Календар городника і садівника на квітень

У квітні земля теплішає і води розливаються

Упродовж березня вже було виконано чимало робіт у саду та на городі. Однак, щоб не хапатися відразу за декілька завдань, ми радимо зупинитися, роздивитися, що вже є в наявності, чого не вистачає і скласти свій план поетапних дій.

У перших числах квітня варто посіяти насіння квітів, а також капусти на розсаду. В цей же час рекомендуємо розкладати вибрану та підготовлену до посадки картоплю на яровизацію, тобто для адаптації коренеплодів до прохолодної температури.

Щоб легше було боротися з бур’янами та краще прискорити їх зростання, треба накрити грядки плівкою і зафіксувати її краї камінням або кілочками. Оскільки бур’яни виростуть швидко, то очистити від них ґрунт можна вже до того моменту, коли потрібно буде висівати овочеві культури. На початку квітня ще допускається обрізка дерев і кущів. Можна також почати знімати зимове укриття з багаторічних рослин, але поступово.

Дуже важлива обробка саду у квітні, адже саме в цьому місяці з’являються і починають розкриватися бруньки, випускаючи на свободу скручені в щільні рулони листочки. До речі, багато шкідників збирається в бруньках, використовуючи їх як укриття для виведення потомства. Тому боротися з ними треба заздалегідь, до того, як всередині розкритих бруньок будуть відкладені яйця. Краще всього взагалі дезорієнтувати комах і не допустити їх на дерева вашого саду, для цього можна використовувати відвари, що сильно пахнуть, наприклад, із пижма або лимонних кірок.

Необхідно також приділити пильну увагу чорній смородині й аґрусу. На кущах червоної та білої смородини рекомендується видаляти гілки, звернені всередину крони, а також старе пагілля так, щоб не зачіпати інші. Досвідчені господарі знають, що яблуні, сливи та вишні краще обрізати восени або ж навесні, але тільки після того, як проявляться ушкодження, завдані морозами.

Для того, щоб мати більше шансів отримати гарний урожай, садівники та городники орієнтуються на фази Місяця.

Надаємо кілька слушних рекомендацій по датах:

1-2 квітня – на зростальний Місяць можна розпочати посадку бобових і в’юнких культур (винограду, плетистої троянди, суниці). Відмінно підуть у ріст плющ і хміль. Не завадить зробити прополку, мульчування, видалити непотрібні бічні пагони, провести заходи щодо боротьби зі шкідниками та грибковими збудниками. Не варто підгортати та полоти, щоб не зумовити могутній урожай бур’янів.

Цими днями випадає слушна нагода для посадки капусти червоної, картоплі, цибулі (батун, татарка, або дудчаста цибуля, латук, порей, ріпчаста, шніт), перцю солодкого, помідорів, редису, топінамбура, гарбуза, часнику.

3 квітня – все ще зростальний Місяць. День буде сприятливим для посіву і висаджування в ґрунт: картоплі, батату, топінамбура, моркви, пастернаку, буряків, редису, ріпи, редьки, петрушки та селери, цибулі городньої, цибулі на зелень, шніт-цибулі, цибулі порей, пекінської капусти, листової та ранньої білокачанної, кабачків, гарбузів і патисонів, квасолі, гороху, сочевиці, нуту, сої, соняшника, салату (листового і качанного), крес-салату, руколи, гострих салатів, листової гірчиці, шпинату і щавлю, мангольду, коріандру і кропу, пряних трав (базилік, м’ята тощо), калини, шипшини, глоду, міцелію, цибулинних і клубневих квітів, трав’янистих багаторічників, хвойних рослин, чагарників і дерев.

4 квітня – Місяць ще зростає, а сіяти та висаджувати можна ті ж самі рослини, що й дня попереднього.

На продовження квітневих порад очікуйте наступного номера

Христина ЖУРАВЕЛЬ.
Фото: admnkz.info