все погане закінчиться, ви згадували про нас тільки з добром, щоб не забували гостинних придністровців, третина з яких – українці. З відкритими душами для підтримки вашого духу вручаємо ми вам наші скромні презенти».

Дійсно, придністровці дуже уважно поставилися до українських біженців та їхніх проблем. На державному рівні був створений Оперативний штаб зі сприяння іноземним громадянам, змушеним тимчасово перебувати на території ПМР. Усім прибулим надається безкоштовна медична допомога, а нужденним – житло в пунктах тимчасового розміщення. Всі діти можуть відвідувати дитячі садки та школи, займатися у спортивних школах і установах додаткової освіти. Для біженців у республіці збирають гуманітарну допомогу – продукти та предмети першої необхідності. Відкрита спеціальна гаряча лінія. Їм надається допомога в пошуках роботи.

По завершенні офіційної частини заходу наш кореспондент відвідав старші класи РУТЛ-К, щоб з’ясувати, як почуваються гості в цьому освітньому закладі. От яка картина постала перед ним. Прибули вони в Придністров’я здебільшого, звичайно ж, з Одеси та Одеської області. Однак є тут п’ять старшокласників з Миколаївської області, а дві дівчинки – з самого Києва. Їхні родини приїхали сюди до близьких родичів.

У розмові зі старшокласниками (вони відповідали навперебій, а на багато запитань – майже хором) з’ясувалося, що більшість із них була вражена чуйністю ліцеїстів та педагогічного колективу, тому вдячність їхня не знає меж. У багатьох новачків уже з’явилися улюблені вчителі, а у взаєминах між місцевими ліцеїстами та приїжджими школярами не було абсолютно ніяких непорозумінь. Це й є найголовнішим.

«Звичайно, не все так райдужно, як розповідають діти. Було й чимало проблем, – пояснила директор РУТЛ-К Тетяна Гілаш. – Головні з них – забезпечення дітей підручниками та сумісність навчальних програм. Ні для кого не секрет, що українські програми багато в чому відрізняються від наших. Щодо підручників – проблема давня і відома. Їх навіть для наших дітей не вистачає. Ще необхідно взяти до уваги проблему адаптації прибулих школярів, організацію харчування, перевантаженість класів (до 30 учнів і більше), чого раніше ніколи не було. Та ми всі ці питання розв’язуємо і впевнені, що все буде добре».

Громадська організація «Укрпросвіта» в ході своєї акції «Подаруй усмішку дітям з України» вручила 68 подарунків в РУТЛ-К, 42 подарунки – в Бендерській українській гімназії, 48 – у Рибницькій українській школі

Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото автора.