Напередодні Дня пам’яті та слави воїнів-інтернаціоналістів

«Придністровське товариство дружби з Кубою» – порівняно молода громадська організація. Ті, кому довелося служити в Групі радянських військових фахівців на Кубі, змогли об’єднатися лише тоді, коли з матеріалів про операцію «Анадир» і подальший 30-річний період інтернаціональної допомоги Острову Свободи було знято гриф «Цілком таємно».

У 2010 році понад 60 придністровських «кубинців» створили республіканську організацію. З того часу чимало зроблено. Перш за все – для встановлення історичної справедливості. На Кубі радянські солдати отримали статус воїнів-інтернаціоналістів ще в 1978 році. А ось на Батьківщині цей процес затягнувся. Верховна Рада ПМР лише в нинішньому скликанні законодавчо закріпила це звання за тими, хто служив на Острові Свободи в період із 1 липня 1962-го по 1 червня 1993-го. І члени «Придністровського товариства дружби з Кубою» влилися в дружні ряди воїнів-інтернаціоналістів.

Тепер вони разом з «афганцями» й учасниками боїв ще у 25 країнах світу ведуть різносторонню патріотичну роботу, перш за все, націлену на виховання молодого покоління. На зустрічах зі школярами та студентами розповідають про значення військово-стратегічної операції «Анадир», яка відіграла вирішальну роль у мирному розв’язанні Карибської кризи, про участь радянських військовослужбовців у захисті завоювань Кубинської революції, про багатолітню братню допомогу Острову Свободи. Ці уроки інтернаціоналізму – найкраще щеплення проти вірусу національної нетерпимості, що поширюється нині у світі. Але не лише про історію говорять «кубинці» з підлітками. Вони пропагують здоровий спосіб життя, ведуть заняття у спортивних секціях, організовують різні змагання. А ще – власним прикладом творчої праці в ім’я розвитку Придністров’я, участю в усіх справах республіки надають молоді урок дієвого патріотизму.

Внесок найактивніших членів товариства відмічено нині медалями «Воїн-інтернаціоналіст». Їх вручення вирішено було провести на місцях – до Республіканської громадської організації (РГО) «Придністровське товариство дружби з Кубою» входять п’ять первинних організацій «первинок». Одна з найбільших, що об’єднує 26 осіб, – у Кам’янці. Тут і стартували урочисті заходи, присвячені Дню пам’яті та слави воїнів-інтернаціоналістів.

Голова РГО «Придністровське товариство дружби з Кубою» Олександр Пушкарьов першу медаль вручив сім’ї Івана Мойсеєнка, який стояв біля витоків створення Кам’янського відділення Товариства. Багато сил доклав він для збору відомостей про всіх земляків, які виконували інтернаціональний обов’язок на Острові Свободи, для їхнього об’єднання. Велика його заслуга і в увічненні пам’яті Михайла Лупашка, загиблого на Кубі в 1963 році під час одного з найсильніших ураганів ХХ століття «Флора». Через півстоліття на батьківщині солдата було встановлено меморіальний знак…

Час безжальний: чимало учасників легендарної операції «Анадир» і тих, що служили на Острові Свободи, вже завершили свій земний шлях. Пам’ять про них, і в тому числі – про першого керівника Кам’янської «первинки» Івана Мойсеєнка, бойові товариші вшанували хвилиною мовчання.

Також медалями «Воїн-інтернаціоналіст» нагороджені Юрій Греков, що нині очолює районне об’єднання, Юрій Зубко, Олександр Олар, Олександр Палій, Олександр Унтура та Сергій Деревчук, які беруть активну участь не лише в роботі товариства, а і в житті республіки. Підтвердженням чіткої громадянської позиції «кубинців» стала довірча розмова за чашкою ароматного чаю про найактуальніші питання. Члени Кам’янської «первинки» одностайно підтримали пропозицію Юрія Грекова про вступ територіального відділення до складу загальнопридністровського народного форуму, націленого на консолідацію всіх патріотичних сил республіки.

Тетяна   ГРИЦЮК.